2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A tárgyidőszaki értékesítés 67 százalékát ez adta. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első 3 hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett.

Az Agrárközgazdasági Intézet “Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2024. I–III. hónap” című kiadványa foglalta össze a részleteket az adatok alapján.

2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz, a mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Növényvédelem, alkatrészek, gépek és eszközök

A növényvédő szerek esetében a 2024. I–III. havi adatok alapján a megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 5 százalékkal nőtt, míg a gyomirtóké 6, illetve a rovarölőké 28 százalékkal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten. A gombaölők közül Falcon Pro-ból adták el a legtöbbet a tárgyidőszakban, a rovarölőknél Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtóknál Fozát 480-ból. Ez a három termék tette ki az összes értékesítés 71 százalékát 2024 első negyedévében. 

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a tárgyidőszakban, ez 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanekkor alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékkal haladta meg a bázisévi eladásokat.

A Mezőgazdasági inputok 2024. I–III. havi forgalma

2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest  73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A tárgyidőszaki értékesítés 67 százalékát ez a termék adta. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. 

A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett. Ugyanezt a két időszakot összehasonlítva az értékesítési árak a bázisidőszakhoz képest jócskán mérséklődtek (–18–54 százalékkal), a legnagyobb mértékben a MAS, az ammónium-nitrát (AN) és a Nitrosol, DAM műtrágyáké. 

Emelkedtek és csökkentek is az árak az inputpiacon  

A 2024. első negyedévi értékesítési átlagárakat viszonyítva 2023. negyedik negyedévihez azok további 7–13 százalékos mérséklődése állapítható meg, ezzel szemben a MAP és az NPK 15-15-15 ára 10, illetve 2 százalékkal emelkedett. A 2021. év eleji árakhoz képest a tárgyidőszakban még mindig a legtöbb megfigyelt termék a háromnegyedével került többe, illetve közel kétszer annyit kellett érte fizetni, a Nitrosol, DAM-ért pedig még ezeknél is többet (2,2-szer). Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2023 első negyedévében 1:7 volt, amely egy évvel később 1:8-ra módosult - írta az AKI elemzése.

Az AKI ASIR munkája, az “Egyes műtrágyák értékesítési átlagára (áfa nélkül) a megfigyelt időszakokban” című anyag:

A növényvédő szerek esetében a 2024. I–III. havi adatok alapján a megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 5 százalékkal nőtt, míg a gyomirtóké 6, illetve a rovarölőké 28 százalékkal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten. 

A gombaölők közül Falcon Pro-ból adták el a legtöbbet a tárgyidőszakban, a rovarölőknél Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtóknál Fozát 480-ból. Ez a három termék tettevki az összes értékesítés 71 százalékát a 2024 első három hónapjában. Az előbb említett fungicid és inszekticid végzett 2023 első negyedévében is az első helyen az értékesített volumen alapján, de a herbicideknél a Gardoprim Plus Gold lett a dobogós. A vizsgált termékek értékesítési átlagára néhány termék kivételével egyhangúan mérséklődött (5–50 százalékkal) a tárgyidőszakban az előző év első negyedévéhez képest. 

A Sumi Alfa 5 EC ára ellenben 6, a Mospilan 20 SG-é 18 és a Lumax SE-é 25 százalékkal emelkedett. Az Ercole és az Agrokén ára nem változott. A 2023 negyedik negyedévéhez hasonlítva is jellemzően csökkentek az értékesítési árak a megfigyelt időszakban, a legnagyobb mértékben a Gardoprim Plus Goldé (–37 százalék). Az Ercole ára viszont 33 százalékkal nőtt, míg a Sumi Alfa 5 EC, a Pulsar Plus és a Roundup Mega ára 2–8 százalékkal - fogalmaztak az elemzésben.

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás