Rögös, hantos vagy elkent szántás, sok gyúrással, tiprással elvégezve – komoly, a talaj szerkezetét és termőképességét érintő hibák, azonban ezek nem a technológiából, sokkal inkább a rossz használatból és gyenge munkagépekből fakadnak. Forró Péter, termékmenedzser, szerint ez az, amivel sosem találkoznak azok a gazdák, akik a mezőgazdasági talajművelés terén meghatározó osztrák Pöttinger talajművelő eszközeivel dolgoznak. A robusztus anyagokból, széles kiegészítő eszköztárral elérhető klasszikus ekéket a gyártónál ugyanis teljesen megújították, hogy a műszaki tartalom megfeleljen a kor kihívásainak. Ennek egyik zászlóshajóját ma a SERVO 4000-es széria jelenti.

A márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szakértőjével azt vettük végig, mi teszi előnyössé az új széria 4-5-6-fejes ekékkel szerelt Standard, NOVA, PLUS és PLUS NOVA modelljeit.

Jó időzítéssel és ekével a föld is hasznát látja a kártevők és gyomok gyérítésének vagy a trágya beforgatásának

Miután a kukoricát learatták és a napraforgó is „lejött a földekről”, minden gazdálkodó figyelmét a következő év sikerét megalapozó őszi alapművelés foglalja le. Az elmúlt évek parttalanná vált „forgassunk, vagy se” vitái helyett a sikerhez a lényegre kell koncentrálni: a helyes agrotechnikában a szántásnak igenis helye van, csak jól és jó munkagéppel kell nekilátni a feladatnak.

A megfelelő talajviszonyok között használt eke ugyanis, köszönhetően a jó vázgeometriának, az erőelosztásnak, könnyebben, költséghatékonyan fut, plusz megoldja az elmúlt években egyre égetőbb gyomkérdést is. Egyszóval a jó eke pont olyan, Forró Péter szerint, mint az osztrák Pöttinger idei évre teljesen megújított SERVO 4000-res szériája.

„Az osztrák Pöttinger ekéit az utolsó szegecsig a legnagyobb igénybevételhez tervezik. Mikroötvözött, finomszemcsés acélt használnak a folytonos vázcsőhöz, amit belül két, csavaros kötésű betéttel tovább erősítenek, megnövelve a gerendely merevségét. A szántóvas elnyűhetetlen bóracél, a kopóalkatrészek minősége is kiváló, így nemcsak jó húzású, de költséghatékonyan üzemben tartható talajművelő eszközökről beszélhetünk. Ezek közül az egyik legnépszerűbb termékcsaládot a hidraulikusan állítható SERVO váltvaforgató ekék jelentik, amelyek a 2-3-4 fejjel szerelhető SERVO 25-tel indulnak, ezek húzásához már elegendő egy 120 LE teljesítményű traktor is. A széria zászlóshajóját a SERVO 45 M és 45 S 4-5-6-fejes ekék jelentették, ezeket számos, a hatékonyságot és a kezelői kényelmet szolgáló újítással az új SERVO 4000-es modellcsaládban egyesítették. A csúcsteljesítményt a szintén megújult SERVO 6000-es váltvaforgató ekék biztosítják, itt az új On-Land eke akár egy 500 LE-s traktort is ki tud szolgálni, úgy, hogy nem okoz gondot a talajtömörítést minimálaziáló speciális futómű se.”

Szakszerűen végezve a forgatás továbbra is számos előnyt kínál:

  • a szántás hasznos, ha növényi maradványokat, élő tarlót, istálló vagy zöldtrágyát szeretnénk a talajba forgatni,
  • a gyomirtószerek kivonása miatt néhány évente a megfelelő időszakban végzett szántás elengedhetetlen a gyomproblémák megelőzéséhez, hiszen az ekével a szártarackos gyomokat és a gyommagvakat is mélyebre tudjuk forgatni,
  • a forgatásos talajművelés megoldás a beteg tarlómaradványok méregtelenítésére is, de ügyeljünk rá, hogy ezt ne nedves talajon végezzük, ez ugyanis csak rothadást indít be a talaj mélyén.

Fontos, hogy a forgatásnál elkerüljük a régi, rossz beidegződéseket:

  • a szántás után mindig végezzünk elmunkálást, zárjuk le a talajfelszínt,
  • ne szántsunk se túl csapadékos, se túl száraz időben, az egyik ugyanis elkeni a szántást, a másik eldolgozhatatlan száraz rögöket hagy maga után.

Mitől tud többet a Pöttinger SERVO 4000-es váltvaforgató ekéje az elődöknél?

Az új függesztett SERVO 4000 4, 5 vagy 6 ekefejjel 140 és 360 LE közötti traktorokhoz jelentenek ideális megoldást a forgatásos talajműveléshez. Az alapfelszereltségű Standard változatok mellett a NOVA és PLUS NOVA ekéket hidraulikus kőbiztosítással is ellátják, ezek kioldóereje 1400 kg-ig állítható, aminek köszönhetően a gépekkel állásidő vagy sérülések nélkül dolgozhatunk még mostoha viszonyok között is. A megújult SERVO 4000 sorozat 95 vagy 102 cm-es ekefej-távolsággal, alapfeleszereltségként 80 cm-es vázmagasággal vásárolható meg, ez opcionálisan 90 cm-re bővíthető.

A váltvaforgató ekéknél számos újítás mutatkozott be: egyszerű és áttekinthető beállítási központ, rendkívül robusztus fordítómű és tartós váz, valamint optimalizált függesztési geometria teszi könnyebbé és hatékonyabbá a munkát.

1., Átalakították a függesztést, optimalizálták a fordítóművet

A traktorok teljesítménykategóriánként eltérő függesztési geometriájára válaszul fejlesztette ki a Pöttinger egy új függesztőbakot a SERVO 4000-es váltvaforgató ekékhez. A felső függesztőkar furatai (2 hossz és 2 fix) lejjebb kerültek, így a függesztőkar laposabb szögben áll. Egy kovácsoltvas elem beépítésével a felső konzolba a szerkezet nagyobb igénybevételt bír el az elődöknél. Az alsó függesztési pontok négyféleképpen rögzíthetők, így könnyebb az eke emelése, miközben a nagy számú beállítási lehetőségnek köszönhetően az eke bármely traktorhoz könnyen illeszthető.

A fordító munkahengert megerősítették a gépen, a lengőkar immár edzett öntött acélból készül, ezzel párhuzamosan kihasználható, hogy a 130 mm-es fordítótengely üreges kialakítású, az itt átvezetett hidraulikacső védve van a sérülésektől. Az új kialakítás csökkenti a csapágyra jutó terhelést, megelőzi a repedéseket, és összességében kitolja a szerkezet élettartamát.

2., Egyszerű és kényelmes: új SERVOMATIC beállítóközpont

A szériába tartozó Pöttinger váltvaforgató ekéknél átalakították a névadó SERVOMATIC beállítóközpontját is, amellyel gyorsan és egyszerűen állíthatjuk ekénket a talajviszonyokhoz és a traktorhoz. A kompaktabb, rendezettebb irányítórendszerben kevesebb mozgó alkatrész maradt, a beállítási pontokhoz pedig egyszerűbbé vált a hozzáférés. Az első ekefej fogásszélességének beállítását egy skála segíti a traktor belső nyomtávjának megfelelően. Ennek beállítási tartományát kitolták, immár 1-1,5 m közötti belső nyomtáv adható meg. Az ekéken a vonópontot gyárilag beállítják, és nem kell korrigálni, azonban speciális helyzetekben a beállítás továbbra is lehetséges. A vázbehúzó munkahengerrel szerelt modellek is integrált vonópont-beállítással rendelkeznek (más modelleknél a beállítás orsóval végezhető). A fejlesztéseknek köszönhetően gyorsan beállítható az eke munkavégzéshez, míg az optimális vonópont garantálja a gazdaságos üzemeltetést.

3., Átdolgozott vázkonstrukció

A Pöttinger SERVO 4000-es ekéknél a gerendelynél is találunk újdonságokat. A mérnökök javítottak az ekeszártartó konzol rögzítésén, csökkentve a furatok számát, ezzel párhuzamosan a munkagép új, csavarmerevítéses fővázat is kapott az elsőtől a harmadik ekefejig. A főváz a gerendellyel így erősebben rögzíthető, azok meghúzásakor csökken a sérülések előfordulása. A húzóerőt jobban felveszi, elosztja a szerkezet, az új belső váznak köszönhetően nő a munkagép stabilitása. A hidraulikus fogásszélesség-állítással rendelkező PLUS modelleknél a munkahengert helyezték át a munkagépeknél, ezeknél a termelő indirekt módon, egy konzolon keresztül állíthatja a fogásszélességet, a technika pedig ennek megfelelően automatikusan átállítja az első eketestet és a vonópontot is. A gépeknél átdolgozták az ekeszártartó konzolt és a csapágyazást is, könnyebbé vált a karbantartás, továbbá nincs holtjáték a rendszerben. A vázbehúzó munkahenger és a PLUS munkahenger Master-Slave rendszerben dolgozik, így például kisebb fogásszélességnél kisebb behúzásra van szükség. Ezzel időt spórolunk meg a fordításnál, és a csapágyakat is kíméljük, mert kisebb az igénybevétel.

+1, ami nem változott: gazdaságos üzemeltetés a Traction Control rendszerrel

A Pöttinger ekéknél nem változott a gazdaságos működést biztosító Traciton Control rendszer, amely aktívan átviszi a súlyt az ekéről a traktor hátsó tengelyére. A megemelt vonóerő garantálja a hatékony munkavégzést kevesebb csúszás mellett, és csökkenti a talaj káros tömörödését. Ez kedvez a talajéletnek, a növények fejlődésének, ráadásul a segítségével az üzemanyagfogasztás is 10%-kal csökkenthető.

Pöttinger SERVO 6000: eke a talajkíméléshez tervezve

A hatékonyság jegyében újult meg nemrég a gyártó SERVO T 6000-es váltvaforgató ekéje is. A 170 és 500 LE közötti erőgépekhez rendelhető, 6,7,8 vagy 9 fejes féligfüggesztett váltvaforgató eke különlegessége a hidraulikusan elforgatható On-Land lengőkar, amely kitolásával az eszköz egészen 4 m-es külső szélességig alkalmazható a talajkíméléséhez dupla abroncsokkal vagy gumihevederrel szerelt erőgépekkel is. Az ilyen felszereltségű ekékkel a széles erőgépek a barázdán kívül, a megmunkálatlan talajon haladhatnak. Ez javítja az erőátvitelt, óvja a talaj szerkezetét és a talajéletet.

Válasszon újgenerációs Pöttinger ekét a hatékony, fenntartható szántáshoz! A forgalmazó AGROTEC Magyarország Kft. munkatársai országszerte várják megkeresését! Ehhez kattintson ide!

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Az érkező támogatásokról és fejlesztésekről beszélt az OTP Agrár szakembere, Szabó István

2024.07.27.

Az új technológiák eredményes kiaknázásához forrásra és megfelelő szakértelemre is szükség van – mondta az OTP Bank podcastjében Szabó István, a pénzintézet szakértője.

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás