A vágóhidakon csaknem minden állatfajtából többet vágtak 2014-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban. A szarvasmarha vágások 4,3 százalékkal, a sertésvágások 8,7 százalékkal, míg a baromfivágások mennyisége 8,3 százalékkal gyarapodott.

Tavaly összesen 91,3 ezer szarvasmarha került levágásra, ez 4,3 százalékkal volt több, mint 2013-ban. A levágott állatok vágósúlya 23,1 ezer tonna volt, 2,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A levágott szarvasmarhák 65 százaléka tehén, 23 százaléka bika volt.

Az élő marhák exportja 20 százalékkal csökkent. 28,5 ezer tonna marha lett exportálva, míg 10,9 ezer tonna került importálásra. Az élő állat kivitel fő célpontjai Libanon, Ausztria és Olaszország volt, míg a legtöbb szarvasmarha Németországból, Szlovákiából és Csehországból került behozatalra.

2014 decemberében összesen 802 ezer szarvasmarha alkotta a hazai állományt. Ez 20 ezer darabos emelkedést jelent egy év alatt.

Tavaly 4 millió 78 ezer sertést vágtak le a vágóhidakon. Ez a szám 8,7 százalékkal volt több, mint 2013-ban. A levágott állatok vágósúlya 368,6 ezer tonnát nyomott. 2013-hoz képest 17 százalékkal kevesebb anyakoca került levágásra 2014-ben.

Csökkent az élő sertés export, méghozzá jelentősen, 25 százalékkal, eközben az import 13 százalékos emelkedést mutatott. A behozatal főként Szlovákiából, Németországból és Hollandiából származott, míg a fő exportcélok Románia, Szerbia és Szlovákia voltak.

2014 végére összesen 3,14 millió darab sertés alkotta hazánk sertésállományát, ami 132 ezerrel több volt, mint 2013 végén.

A levágott juhok száma másfélszeresére emelkedett 2014-re a megelőző évhez képest, összesen 21 ezer állat került levágásra tavaly. Baromfiból 177,5 millió darabot vágtak le 2014-ben, ami 13,5 millióval több, mint egy évvel korábban. A levágott baromfi több, mint háromnegyede vágócsirke volt. Vágótyúkból és kakasból 2,2 milliót vágtak le 2014-ben. Vágókacsából 3,6 milliót sikerült levágni, ami 15,5 százalékos emelkedést jelent. Libából viszont 3,5 százalékkal kevesebbet vágtak tavaly, mint 2013-ban. Pulykából 6,4 milliót vágtak le, ami csupán 0,8 százalékos emelkedést jelent 2013-hoz képest.

Forrás: AKI

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás