A Méhészeti Egyesület szerint nem lehet mézhiányról beszélni. A hazai boltok, illetve a termelők viszont épp az ellenkezőjét állítják: kevés a méz itthon, ami van, az pedig olyan drága, hogy nem lehet értékesíteni. A méhészeti egyesület szerint az importtermék vásárlása kockázatokat is rejthet magában!

Magyarország a mézpiac élmezőnyébe tartozik Európában, mégis, nagy mennyiségű importált méz került a boltok polcaira az utóbbi időben. Durvább becslések szerint már 50 százalékos a külföldi mézek mennyisége a boltokban. A termelők szerint tavaly olyan kevés mézet állítottak elő hazánkban, hogy annak nagy része már decemberben eltűnt a boltokból és a termelőktől is! Külföldi felvásárlók jó áron felvásárolták a készletet, ezért szorul most Magyarország importra.

Külföldit vagy hazait? Ez itt a kérdés...
 

Sok helyről érkezik méz hazánkba: Európai Uniós tagállamokból, unión kívüli európai országokból, de akár még kínai, brazil, argentin és mexikói terméket is találhatunk az üzletekben. A mézhiány mellett azért is kapható hazánkban külföldi méz, mert a hazai méz olyan drága, hogy azt itthon nem sokan tudják megvásárolni.

A Méhészeti Egyesület felesleges pánikkeltésről beszél. Szerintük a tavaly előállított 17 ezer tonna máz a hazai fogyasztást bőségesen képes fedezni. Az egyesület elnöke szerint bőségesen van magyar méz a piacon, kiváló minőségben és elérhető áron. A szakértő szerint az importból származó méz megvásárlásával a fogyasztók kockázatot vállalnak, ugyanis sok esetben nem lehet tudni, honnan származik pontosan az adott termék.

Leggyakrabban a kínai mézzel kapcsolatban vannak aggályok: ennek minősége meg sem közelíti a hazai termékek minőségét, továbbá az élelmiszer-biztonsági kockázatok is magasnak számítanak egy Távol-Keletről származó termék esetében. Kínában nyílt titok, hogy a méz java részét hamisítják, a termelők cukorszirupot kevernek a mézbe, így az olcsóbb lesz a tiszta méznél, de minőségileg rosszabb is.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás