Ukrajna arra számít, hogy a 2024-es tavaszi vetésterület  megegyezik majd a tavalyival. Bár a legrosszabb forgatókönyv szerint enyhén csökkenhet is – mondta Mikola Solsky mezőgazdasági miniszter a Reutersnek. Ukrajna a világ legnagyobb termelője a gabona és az olajos magvak területén, de betakarítása csökkent, mióta Oroszország jelentős területeket foglalt el. 

Az immár 24. hónapja tartó háború, amelynek nem látni a végét, felpörgette a globális gabonaárakat, és megzavarta a szállítást, különösen a szegényebb országokban.

„Nem számítok drasztikus változásra a vetésterületet illetően. Ha kisebb lesz a vetésterület, akkor az nagyon jelentéktelen csökkenés lesz” – mondta Solsky egy interjúban (Fotó: Pixabay)

„Nem számítok drasztikus változásra a vetésterületet illetően. Ha kisebb lesz a vetésterület, akkor az nagyon jelentéktelen csökkenés lesz” – mondta Solsky egy interjúban, megadva az első hivatalos kitekintést a 2024-es vetésidőre.

Az ukrán gazdálkodók összesen 12,75 millió hektáron vetettek tavaszi növényt a 2023-as betakarításra, ezen belül 5,7 millió hektáron különféle gabonákat.

A vetésterületen 4 millió hektár kukorica, 5,3 millió hektár napraforgó és 1,78 millió hektár szójabab volt.

Solsky elmondta, hogy a gazdálkodók tavaly ősszel kisebb területet vetettek őszi búzából a rossz időjárás miatt, és ez arra kényszerítheti őket, hogy növeljék a tavaszi búza vetésterületét. Ukrajna tavaly 280 ezer hektár tavaszi búzát vetett.

Ukrajna 4,2 millió hektár őszi búzát vetett a 2024-es betakarításra, szemben az egy évvel korábbi 4,4 millió hektárral.

Csak három lehetőség van

„A teljes vetésterületen biztosan nem lesz növekedés. Rögtön felmerül a kérdés, hogy akkor mit vessünk? Csak három lehetőségünk van – napraforgó, szója és kukorica” ​​– mondta a miniszter.

Elmondta, hogy a gazdák megpróbálják növelni a szójavetésterületet, de a jó minőségű szójamag hiánya komoly akadályt jelenthet. Azt is megjegyezte, hogy a viszonylag alacsony napraforgómag-árak és a kötelező vetésforgó megakadályozza a napraforgóval vetett terület jövőbeni növekedését.

Ukrajna körülbelül 28,7 millió tonna kukoricát takarított be a 2023-as betakarítás során, ami a vetésterület közel 91%-át csépelte ki. A kukorica egy része még mindig betakarítatlan a földeken.

Minőségi szempontok

Solsky szerint a gazdálkodók a háború okozta forráshiány és az export nehézségei miatt spóroltak, és gyengébb minőségű búzamagot kellett használniuk.

Elmondta, hogy az őszi búza eddig komolyabb károk nélkül vészelte át a telet, de a jövőbeni betakarítás minősége nem tisztázott.

Az ukrán gazdálkodók bevételei jelentősen csökkentek a 2022-es és 2023-as termés exportjának nehézségei miatt, amelyek a tengeri kikötők korlátozott szállítási kapacitása és a szárazföldi folyosók használatának költséges logisztikája miatt következtek be.

Ukrajna számára kulcsfontosságú, hogy megőrizze mezőgazdasági iparát. Oroszország teljes körű inváziója előtt Ukrajna volt a világ negyedik legnagyobb gabonabeszállítója, és értékben az árucikk a teljes ukrán export felét tette ki.

Ukrajnában a háború előtt csaknem 110 millió tonna gabonát és olajos magvat takarítottak be, de 2023-ban a kombinált betakarítás valamivel több mint 81 millió tonnára esett, mivel a terület nagy részét megszállták vagy bányászták.

(Forrás: reuters.com)

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás