2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A tárgyidőszaki értékesítés 67 százalékát ez adta. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első 3 hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett.

Az Agrárközgazdasági Intézet “Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2024. I–III. hónap” című kiadványa foglalta össze a részleteket az adatok alapján.

2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz, a mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Növényvédelem, alkatrészek, gépek és eszközök

A növényvédő szerek esetében a 2024. I–III. havi adatok alapján a megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 5 százalékkal nőtt, míg a gyomirtóké 6, illetve a rovarölőké 28 százalékkal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten. A gombaölők közül Falcon Pro-ból adták el a legtöbbet a tárgyidőszakban, a rovarölőknél Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtóknál Fozát 480-ból. Ez a három termék tette ki az összes értékesítés 71 százalékát 2024 első negyedévében. 

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a tárgyidőszakban, ez 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanekkor alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékkal haladta meg a bázisévi eladásokat.

A Mezőgazdasági inputok 2024. I–III. havi forgalma

2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest  73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A tárgyidőszaki értékesítés 67 százalékát ez a termék adta. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. 

A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett. Ugyanezt a két időszakot összehasonlítva az értékesítési árak a bázisidőszakhoz képest jócskán mérséklődtek (–18–54 százalékkal), a legnagyobb mértékben a MAS, az ammónium-nitrát (AN) és a Nitrosol, DAM műtrágyáké. 

Emelkedtek és csökkentek is az árak az inputpiacon  

A 2024. első negyedévi értékesítési átlagárakat viszonyítva 2023. negyedik negyedévihez azok további 7–13 százalékos mérséklődése állapítható meg, ezzel szemben a MAP és az NPK 15-15-15 ára 10, illetve 2 százalékkal emelkedett. A 2021. év eleji árakhoz képest a tárgyidőszakban még mindig a legtöbb megfigyelt termék a háromnegyedével került többe, illetve közel kétszer annyit kellett érte fizetni, a Nitrosol, DAM-ért pedig még ezeknél is többet (2,2-szer). Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2023 első negyedévében 1:7 volt, amely egy évvel később 1:8-ra módosult - írta az AKI elemzése.

Az AKI ASIR munkája, az “Egyes műtrágyák értékesítési átlagára (áfa nélkül) a megfigyelt időszakokban” című anyag:

A növényvédő szerek esetében a 2024. I–III. havi adatok alapján a megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 5 százalékkal nőtt, míg a gyomirtóké 6, illetve a rovarölőké 28 százalékkal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten. 

A gombaölők közül Falcon Pro-ból adták el a legtöbbet a tárgyidőszakban, a rovarölőknél Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtóknál Fozát 480-ból. Ez a három termék tettevki az összes értékesítés 71 százalékát a 2024 első három hónapjában. Az előbb említett fungicid és inszekticid végzett 2023 első negyedévében is az első helyen az értékesített volumen alapján, de a herbicideknél a Gardoprim Plus Gold lett a dobogós. A vizsgált termékek értékesítési átlagára néhány termék kivételével egyhangúan mérséklődött (5–50 százalékkal) a tárgyidőszakban az előző év első negyedévéhez képest. 

A Sumi Alfa 5 EC ára ellenben 6, a Mospilan 20 SG-é 18 és a Lumax SE-é 25 százalékkal emelkedett. Az Ercole és az Agrokén ára nem változott. A 2023 negyedik negyedévéhez hasonlítva is jellemzően csökkentek az értékesítési árak a megfigyelt időszakban, a legnagyobb mértékben a Gardoprim Plus Goldé (–37 százalék). Az Ercole ára viszont 33 százalékkal nőtt, míg a Sumi Alfa 5 EC, a Pulsar Plus és a Roundup Mega ára 2–8 százalékkal - fogalmaztak az elemzésben.

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás