A jó minőségű takarmány biztosítása elképzelhetetlen a pontos elemzés, a táplálkozási szakértelem és a megfelelő adatok hiányában. A kis eltérések már óriási takarmánymegtakarításhoz vezethetnek, amint azt a Trouw Nutrition is mutatja.

A takarmány-összetevők minősége a szállítási út során változhat (az éghajlati viszonyok, a betakarítás, a tárolás, a feldolgozás és a szállítás miatt), és ez befolyásolhatja az alapanyagok energia- és fehérjeszintjét. Mivel az energia és a fehérje kulcsfontosságú a magas termelékenységű állatok számára, ezzel mindig tisztában kell lennünk, és ezért minden nyersanyagot ellenőriznünk kell, amikor megérkeznek a termőhelyre.

A takarmány-összetevők nagymértékben hozzájárulnak a teljes előállítási költséghez. Ezért meg kell akadályozni a tápanyagvesztést. (Fotó: Pixabay)

A vásárolt anyagok tápértéke magasabb vagy alacsonyabb lehet a vártnál. Ha nem ellenőrizzük kétszer a tápértékeket a formulázás előtt, elszalasztjuk a tápszer megfelelő beállításának lehetőségét, és kockáztatjuk a tápanyag alul- vagy túltáplálását. És különösen a fehérjék esetében vezethet ez komoly problémákhoz. Azt is látjuk, hogy a táplálkozási szakemberek néha a „biztonságos oldalon” lavíroznak, és növelik a fehérjeforrások bevonását. Gazdaságossági és teljesítményokokból meg kell akadályozni a a szükségesnél több fehérje (vagy bármely más tápanyag) hozzáadását.

Könnyebb hozzáférés a megfelelő adatokhoz

Raquel Ramião, a Trouw Nutrition digitális termékmenedzsere elmagyarázza: „Minden a precíz táplálkozásról és a megfelelő egyensúly megtalálásáról szól. Például a túl alacsony fehérjeszint az étrendben lelassítja a növekedési szintet, csökkenti a tojástermelést, csökkenti a tej-/hústermelést, és növeli az egészségügyi problémák kockázatát. Viszont ha túl sok fehérjét viszünk be az étrendbe, az magasabb takarmányköltségekhez, csökkent takarmányhatékonysághoz, egészségügyi és/vagy szaporodási problémákhoz, valamint megnövekedett ammóniaszinthez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a tényleges értékekkel, ehhez pedig rendszeres takarmányelemzésre és pontos mérési módszerekre van szükség.”

Az elmúlt néhány évben a pontos takarmányadatok elérhetősége a mobil NIR alkalmazásoknak köszönhetően sokkal könnyebbé és gyorsabbá vált. Ez azt jelenti, hogy többé nem kell minden takarmánymintát laborba küldeni. Ramião így magyarázza: „Ez egy óriási pozitív fejlemény a takarmánytesztek világában, mert a mobilalkalmazások lehetővé teszik számunkra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk a gazdaságban és a takarmánygyárban. És ezek kevesebb mint 10 percen belül elérhetővé váljanak.

Ha csak pontos tápértékekkel dolgozunk a takarmánymátrixban, a táplálkozási szakértők jobban el tudják dönteni, hogy szükség van-e beavatkozásra. Például állítsa-e be a takarmány-összetevők arányát, vagy például adjon-e hozzá több aminosavat. Így biztosítjuk, hogy olyan takarmányokat állítsunk össze, amelyek jobban megfelelnek az állatok táplálkozási igényeinek, költséghatékonyak, és teljesítik azt, amit a területen ígérnek.”

Az esettanulmányok gazdasági értéket mutatnak

A Trouw Nutrition által kifejlesztett NutriOpt On-site Adviser egy mobil NIR-megoldás, amelyet a NIR-rel és a formulával kapcsolatos sokéves szakértelem és tudás támaszt alá. Kiváló minőségű kalibráló sorokat tartalmaz 50+ alapanyaghoz, 10 szilázshoz és 5+ késztakarmányhoz. Az évek során a világ minden tájáról származó minták ezreit elemezték ezzel a módszerrel. Ez egy robusztus adatbázishoz vezetett, amely pontos tápértékeket ad meg.

Ramião így magyarázza: „Ha ezek az ismeretek rendelkezésre állnak, a táplálkozási szakértők jobb döntéseket hozhatnak, és ez fontos olyan időkben, amikor szűkösek az árrések, és magasak a takarmányárak.”

A gazdasági előnyöket a Trouw Nutrition kimutatta, kiemelve, hogy amikor a NutriOpt On-site Adviser magasabb CP-t mért, akkor az étrendeket úgy lehetett átalakítani, hogy az hatalmas takarmányköltség-megtakarítást eredményezzen havonta. Ennek oka a fehérje-összetevő (pl. szójaliszt vagy napraforgóliszt) kevesebb szerepeltetése volt.

Ramião: „Egy egy 50 000 fejes brojlerfarm esetében a NutriOpt On-site Adviser kimutatta, hogy a szójaliszt (SBM) CP-szintje valójában 3%-kal magasabb volt, mint a feltételezett CP-szint. Ez lehetővé tette számunkra, hogy 17 kg-mal kevesebb SBM/t teljes értékű takarmányt használjunk fel, ami 12,16 eurós megtakarítást jelent tonnánként.

Havonta 42 567 euró megtakarítás érhető el a takarmányköltségeken. Egy másik esettanulmányban (egy 5000 fejes marhafarm) azt találtuk, hogy a lehetséges takarmánymegtakarítás a mobil NIR-megoldásunk adataival történő újraformulálással több mint 17 600 euró a teljes hizlalási időszakra (90 napra) vonatkoztatva. Ezek mind komoly számok.”

Minden pontatlanság különbséget jelent

A mobil NIR használatával – természetesen – a vártnál alacsonyabb tápanyagértéket is mérhetünk. „Ebben az esetben is reformulációt kell végezni annak érdekében, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet hozzunk létre, és ne veszítsük el teljesítményünket a létfontosságú tápanyagok alultáplálásával.

Végső soron arról van szó, hogy tudatában kell leni annak, hogy a legpontosabb tápértékek használata kifizetődő, akár nedves kémiát, akár asztali NIR-t vagy mobil NIR-t használ valaki. Szeretnénk ösztönözni a rendszeres takarmányteszteket, mert a takarmánygyártók világszerte még mindig hatalmas lépéseket tehetnek a precíziós takarmányozás terén, amint azt az általunk végzett számítások/esettanulmányok is mutatják.”

„A megfelelő tápértékek használatával – a Trouw Nutrition néven nyújtott összetételi szolgáltatásainkkal kombinálva – valóban változást hozhatunk vásárlóink ​​számára. Figyelembe véve a gazdaságokban elfogyasztott nagy mennyiségű takarmányt és a magas takarmányárakat, amelyekkel szembesülünk, kis módosításokkal nagy hatásokat érhetünk el. Ha kiegyensúlyozottabb étrendet tudunk kialakítani, az nemcsak gazdasági szempontból jó, hanem az állatok jobb teljesítményéhez és kevesebb tápanyagpazarláshoz is vezet, ami a fenntarthatóbb étrendet támogatja” – összegzi Ramião.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás