A vágóhidakon csaknem minden állatfajtából többet vágtak 2014-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban. A szarvasmarha vágások 4,3 százalékkal, a sertésvágások 8,7 százalékkal, míg a baromfivágások mennyisége 8,3 százalékkal gyarapodott.

Tavaly összesen 91,3 ezer szarvasmarha került levágásra, ez 4,3 százalékkal volt több, mint 2013-ban. A levágott állatok vágósúlya 23,1 ezer tonna volt, 2,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A levágott szarvasmarhák 65 százaléka tehén, 23 százaléka bika volt.

Az élő marhák exportja 20 százalékkal csökkent. 28,5 ezer tonna marha lett exportálva, míg 10,9 ezer tonna került importálásra. Az élő állat kivitel fő célpontjai Libanon, Ausztria és Olaszország volt, míg a legtöbb szarvasmarha Németországból, Szlovákiából és Csehországból került behozatalra.

2014 decemberében összesen 802 ezer szarvasmarha alkotta a hazai állományt. Ez 20 ezer darabos emelkedést jelent egy év alatt.

Tavaly 4 millió 78 ezer sertést vágtak le a vágóhidakon. Ez a szám 8,7 százalékkal volt több, mint 2013-ban. A levágott állatok vágósúlya 368,6 ezer tonnát nyomott. 2013-hoz képest 17 százalékkal kevesebb anyakoca került levágásra 2014-ben.

Csökkent az élő sertés export, méghozzá jelentősen, 25 százalékkal, eközben az import 13 százalékos emelkedést mutatott. A behozatal főként Szlovákiából, Németországból és Hollandiából származott, míg a fő exportcélok Románia, Szerbia és Szlovákia voltak.

2014 végére összesen 3,14 millió darab sertés alkotta hazánk sertésállományát, ami 132 ezerrel több volt, mint 2013 végén.

A levágott juhok száma másfélszeresére emelkedett 2014-re a megelőző évhez képest, összesen 21 ezer állat került levágásra tavaly. Baromfiból 177,5 millió darabot vágtak le 2014-ben, ami 13,5 millióval több, mint egy évvel korábban. A levágott baromfi több, mint háromnegyede vágócsirke volt. Vágótyúkból és kakasból 2,2 milliót vágtak le 2014-ben. Vágókacsából 3,6 milliót sikerült levágni, ami 15,5 százalékos emelkedést jelent. Libából viszont 3,5 százalékkal kevesebbet vágtak tavaly, mint 2013-ban. Pulykából 6,4 milliót vágtak le, ami csupán 0,8 százalékos emelkedést jelent 2013-hoz képest.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás