A jó minőségű takarmány biztosítása elképzelhetetlen a pontos elemzés, a táplálkozási szakértelem és a megfelelő adatok hiányában. A kis eltérések már óriási takarmánymegtakarításhoz vezethetnek, amint azt a Trouw Nutrition is mutatja.

A takarmány-összetevők minősége a szállítási út során változhat (az éghajlati viszonyok, a betakarítás, a tárolás, a feldolgozás és a szállítás miatt), és ez befolyásolhatja az alapanyagok energia- és fehérjeszintjét. Mivel az energia és a fehérje kulcsfontosságú a magas termelékenységű állatok számára, ezzel mindig tisztában kell lennünk, és ezért minden nyersanyagot ellenőriznünk kell, amikor megérkeznek a termőhelyre.

A takarmány-összetevők nagymértékben hozzájárulnak a teljes előállítási költséghez. Ezért meg kell akadályozni a tápanyagvesztést. (Fotó: Pixabay)

A vásárolt anyagok tápértéke magasabb vagy alacsonyabb lehet a vártnál. Ha nem ellenőrizzük kétszer a tápértékeket a formulázás előtt, elszalasztjuk a tápszer megfelelő beállításának lehetőségét, és kockáztatjuk a tápanyag alul- vagy túltáplálását. És különösen a fehérjék esetében vezethet ez komoly problémákhoz. Azt is látjuk, hogy a táplálkozási szakemberek néha a „biztonságos oldalon” lavíroznak, és növelik a fehérjeforrások bevonását. Gazdaságossági és teljesítményokokból meg kell akadályozni a a szükségesnél több fehérje (vagy bármely más tápanyag) hozzáadását.

Könnyebb hozzáférés a megfelelő adatokhoz

Raquel Ramião, a Trouw Nutrition digitális termékmenedzsere elmagyarázza: „Minden a precíz táplálkozásról és a megfelelő egyensúly megtalálásáról szól. Például a túl alacsony fehérjeszint az étrendben lelassítja a növekedési szintet, csökkenti a tojástermelést, csökkenti a tej-/hústermelést, és növeli az egészségügyi problémák kockázatát. Viszont ha túl sok fehérjét viszünk be az étrendbe, az magasabb takarmányköltségekhez, csökkent takarmányhatékonysághoz, egészségügyi és/vagy szaporodási problémákhoz, valamint megnövekedett ammóniaszinthez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a tényleges értékekkel, ehhez pedig rendszeres takarmányelemzésre és pontos mérési módszerekre van szükség.”

Az elmúlt néhány évben a pontos takarmányadatok elérhetősége a mobil NIR alkalmazásoknak köszönhetően sokkal könnyebbé és gyorsabbá vált. Ez azt jelenti, hogy többé nem kell minden takarmánymintát laborba küldeni. Ramião így magyarázza: „Ez egy óriási pozitív fejlemény a takarmánytesztek világában, mert a mobilalkalmazások lehetővé teszik számunkra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk a gazdaságban és a takarmánygyárban. És ezek kevesebb mint 10 percen belül elérhetővé váljanak.

Ha csak pontos tápértékekkel dolgozunk a takarmánymátrixban, a táplálkozási szakértők jobban el tudják dönteni, hogy szükség van-e beavatkozásra. Például állítsa-e be a takarmány-összetevők arányát, vagy például adjon-e hozzá több aminosavat. Így biztosítjuk, hogy olyan takarmányokat állítsunk össze, amelyek jobban megfelelnek az állatok táplálkozási igényeinek, költséghatékonyak, és teljesítik azt, amit a területen ígérnek.”

Az esettanulmányok gazdasági értéket mutatnak

A Trouw Nutrition által kifejlesztett NutriOpt On-site Adviser egy mobil NIR-megoldás, amelyet a NIR-rel és a formulával kapcsolatos sokéves szakértelem és tudás támaszt alá. Kiváló minőségű kalibráló sorokat tartalmaz 50+ alapanyaghoz, 10 szilázshoz és 5+ késztakarmányhoz. Az évek során a világ minden tájáról származó minták ezreit elemezték ezzel a módszerrel. Ez egy robusztus adatbázishoz vezetett, amely pontos tápértékeket ad meg.

Ramião így magyarázza: „Ha ezek az ismeretek rendelkezésre állnak, a táplálkozási szakértők jobb döntéseket hozhatnak, és ez fontos olyan időkben, amikor szűkösek az árrések, és magasak a takarmányárak.”

A gazdasági előnyöket a Trouw Nutrition kimutatta, kiemelve, hogy amikor a NutriOpt On-site Adviser magasabb CP-t mért, akkor az étrendeket úgy lehetett átalakítani, hogy az hatalmas takarmányköltség-megtakarítást eredményezzen havonta. Ennek oka a fehérje-összetevő (pl. szójaliszt vagy napraforgóliszt) kevesebb szerepeltetése volt.

Ramião: „Egy egy 50 000 fejes brojlerfarm esetében a NutriOpt On-site Adviser kimutatta, hogy a szójaliszt (SBM) CP-szintje valójában 3%-kal magasabb volt, mint a feltételezett CP-szint. Ez lehetővé tette számunkra, hogy 17 kg-mal kevesebb SBM/t teljes értékű takarmányt használjunk fel, ami 12,16 eurós megtakarítást jelent tonnánként.

Havonta 42 567 euró megtakarítás érhető el a takarmányköltségeken. Egy másik esettanulmányban (egy 5000 fejes marhafarm) azt találtuk, hogy a lehetséges takarmánymegtakarítás a mobil NIR-megoldásunk adataival történő újraformulálással több mint 17 600 euró a teljes hizlalási időszakra (90 napra) vonatkoztatva. Ezek mind komoly számok.”

Minden pontatlanság különbséget jelent

A mobil NIR használatával – természetesen – a vártnál alacsonyabb tápanyagértéket is mérhetünk. „Ebben az esetben is reformulációt kell végezni annak érdekében, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet hozzunk létre, és ne veszítsük el teljesítményünket a létfontosságú tápanyagok alultáplálásával.

Végső soron arról van szó, hogy tudatában kell leni annak, hogy a legpontosabb tápértékek használata kifizetődő, akár nedves kémiát, akár asztali NIR-t vagy mobil NIR-t használ valaki. Szeretnénk ösztönözni a rendszeres takarmányteszteket, mert a takarmánygyártók világszerte még mindig hatalmas lépéseket tehetnek a precíziós takarmányozás terén, amint azt az általunk végzett számítások/esettanulmányok is mutatják.”

„A megfelelő tápértékek használatával – a Trouw Nutrition néven nyújtott összetételi szolgáltatásainkkal kombinálva – valóban változást hozhatunk vásárlóink ​​számára. Figyelembe véve a gazdaságokban elfogyasztott nagy mennyiségű takarmányt és a magas takarmányárakat, amelyekkel szembesülünk, kis módosításokkal nagy hatásokat érhetünk el. Ha kiegyensúlyozottabb étrendet tudunk kialakítani, az nemcsak gazdasági szempontból jó, hanem az állatok jobb teljesítményéhez és kevesebb tápanyagpazarláshoz is vezet, ami a fenntarthatóbb étrendet támogatja” – összegzi Ramião.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás