A mezőgazdasági termelők támogatásának egyik formája a termelőtevékenységhez felhasznált gázolaj jövedéki adója meghatározott részének visszaigénylési lehetősége, másik formája pedig a tiszta növényi olajat előállító mezőgazdasági termelők által a tiszta növényi olajra alkalmazott kedvezőbb adómérték biztosítása révén a jövedékiadó-fizetési kötelezettség csökkentése.

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) 117. paragrafusa szerinti feltételeknek megfelelő gázolaj-felhasználás esetén a törvény két visszaigénylési kulcsot ad meg, ami a kőolaj világpiaci árának függvényében változó adómértékekhez igazodik. Ha a Brent hordónkénti olajár 50 dollár vagy az alatti, akkor a gázolaj adómértéke 152 900 forint ezer literenként, amihez 87 százalékos visszaigénylési kulcs tartozik, míg az 50 dollár feletti Brent-olajár esetében az adómérték 142 900 forint ezer literenként, a hozzátartozó visszaigénylési kulcs viszont 86 százalék. Az Adózóna anyagát szemléztük.

Változott a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után érvényesíthető adó-visszaigénylés mértéke, a korábbinál kedvezőbb helyzetbe kerültek a gazdák

A tiszta növényi olajat előállítók esetében adófizetési kötelezettség keletkezik a tiszta növényi olajra vonatkozóan, de ha a megtermelt tiszta növényi olajat a hatályos szabályrendszer alkalmazásával mezőgazdasági termelőtevékenységhez használják fel, akkor csökkentett adómértékkel kell adózni, vagyis eleve a biztosított kedvezmény mértékével csökkentett adót kell bevallani és megfizetni. A tiszta növényi olaj adómértéke a gázolaj adómértékének meghatározott százaléka, tehát itt is figyelemmel kell lenni a Brent olajár alakulására. Az alacsonyabb adómérték esetén a gázolaj-adómérték 14 százaléka, míg a magasabb adómérték esetén annak 13 százaléka a tiszta növényi olajra alkalmazandó adó.

A mezőgazdasági termelők helyzetét jelentős mértékben befolyásolja a szomszédos Ukrajnában folyó háború, ami miatt Magyarországon háborús veszélyhelyzeti jogrend van érvényben. A mezőgazdaságban jelentősen megemelkedtek a termelési költségek (például vetőmagok, vegyszerek, műtrágyák, öntözés, üzemanyag stb.), ami nagymértékben kihat a termelés gazdaságosságára. Ezt a költségnövekedést próbálja mérsékelni a kormány olyan módon, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának nagyobb hányadát engedi visszaigényelni, illetve tiszta növényi olaj esetében csökkenti a jövedéki adófizetési kötelezettséget. Ennek jogi alapját a 2003/96/EK tanácsi irányelv 15. cikkének (3) bekezdése teremti meg azzal, hogy a tagállamok számára lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági, kertészeti vagy haltenyésztési munkákhoz, továbbá az erdőgazdálkodásban felhasznált energiatermékekre akár nulláig csökkentsék az adó mértékét.

A százalékok és a számítás

Azt már az Agrárminisztérium írta meg, hogy a korábbi szabályozás szerint a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után megfizetett adónak a világpiaci ártól függően eddig 86, illetve 87 százaléka volt visszaigényelhető, míg az ezt megelőző években ez mindössze 82, illetve 83,5 százalékban került meghatározásra. Ezt emelte meg most az állam 90, illetve 90,5 százalékra, ami hektáronként átlagosan mintegy 400 forintos többletet jelent a gazdálkodónak. Ez az intézkedés nagyságrendileg összesen 1-2 milliárd forintnyi éves többlettámogatást eredményez az agrárágazat számára - írták.

A tavalyi évben a gázolaj adó visszatérítés jogcímen összesen 22,8 milliárd forinthoz jutottak a gazdálkodók a hazai költségvetésből. Kiemelte azt is, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszaigénylésnél az elszámolható gázolaj mennyisége továbbra is évente maximum 97 liter lehet hektáronként - közölték.

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás