2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A tárgyidőszaki értékesítés 67 százalékát ez adta. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első 3 hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett.

Az Agrárközgazdasági Intézet “Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2024. I–III. hónap” című kiadványa foglalta össze a részleteket az adatok alapján.

2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz, a mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Növényvédelem, alkatrészek, gépek és eszközök

A növényvédő szerek esetében a 2024. I–III. havi adatok alapján a megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 5 százalékkal nőtt, míg a gyomirtóké 6, illetve a rovarölőké 28 százalékkal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten. A gombaölők közül Falcon Pro-ból adták el a legtöbbet a tárgyidőszakban, a rovarölőknél Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtóknál Fozát 480-ból. Ez a három termék tette ki az összes értékesítés 71 százalékát 2024 első negyedévében. 

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a tárgyidőszakban, ez 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanekkor alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékkal haladta meg a bázisévi eladásokat.

A Mezőgazdasági inputok 2024. I–III. havi forgalma

2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest  73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A tárgyidőszaki értékesítés 67 százalékát ez a termék adta. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. 

A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett. Ugyanezt a két időszakot összehasonlítva az értékesítési árak a bázisidőszakhoz képest jócskán mérséklődtek (–18–54 százalékkal), a legnagyobb mértékben a MAS, az ammónium-nitrát (AN) és a Nitrosol, DAM műtrágyáké. 

Emelkedtek és csökkentek is az árak az inputpiacon  

A 2024. első negyedévi értékesítési átlagárakat viszonyítva 2023. negyedik negyedévihez azok további 7–13 százalékos mérséklődése állapítható meg, ezzel szemben a MAP és az NPK 15-15-15 ára 10, illetve 2 százalékkal emelkedett. A 2021. év eleji árakhoz képest a tárgyidőszakban még mindig a legtöbb megfigyelt termék a háromnegyedével került többe, illetve közel kétszer annyit kellett érte fizetni, a Nitrosol, DAM-ért pedig még ezeknél is többet (2,2-szer). Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2023 első negyedévében 1:7 volt, amely egy évvel később 1:8-ra módosult - írta az AKI elemzése.

Az AKI ASIR munkája, az “Egyes műtrágyák értékesítési átlagára (áfa nélkül) a megfigyelt időszakokban” című anyag:

A növényvédő szerek esetében a 2024. I–III. havi adatok alapján a megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 5 százalékkal nőtt, míg a gyomirtóké 6, illetve a rovarölőké 28 százalékkal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten. 

A gombaölők közül Falcon Pro-ból adták el a legtöbbet a tárgyidőszakban, a rovarölőknél Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtóknál Fozát 480-ból. Ez a három termék tettevki az összes értékesítés 71 százalékát a 2024 első három hónapjában. Az előbb említett fungicid és inszekticid végzett 2023 első negyedévében is az első helyen az értékesített volumen alapján, de a herbicideknél a Gardoprim Plus Gold lett a dobogós. A vizsgált termékek értékesítési átlagára néhány termék kivételével egyhangúan mérséklődött (5–50 százalékkal) a tárgyidőszakban az előző év első negyedévéhez képest. 

A Sumi Alfa 5 EC ára ellenben 6, a Mospilan 20 SG-é 18 és a Lumax SE-é 25 százalékkal emelkedett. Az Ercole és az Agrokén ára nem változott. A 2023 negyedik negyedévéhez hasonlítva is jellemzően csökkentek az értékesítési árak a megfigyelt időszakban, a legnagyobb mértékben a Gardoprim Plus Goldé (–37 százalék). Az Ercole ára viszont 33 százalékkal nőtt, míg a Sumi Alfa 5 EC, a Pulsar Plus és a Roundup Mega ára 2–8 százalékkal - fogalmaztak az elemzésben.

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás