Rekordösszegű, a mezőgazdasági szektor teljes kibocsátásának negyedét kitevő 1300 milliárd forint támogatást kaptak tavaly a válság eddigi legnehezebb évét zárt gazdák, akik 2024-től a gyorsuló koncentrációtól is tartanak. A szektort finanszírozó banki szakemberek viszont már derűlátóbbak. Árnyalja azonban a képet, hogy a jelenlegi nehéz piaci és hitel-környezetben az agrár kis-, középvállalkozások (kkv) többsége nem fejleszt. Ám így aligha tudnak megfelelni a versenyképességi, nyereségességi kihívásoknak, az EU-s fenntarthatósági elvárásoknak.

Az Mfor részletes összefoglaló anyagát szemléztük az agrárvállalkozások beruházási és támogatási helyzetéről. 

A szektort finanszírozó banki szakemberek az elmúlt évekhez képest derűlátóbbak, azonban a jelenlegi nehéz piaci és hitel-környezetben az agrár kis-, középvállalkozások (kkv) többsége nem fejleszt - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár

Így beszélt a helyzetről az agrárminiszter

“A finanszírozási nehézségekkel teli 2023-as évben kulcsfontosságú volt az ágazat számára, hogy a gazdálkodók számára rekordösszegű, több mint 1300 milliárd forint értékben kerültek agrártámogatások kifizetésre.” Nagy István agrárminiszter értékelte így a zuhanó fogyasztás és terményárak miatt sok gazdának amúgy veszteséggel zárult múlt év kifizetéseit. A miniszter szerint a Vidékfejlesztési Programban a korábbi, átlagosan 6,7 milliárd forint helyett 2023-ban 13,7 milliárdot fizettek ki hetente. Mindez összesen az év végére megközelítette a - szintén rekord - 750 milliárd forintot.

A beruházások mellett az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodás támogatására 200 milliárd forint érkezett a gazdákhoz.

Az új Közös Agrárpolitika időszakában pedig hat jogcímen mintegy 194 milliárd forint támogatási előleget kapott 136 ezer gazdálkodó. Ebből 139,6 milliárd forint volt az alaptámogatás. Csaknem 133 ezren kaptak összesen 41 milliárd forint újraelosztó támogatást. 

A megugrott költségeket és a kiskereskedelmi forgalommal együtt zuhanó terményárakat is látva mégis sokan aggódnak. Főleg a kisebb gazdaságokban újabb “nehéz évtől tartanak” az idén, amelyben nem tudják vállalni a túlélést jelentő fejlesztéseket - írták.

A szektort finanszírozó pénzintézetek szakemberei azonban már látják a fényt az alagút végén. Mezei Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának agrár- és uniós kapcsolatokért felelős vezetője és Héjja Csaba, az üzletág szenior elemzője beszélt a portálnak az idei kilátásokról. Vajon 2024 is a rekordkifizetések éve lesz-e mezőgazdaságban?

A kifizetésekről részletesebben 

Mezei Dávid a normatív támogatások esetében hasonló nagyságrendű kifizetésekre számít, mind a Közös Agrárpolitika I. pillérébe tartozó (alaptámogatás, Agro-ökológiai Program stb.), mind a II. pillérbe tartozó (agrárkörnyezet-gazdálkodási program, ökológiai gazdálkodás stb.) jogcímek tekintetében. Ezek ugyanis évről évre visszatérő, euróban kifejezve változatlan összegű támogatások, amelyekre lényegében csak az euró-forintárfolyam változásainak lehet némi hatása. Felidézte, hogy az előző finanszírozási időszak végén és a 2021-22-es átmeneti időszakban megítélt rekordösszegű beruházási támogatásokból finanszírozott projektek megvalósítását több tényező is hátráltatta. Többek között a koronavírus-járvány, az ennek következtében az ellátási láncokban fellépő zavarok, az ellátási láncok lassú visszaépülése, valamint a felpörgő infláció. Így ezek a projektek nagyrészt 2023-ban jutottak el a kifizetési szakaszig.

“2024-ben hasonló, vagy valamivel alacsonyabb kifizetési számokat várunk a vidékfejlesztési beruházási jogcímeknél” - jósolta Mezei Dávid. 

Ugyanazon a pályán

Árnyalja azonban a képet, hogy a jelenlegi nehéz piaci és hitel-környezetben az agrár kis-, középvállalkozások (kkv) többsége fél fejleszteni. Ám így aligha tudnak megfelelni a versenyképességi, nyereségességi kihívásoknak, az EU-s fenntarthatósági elvárásoknak.

“Ha van előnye vagy lemaradása a magyar vállalkozásoknak, az ugyanakkora marad, mint volt az elmúlt években, az olló nem fog nyílni” - ígérte a banki elemző. Egy-két beruházás nélküli év pedig nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki jelentős versenyhátrányba kerül. Szerencsésebb persze folyamatosan fejleszteni, de inkább az a siker titka, hogy az adott környezetnek leginkább megfelelő módon fejlesszenek. Példaként említette a 2022 végi precíziós géppályázatokat, amikor 13 százalék feletti volt a jegybanki alapkamat, mégis rekordnagyságban vásároltak gépet a magyar gazdák. “Tehát ilyen környezetben is megvannak azok a beruházási formák, amelyekkel meg lehet őrizni, esetleg növelni is lehet a versenyképességet” - állította a szakember.

Meghatározó, mit hoz az európai választás

Mezei Dávid arra emlékezet, hogy a mezőgazdasági kkv-k számára továbbra is elérhetők kedvező kamatozású konstrukciók. Ilyen például az Agrár Széchenyi Beruházási Max+. Ennek keretében nettó 5 százalékos éves kamattal, maximum 10 éves futamidő mellett lehet finanszírozni a termőföldvásárlástól az energiahatékonysági beruházásokon át számos hitelcélt. A támogatások uniós jogalapját jelentő bizottsági rendeletet ugyan tavaly év végén meghosszabbították, de csak június végéig. 

“Tekintetettel az európai parlamenti választásokra, és ezzel párhuzamosan a jelenlegi Európai Bizottság megbízatásának végére, a szokásosnál is bizonytalanabb, hogy vajon újból meg fogják-e hosszabbítani ezt a lehetőséget” - figyelmeztet Mezei Dávid, aki erősödő koncentrációra számít az idén. 

Héjja Csaba szerint a koncentráció a versenyképességgel és a hatékonysággal szorosan összefüggő folyamat. A mezőgazdaságban az átlagos versenyképes üzemméret folyamatosan nő, ez globális jelenség, amellyel számolni kell. 

 Nemzetközi összehasonlításban még fejlődnünk kell, amihez az elemző szerint szükség lesz a mérethatékonyságot kiaknázni képes, nagyobb méretű gazdaságokra és ezek tőkeerejére is.

Persze emellett rendkívül fontos, hogy a kis- és közepes méretű családi gazdaságokat is támogatni kell, mert ezek adják a magyar és az európai mezőgazdaság gerincét. “De ne is beszéljünk egyetlen évről, a mezőgazdaságban 5-10 év távlatában kell vizsgálni egy-egy ciklust” - figyelmeztet a szakember. A jelenlegi időszakban most olyan év jön, és olyan éven vagyunk túl, amikor a beruházások, fejlesztések volumene alacsonyabb volt. De megelőlegezte, hogy 2025-től újra a korábbi növekedési pályán lehetünk.

Piaci ellentmondások és növekvő kibocsátás

Nehéz éve volt 2023 a magyar mezőgazdaságnak. Ezt ismerte el évértékelőjében Nagy István agrárminiszter, amit “az európai gazdasági visszaesésből származó fogyasztáscsökkenésnek, az ottani értékesítési pozíciók romlásának, az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes bejutásának és az ebből fakadó piaci anomáliáknak” tulajdonított. Ám a nehézségek ellenére a mezőgazdaság teljes kibocsátása egy év alatt így is 6,5 százalékkal nőtt, meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot a tárcavezető értékelése szerint. Igaz, a 8,8 milliárd eurós export csak az előző évhez hasonlóan alakult.

Még ilyen előzmények után sem lehet tudni, milyen lesz ez az év, de jó hír, hogy az óév végén már közzétették az idei agrártámogatási menetrendet, amelyhez a leendő pályázóknak külön felkészítő cikksorozatot is indított honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ebben a Stratégiai Terv alapján bemutatta a várható felhívásokat: például a Fiatal gazda, a Mezőgazdasági kisüzemek fenntartható fejlesztése, illetve a Mezőgazdasági üzemek fejlesztése pályázat főbb céljait és feltételeit. A Mezőgazdasági kisüzemek fenntartható fejlesztésére az idén egyenként várhatóan akár 60 ezer euróra (csaknem 23 millió forint) pályázhatnak a gazdák, ami a projekt teljes elszámolható költségének legfeljebb 85 százaléka. A támogatás négyszer akkora, mint az eddigi kisüzemes pályázatoknál, így, ha hozzávesszük a 15 százalékos önerőt, akkor akár 69 ezer eurós (ez jelenleg több mint 26 millió forinttal ér fel) projektek is megvalósulhatnak.

Ez utóbbi azért is felértékelődött, mert az idén már az EU zöld, környezetvédelmi elvárásai is szigorodtak, amelyek teljesítéséhez a gazdáknak fejleszteni kellene a technológiát, illetve az EU-s mércével szerény hatékonyságukat. Az idén életbe lépett magyar KAP Stratégiai Tervben szerint például két egymást követő évben már nem vethetnek azonos növénykultúrát ugyanarra a táblára. Legalább egy másodvetést be kell iktatni a két főnövény közé. A parlagon hagyott területeket pedig legalább január 1-től augusztus 31-ig  pihentetni kell - írták.

További híreink

Gyakori kérdések a termeléshez kötött támogatás (CIS) témájában

2024.06.19.

A termeléshez kötött támogatás egy olyan mezőgazdasági támogatási forma Magyarországon (és az Európai Unióban), amely közvetlenül a mezőgazdasági termelés volumenéhez kötődik. Ez a támogatás célzottan olyan ágazatokban vagy termékek esetében nyújtható, amelyek különös gazdasági vagy társadalmi jelentőséggel bírnak, vagy ahol a termelés fenntartása különösen fontos.

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás