A mezőgazdasági termelők támogatásának egyik formája a termelőtevékenységhez felhasznált gázolaj jövedéki adója meghatározott részének visszaigénylési lehetősége, másik formája pedig a tiszta növényi olajat előállító mezőgazdasági termelők által a tiszta növényi olajra alkalmazott kedvezőbb adómérték biztosítása révén a jövedékiadó-fizetési kötelezettség csökkentése.

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) 117. paragrafusa szerinti feltételeknek megfelelő gázolaj-felhasználás esetén a törvény két visszaigénylési kulcsot ad meg, ami a kőolaj világpiaci árának függvényében változó adómértékekhez igazodik. Ha a Brent hordónkénti olajár 50 dollár vagy az alatti, akkor a gázolaj adómértéke 152 900 forint ezer literenként, amihez 87 százalékos visszaigénylési kulcs tartozik, míg az 50 dollár feletti Brent-olajár esetében az adómérték 142 900 forint ezer literenként, a hozzátartozó visszaigénylési kulcs viszont 86 százalék. Az Adózóna anyagát szemléztük.

Változott a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után érvényesíthető adó-visszaigénylés mértéke, a korábbinál kedvezőbb helyzetbe kerültek a gazdák

A tiszta növényi olajat előállítók esetében adófizetési kötelezettség keletkezik a tiszta növényi olajra vonatkozóan, de ha a megtermelt tiszta növényi olajat a hatályos szabályrendszer alkalmazásával mezőgazdasági termelőtevékenységhez használják fel, akkor csökkentett adómértékkel kell adózni, vagyis eleve a biztosított kedvezmény mértékével csökkentett adót kell bevallani és megfizetni. A tiszta növényi olaj adómértéke a gázolaj adómértékének meghatározott százaléka, tehát itt is figyelemmel kell lenni a Brent olajár alakulására. Az alacsonyabb adómérték esetén a gázolaj-adómérték 14 százaléka, míg a magasabb adómérték esetén annak 13 százaléka a tiszta növényi olajra alkalmazandó adó.

A mezőgazdasági termelők helyzetét jelentős mértékben befolyásolja a szomszédos Ukrajnában folyó háború, ami miatt Magyarországon háborús veszélyhelyzeti jogrend van érvényben. A mezőgazdaságban jelentősen megemelkedtek a termelési költségek (például vetőmagok, vegyszerek, műtrágyák, öntözés, üzemanyag stb.), ami nagymértékben kihat a termelés gazdaságosságára. Ezt a költségnövekedést próbálja mérsékelni a kormány olyan módon, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának nagyobb hányadát engedi visszaigényelni, illetve tiszta növényi olaj esetében csökkenti a jövedéki adófizetési kötelezettséget. Ennek jogi alapját a 2003/96/EK tanácsi irányelv 15. cikkének (3) bekezdése teremti meg azzal, hogy a tagállamok számára lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági, kertészeti vagy haltenyésztési munkákhoz, továbbá az erdőgazdálkodásban felhasznált energiatermékekre akár nulláig csökkentsék az adó mértékét.

A százalékok és a számítás

Azt már az Agrárminisztérium írta meg, hogy a korábbi szabályozás szerint a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után megfizetett adónak a világpiaci ártól függően eddig 86, illetve 87 százaléka volt visszaigényelhető, míg az ezt megelőző években ez mindössze 82, illetve 83,5 százalékban került meghatározásra. Ezt emelte meg most az állam 90, illetve 90,5 százalékra, ami hektáronként átlagosan mintegy 400 forintos többletet jelent a gazdálkodónak. Ez az intézkedés nagyságrendileg összesen 1-2 milliárd forintnyi éves többlettámogatást eredményez az agrárágazat számára - írták.

A tavalyi évben a gázolaj adó visszatérítés jogcímen összesen 22,8 milliárd forinthoz jutottak a gazdálkodók a hazai költségvetésből. Kiemelte azt is, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszaigénylésnél az elszámolható gázolaj mennyisége továbbra is évente maximum 97 liter lehet hektáronként - közölték.

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás