2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A tárgyidőszaki értékesítés 67 százalékát ez adta. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első 3 hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett.

Az Agrárközgazdasági Intézet “Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2024. I–III. hónap” című kiadványa foglalta össze a részleteket az adatok alapján.

2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz, a mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Növényvédelem, alkatrészek, gépek és eszközök

A növényvédő szerek esetében a 2024. I–III. havi adatok alapján a megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 5 százalékkal nőtt, míg a gyomirtóké 6, illetve a rovarölőké 28 százalékkal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten. A gombaölők közül Falcon Pro-ból adták el a legtöbbet a tárgyidőszakban, a rovarölőknél Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtóknál Fozát 480-ból. Ez a három termék tette ki az összes értékesítés 71 százalékát 2024 első negyedévében. 

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a tárgyidőszakban, ez 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanekkor alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékkal haladta meg a bázisévi eladásokat.

A Mezőgazdasági inputok 2024. I–III. havi forgalma

2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest  73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A tárgyidőszaki értékesítés 67 százalékát ez a termék adta. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. 

A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett. Ugyanezt a két időszakot összehasonlítva az értékesítési árak a bázisidőszakhoz képest jócskán mérséklődtek (–18–54 százalékkal), a legnagyobb mértékben a MAS, az ammónium-nitrát (AN) és a Nitrosol, DAM műtrágyáké. 

Emelkedtek és csökkentek is az árak az inputpiacon  

A 2024. első negyedévi értékesítési átlagárakat viszonyítva 2023. negyedik negyedévihez azok további 7–13 százalékos mérséklődése állapítható meg, ezzel szemben a MAP és az NPK 15-15-15 ára 10, illetve 2 százalékkal emelkedett. A 2021. év eleji árakhoz képest a tárgyidőszakban még mindig a legtöbb megfigyelt termék a háromnegyedével került többe, illetve közel kétszer annyit kellett érte fizetni, a Nitrosol, DAM-ért pedig még ezeknél is többet (2,2-szer). Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2023 első negyedévében 1:7 volt, amely egy évvel később 1:8-ra módosult - írta az AKI elemzése.

Az AKI ASIR munkája, az “Egyes műtrágyák értékesítési átlagára (áfa nélkül) a megfigyelt időszakokban” című anyag:

A növényvédő szerek esetében a 2024. I–III. havi adatok alapján a megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 5 százalékkal nőtt, míg a gyomirtóké 6, illetve a rovarölőké 28 százalékkal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten. 

A gombaölők közül Falcon Pro-ból adták el a legtöbbet a tárgyidőszakban, a rovarölőknél Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtóknál Fozát 480-ból. Ez a három termék tettevki az összes értékesítés 71 százalékát a 2024 első három hónapjában. Az előbb említett fungicid és inszekticid végzett 2023 első negyedévében is az első helyen az értékesített volumen alapján, de a herbicideknél a Gardoprim Plus Gold lett a dobogós. A vizsgált termékek értékesítési átlagára néhány termék kivételével egyhangúan mérséklődött (5–50 százalékkal) a tárgyidőszakban az előző év első negyedévéhez képest. 

A Sumi Alfa 5 EC ára ellenben 6, a Mospilan 20 SG-é 18 és a Lumax SE-é 25 százalékkal emelkedett. Az Ercole és az Agrokén ára nem változott. A 2023 negyedik negyedévéhez hasonlítva is jellemzően csökkentek az értékesítési árak a megfigyelt időszakban, a legnagyobb mértékben a Gardoprim Plus Goldé (–37 százalék). Az Ercole ára viszont 33 százalékkal nőtt, míg a Sumi Alfa 5 EC, a Pulsar Plus és a Roundup Mega ára 2–8 százalékkal - fogalmaztak az elemzésben.

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás