A jó minőségű takarmány biztosítása elképzelhetetlen a pontos elemzés, a táplálkozási szakértelem és a megfelelő adatok hiányában. A kis eltérések már óriási takarmánymegtakarításhoz vezethetnek, amint azt a Trouw Nutrition is mutatja.

A takarmány-összetevők minősége a szállítási út során változhat (az éghajlati viszonyok, a betakarítás, a tárolás, a feldolgozás és a szállítás miatt), és ez befolyásolhatja az alapanyagok energia- és fehérjeszintjét. Mivel az energia és a fehérje kulcsfontosságú a magas termelékenységű állatok számára, ezzel mindig tisztában kell lennünk, és ezért minden nyersanyagot ellenőriznünk kell, amikor megérkeznek a termőhelyre.

A takarmány-összetevők nagymértékben hozzájárulnak a teljes előállítási költséghez. Ezért meg kell akadályozni a tápanyagvesztést. (Fotó: Pixabay)

A vásárolt anyagok tápértéke magasabb vagy alacsonyabb lehet a vártnál. Ha nem ellenőrizzük kétszer a tápértékeket a formulázás előtt, elszalasztjuk a tápszer megfelelő beállításának lehetőségét, és kockáztatjuk a tápanyag alul- vagy túltáplálását. És különösen a fehérjék esetében vezethet ez komoly problémákhoz. Azt is látjuk, hogy a táplálkozási szakemberek néha a „biztonságos oldalon” lavíroznak, és növelik a fehérjeforrások bevonását. Gazdaságossági és teljesítményokokból meg kell akadályozni a a szükségesnél több fehérje (vagy bármely más tápanyag) hozzáadását.

Könnyebb hozzáférés a megfelelő adatokhoz

Raquel Ramião, a Trouw Nutrition digitális termékmenedzsere elmagyarázza: „Minden a precíz táplálkozásról és a megfelelő egyensúly megtalálásáról szól. Például a túl alacsony fehérjeszint az étrendben lelassítja a növekedési szintet, csökkenti a tojástermelést, csökkenti a tej-/hústermelést, és növeli az egészségügyi problémák kockázatát. Viszont ha túl sok fehérjét viszünk be az étrendbe, az magasabb takarmányköltségekhez, csökkent takarmányhatékonysághoz, egészségügyi és/vagy szaporodási problémákhoz, valamint megnövekedett ammóniaszinthez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a tényleges értékekkel, ehhez pedig rendszeres takarmányelemzésre és pontos mérési módszerekre van szükség.”

Az elmúlt néhány évben a pontos takarmányadatok elérhetősége a mobil NIR alkalmazásoknak köszönhetően sokkal könnyebbé és gyorsabbá vált. Ez azt jelenti, hogy többé nem kell minden takarmánymintát laborba küldeni. Ramião így magyarázza: „Ez egy óriási pozitív fejlemény a takarmánytesztek világában, mert a mobilalkalmazások lehetővé teszik számunkra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk a gazdaságban és a takarmánygyárban. És ezek kevesebb mint 10 percen belül elérhetővé váljanak.

Ha csak pontos tápértékekkel dolgozunk a takarmánymátrixban, a táplálkozási szakértők jobban el tudják dönteni, hogy szükség van-e beavatkozásra. Például állítsa-e be a takarmány-összetevők arányát, vagy például adjon-e hozzá több aminosavat. Így biztosítjuk, hogy olyan takarmányokat állítsunk össze, amelyek jobban megfelelnek az állatok táplálkozási igényeinek, költséghatékonyak, és teljesítik azt, amit a területen ígérnek.”

Az esettanulmányok gazdasági értéket mutatnak

A Trouw Nutrition által kifejlesztett NutriOpt On-site Adviser egy mobil NIR-megoldás, amelyet a NIR-rel és a formulával kapcsolatos sokéves szakértelem és tudás támaszt alá. Kiváló minőségű kalibráló sorokat tartalmaz 50+ alapanyaghoz, 10 szilázshoz és 5+ késztakarmányhoz. Az évek során a világ minden tájáról származó minták ezreit elemezték ezzel a módszerrel. Ez egy robusztus adatbázishoz vezetett, amely pontos tápértékeket ad meg.

Ramião így magyarázza: „Ha ezek az ismeretek rendelkezésre állnak, a táplálkozási szakértők jobb döntéseket hozhatnak, és ez fontos olyan időkben, amikor szűkösek az árrések, és magasak a takarmányárak.”

A gazdasági előnyöket a Trouw Nutrition kimutatta, kiemelve, hogy amikor a NutriOpt On-site Adviser magasabb CP-t mért, akkor az étrendeket úgy lehetett átalakítani, hogy az hatalmas takarmányköltség-megtakarítást eredményezzen havonta. Ennek oka a fehérje-összetevő (pl. szójaliszt vagy napraforgóliszt) kevesebb szerepeltetése volt.

Ramião: „Egy egy 50 000 fejes brojlerfarm esetében a NutriOpt On-site Adviser kimutatta, hogy a szójaliszt (SBM) CP-szintje valójában 3%-kal magasabb volt, mint a feltételezett CP-szint. Ez lehetővé tette számunkra, hogy 17 kg-mal kevesebb SBM/t teljes értékű takarmányt használjunk fel, ami 12,16 eurós megtakarítást jelent tonnánként.

Havonta 42 567 euró megtakarítás érhető el a takarmányköltségeken. Egy másik esettanulmányban (egy 5000 fejes marhafarm) azt találtuk, hogy a lehetséges takarmánymegtakarítás a mobil NIR-megoldásunk adataival történő újraformulálással több mint 17 600 euró a teljes hizlalási időszakra (90 napra) vonatkoztatva. Ezek mind komoly számok.”

Minden pontatlanság különbséget jelent

A mobil NIR használatával – természetesen – a vártnál alacsonyabb tápanyagértéket is mérhetünk. „Ebben az esetben is reformulációt kell végezni annak érdekében, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet hozzunk létre, és ne veszítsük el teljesítményünket a létfontosságú tápanyagok alultáplálásával.

Végső soron arról van szó, hogy tudatában kell leni annak, hogy a legpontosabb tápértékek használata kifizetődő, akár nedves kémiát, akár asztali NIR-t vagy mobil NIR-t használ valaki. Szeretnénk ösztönözni a rendszeres takarmányteszteket, mert a takarmánygyártók világszerte még mindig hatalmas lépéseket tehetnek a precíziós takarmányozás terén, amint azt az általunk végzett számítások/esettanulmányok is mutatják.”

„A megfelelő tápértékek használatával – a Trouw Nutrition néven nyújtott összetételi szolgáltatásainkkal kombinálva – valóban változást hozhatunk vásárlóink ​​számára. Figyelembe véve a gazdaságokban elfogyasztott nagy mennyiségű takarmányt és a magas takarmányárakat, amelyekkel szembesülünk, kis módosításokkal nagy hatásokat érhetünk el. Ha kiegyensúlyozottabb étrendet tudunk kialakítani, az nemcsak gazdasági szempontból jó, hanem az állatok jobb teljesítményéhez és kevesebb tápanyagpazarláshoz is vezet, ami a fenntarthatóbb étrendet támogatja” – összegzi Ramião.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Kiemelt ellenőrzést tart a távoli kontinensekről érkező konténereknél a Nébih

2024.06.25.

A távoli kontinensekről és országokból érkező tengeri szállítmányok fa csomagolóanyagai komoly, főként növényegészségügyi kockázatot jelenthetnek a környezetünk egészségére.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Még könnyebb lesz használni az elektronikus Gazdálkodási Naplót (eGN) - nézze meg, hogyan

2024.06.25.

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Július 21-ig levegőből is kiszórható a gombaölő szer napraforgóban és szójában

2024.06.25.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének kezdeményezésére az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott boszkalid és piraklostrobin hatóanyag-tartalmú gombaölő szer légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Díjat kaptak a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérletek legjobbjai

2024.06.25.

A fajtakísérletekben vizsgált kukorica, őszi búza és őszi káposztarepce meghatározó szántóföldi kultúrák a magyar agráriumban, ezért nagyon fontos, hogy a gazdák minél szélesebb körű ismeretekkel rendelkezzenek a különböző fajták képességeiről.

Folytatódik: keddre, szerdára és csütörtökre is időjárási veszélyjelzés van érvényben az országban

2024.06.25.

Kedden általában sok napsütésre van kilátás, a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, a csapadékgócok száma átmenetileg csökken. Főleg késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és előbb a déli országrészben valószínű zápor, zivatar, miközben nő a számosságuk. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Az északi megyék kivételével elsőfokú riasztás van érvényben az országban.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás