A jó minőségű takarmány biztosítása elképzelhetetlen a pontos elemzés, a táplálkozási szakértelem és a megfelelő adatok hiányában. A kis eltérések már óriási takarmánymegtakarításhoz vezethetnek, amint azt a Trouw Nutrition is mutatja.

A takarmány-összetevők minősége a szállítási út során változhat (az éghajlati viszonyok, a betakarítás, a tárolás, a feldolgozás és a szállítás miatt), és ez befolyásolhatja az alapanyagok energia- és fehérjeszintjét. Mivel az energia és a fehérje kulcsfontosságú a magas termelékenységű állatok számára, ezzel mindig tisztában kell lennünk, és ezért minden nyersanyagot ellenőriznünk kell, amikor megérkeznek a termőhelyre.

A takarmány-összetevők nagymértékben hozzájárulnak a teljes előállítási költséghez. Ezért meg kell akadályozni a tápanyagvesztést. (Fotó: Pixabay)

A vásárolt anyagok tápértéke magasabb vagy alacsonyabb lehet a vártnál. Ha nem ellenőrizzük kétszer a tápértékeket a formulázás előtt, elszalasztjuk a tápszer megfelelő beállításának lehetőségét, és kockáztatjuk a tápanyag alul- vagy túltáplálását. És különösen a fehérjék esetében vezethet ez komoly problémákhoz. Azt is látjuk, hogy a táplálkozási szakemberek néha a „biztonságos oldalon” lavíroznak, és növelik a fehérjeforrások bevonását. Gazdaságossági és teljesítményokokból meg kell akadályozni a a szükségesnél több fehérje (vagy bármely más tápanyag) hozzáadását.

Könnyebb hozzáférés a megfelelő adatokhoz

Raquel Ramião, a Trouw Nutrition digitális termékmenedzsere elmagyarázza: „Minden a precíz táplálkozásról és a megfelelő egyensúly megtalálásáról szól. Például a túl alacsony fehérjeszint az étrendben lelassítja a növekedési szintet, csökkenti a tojástermelést, csökkenti a tej-/hústermelést, és növeli az egészségügyi problémák kockázatát. Viszont ha túl sok fehérjét viszünk be az étrendbe, az magasabb takarmányköltségekhez, csökkent takarmányhatékonysághoz, egészségügyi és/vagy szaporodási problémákhoz, valamint megnövekedett ammóniaszinthez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a tényleges értékekkel, ehhez pedig rendszeres takarmányelemzésre és pontos mérési módszerekre van szükség.”

Az elmúlt néhány évben a pontos takarmányadatok elérhetősége a mobil NIR alkalmazásoknak köszönhetően sokkal könnyebbé és gyorsabbá vált. Ez azt jelenti, hogy többé nem kell minden takarmánymintát laborba küldeni. Ramião így magyarázza: „Ez egy óriási pozitív fejlemény a takarmánytesztek világában, mert a mobilalkalmazások lehetővé teszik számunkra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk a gazdaságban és a takarmánygyárban. És ezek kevesebb mint 10 percen belül elérhetővé váljanak.

Ha csak pontos tápértékekkel dolgozunk a takarmánymátrixban, a táplálkozási szakértők jobban el tudják dönteni, hogy szükség van-e beavatkozásra. Például állítsa-e be a takarmány-összetevők arányát, vagy például adjon-e hozzá több aminosavat. Így biztosítjuk, hogy olyan takarmányokat állítsunk össze, amelyek jobban megfelelnek az állatok táplálkozási igényeinek, költséghatékonyak, és teljesítik azt, amit a területen ígérnek.”

Az esettanulmányok gazdasági értéket mutatnak

A Trouw Nutrition által kifejlesztett NutriOpt On-site Adviser egy mobil NIR-megoldás, amelyet a NIR-rel és a formulával kapcsolatos sokéves szakértelem és tudás támaszt alá. Kiváló minőségű kalibráló sorokat tartalmaz 50+ alapanyaghoz, 10 szilázshoz és 5+ késztakarmányhoz. Az évek során a világ minden tájáról származó minták ezreit elemezték ezzel a módszerrel. Ez egy robusztus adatbázishoz vezetett, amely pontos tápértékeket ad meg.

Ramião így magyarázza: „Ha ezek az ismeretek rendelkezésre állnak, a táplálkozási szakértők jobb döntéseket hozhatnak, és ez fontos olyan időkben, amikor szűkösek az árrések, és magasak a takarmányárak.”

A gazdasági előnyöket a Trouw Nutrition kimutatta, kiemelve, hogy amikor a NutriOpt On-site Adviser magasabb CP-t mért, akkor az étrendeket úgy lehetett átalakítani, hogy az hatalmas takarmányköltség-megtakarítást eredményezzen havonta. Ennek oka a fehérje-összetevő (pl. szójaliszt vagy napraforgóliszt) kevesebb szerepeltetése volt.

Ramião: „Egy egy 50 000 fejes brojlerfarm esetében a NutriOpt On-site Adviser kimutatta, hogy a szójaliszt (SBM) CP-szintje valójában 3%-kal magasabb volt, mint a feltételezett CP-szint. Ez lehetővé tette számunkra, hogy 17 kg-mal kevesebb SBM/t teljes értékű takarmányt használjunk fel, ami 12,16 eurós megtakarítást jelent tonnánként.

Havonta 42 567 euró megtakarítás érhető el a takarmányköltségeken. Egy másik esettanulmányban (egy 5000 fejes marhafarm) azt találtuk, hogy a lehetséges takarmánymegtakarítás a mobil NIR-megoldásunk adataival történő újraformulálással több mint 17 600 euró a teljes hizlalási időszakra (90 napra) vonatkoztatva. Ezek mind komoly számok.”

Minden pontatlanság különbséget jelent

A mobil NIR használatával – természetesen – a vártnál alacsonyabb tápanyagértéket is mérhetünk. „Ebben az esetben is reformulációt kell végezni annak érdekében, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet hozzunk létre, és ne veszítsük el teljesítményünket a létfontosságú tápanyagok alultáplálásával.

Végső soron arról van szó, hogy tudatában kell leni annak, hogy a legpontosabb tápértékek használata kifizetődő, akár nedves kémiát, akár asztali NIR-t vagy mobil NIR-t használ valaki. Szeretnénk ösztönözni a rendszeres takarmányteszteket, mert a takarmánygyártók világszerte még mindig hatalmas lépéseket tehetnek a precíziós takarmányozás terén, amint azt az általunk végzett számítások/esettanulmányok is mutatják.”

„A megfelelő tápértékek használatával – a Trouw Nutrition néven nyújtott összetételi szolgáltatásainkkal kombinálva – valóban változást hozhatunk vásárlóink ​​számára. Figyelembe véve a gazdaságokban elfogyasztott nagy mennyiségű takarmányt és a magas takarmányárakat, amelyekkel szembesülünk, kis módosításokkal nagy hatásokat érhetünk el. Ha kiegyensúlyozottabb étrendet tudunk kialakítani, az nemcsak gazdasági szempontból jó, hanem az állatok jobb teljesítményéhez és kevesebb tápanyagpazarláshoz is vezet, ami a fenntarthatóbb étrendet támogatja” – összegzi Ramião.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás