Ukrajna arra számít, hogy a 2024-es tavaszi vetésterület  megegyezik majd a tavalyival. Bár a legrosszabb forgatókönyv szerint enyhén csökkenhet is – mondta Mikola Solsky mezőgazdasági miniszter a Reutersnek. Ukrajna a világ legnagyobb termelője a gabona és az olajos magvak területén, de betakarítása csökkent, mióta Oroszország jelentős területeket foglalt el. 

Az immár 24. hónapja tartó háború, amelynek nem látni a végét, felpörgette a globális gabonaárakat, és megzavarta a szállítást, különösen a szegényebb országokban.

„Nem számítok drasztikus változásra a vetésterületet illetően. Ha kisebb lesz a vetésterület, akkor az nagyon jelentéktelen csökkenés lesz” – mondta Solsky egy interjúban (Fotó: Pixabay)

„Nem számítok drasztikus változásra a vetésterületet illetően. Ha kisebb lesz a vetésterület, akkor az nagyon jelentéktelen csökkenés lesz” – mondta Solsky egy interjúban, megadva az első hivatalos kitekintést a 2024-es vetésidőre.

Az ukrán gazdálkodók összesen 12,75 millió hektáron vetettek tavaszi növényt a 2023-as betakarításra, ezen belül 5,7 millió hektáron különféle gabonákat.

A vetésterületen 4 millió hektár kukorica, 5,3 millió hektár napraforgó és 1,78 millió hektár szójabab volt.

Solsky elmondta, hogy a gazdálkodók tavaly ősszel kisebb területet vetettek őszi búzából a rossz időjárás miatt, és ez arra kényszerítheti őket, hogy növeljék a tavaszi búza vetésterületét. Ukrajna tavaly 280 ezer hektár tavaszi búzát vetett.

Ukrajna 4,2 millió hektár őszi búzát vetett a 2024-es betakarításra, szemben az egy évvel korábbi 4,4 millió hektárral.

Csak három lehetőség van

„A teljes vetésterületen biztosan nem lesz növekedés. Rögtön felmerül a kérdés, hogy akkor mit vessünk? Csak három lehetőségünk van – napraforgó, szója és kukorica” ​​– mondta a miniszter.

Elmondta, hogy a gazdák megpróbálják növelni a szójavetésterületet, de a jó minőségű szójamag hiánya komoly akadályt jelenthet. Azt is megjegyezte, hogy a viszonylag alacsony napraforgómag-árak és a kötelező vetésforgó megakadályozza a napraforgóval vetett terület jövőbeni növekedését.

Ukrajna körülbelül 28,7 millió tonna kukoricát takarított be a 2023-as betakarítás során, ami a vetésterület közel 91%-át csépelte ki. A kukorica egy része még mindig betakarítatlan a földeken.

Minőségi szempontok

Solsky szerint a gazdálkodók a háború okozta forráshiány és az export nehézségei miatt spóroltak, és gyengébb minőségű búzamagot kellett használniuk.

Elmondta, hogy az őszi búza eddig komolyabb károk nélkül vészelte át a telet, de a jövőbeni betakarítás minősége nem tisztázott.

Az ukrán gazdálkodók bevételei jelentősen csökkentek a 2022-es és 2023-as termés exportjának nehézségei miatt, amelyek a tengeri kikötők korlátozott szállítási kapacitása és a szárazföldi folyosók használatának költséges logisztikája miatt következtek be.

Ukrajna számára kulcsfontosságú, hogy megőrizze mezőgazdasági iparát. Oroszország teljes körű inváziója előtt Ukrajna volt a világ negyedik legnagyobb gabonabeszállítója, és értékben az árucikk a teljes ukrán export felét tette ki.

Ukrajnában a háború előtt csaknem 110 millió tonna gabonát és olajos magvat takarítottak be, de 2023-ban a kombinált betakarítás valamivel több mint 81 millió tonnára esett, mivel a terület nagy részét megszállták vagy bányászták.

(Forrás: reuters.com)

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás