Kínai kutatók vaddisznóknál vizsgálták a karmok sérülésének típusa, a csont ásványi sűrűsége és a sántaság közötti kapcsolatot. Vizsgálták a kockázati tényezőket is. A sertéseknél a sántaság 3 legfontosabb oka a karomelváltozások, az osteoarthritis és az osteochondrosis. A csont ásványianyag-sűrűsége a csonttérfogat egységére jutó ásványi anyagok mennyisége. Ez tükrözi a csontok egészségét.

További eszközként használható a sántaság előrejelzésére. A sántaság új terápiás stratégiáinak azonosítása érdekében indokolt a csont ásványianyag-sűrűsége hatásainak jobb megértése.

A sántaságban szenvedő kanoknál alacsonyabb volt a csont ásványi sűrűsége és a csontképződési marker, az oszteokalcin alacsonyabb szintje (Fotó: Pixabay)

Adatgyűjtés

A kutatócsoport 739 darab 22 hónapos átlagéletkorú duroc vaddisznót választott ki. 375 vaddisznót egyéni karámokban, 364 vaddisznót pedig betonlapos betonpadlóval ellátott egyéni istállókban helyeztek el. A variabilitás minimalizálása érdekében ugyanaz a személy vizsgálta meg a kanok karmának sérüléseit.

A megfigyelt elváltozások közé tartozott a fehér vonal, a lábujj, a repedezett fal függőlegesen, a harmatkarmok, a sarok-talp repedés, a duzzadt boka, a repedezett fal vízszintesen, valamint a sarok túlburjánzása és az eróziós túlburjánzás.

A csapat 0-tól 3-ig pontozta az elülső és a hátsó lábak sérüléseit, a normálistól a súlyos sérülésekig terjedő skálán. A sántaságot 0-tól (nem sántít) 5-ig (súlyosan sántít) terjedő pontozási rendszerrel értékelték. Az összes vaddisznótól szérummintát vettek, hogy plazma-tömegspektrometria segítségével meghatározzák a kalcium, foszfor, mangán, réz, vas, cink, mangán, szelén, ólom és kadmium koncentrációját. Ezenkívül megmérték a sertések csontforgalmának szérummarkereit, mint például az oszteokalcin és az I. típusú kollagén C-terminális telopeptidje.

Jellemzésre a hangsebességet használták

A kutatók ultrahangos csontdenzitométerrel megmérték a vaddisznók bal hátsó végtagja mediális lábközépcsontjának ásványi sűrűségét is. A csont ásványi sűrűségének jellemzésére a hangsebességet használták. Az erős csontot a vaddisznók átlagos hangsebesség-értéke fölött 1 standard eltéréssel magasabb értékként határozták meg. A normális csontot a vaddisznók átlagos hangsebesség-értékének plusz vagy mínusz 1 standard eltéréssel növelt értékeként határozták meg.

Az oszteopéniát a vaddisznók átlagos hangsebesség-értéke alatti 1-2,5 standard eltérésként, az oszteoporózist pedig a vaddisznók átlagos hangsebesség-értéke alatti 2,5 standard eltérésként definiálták.

Az eredmények azt mutatták, hogy a sántaság gyakoriságát valamennyi karomelváltozás-típus befolyásolhatja; a duzzadt bokájú vaddisznóknál volt azonban a legmagasabb a sántaság aránya.

A karmok sérülésének típusai és a sántaság közötti kapcsolat

A különböző karomelváltozás-típusok előfordulási gyakorisága a vaddisznóknál a magastól az alacsonyig terjedt, beleértve a saroktúlburjánzást és az eróziós túlburjánzást, a sarok-talp repedést, a fehér vonalat, a lábujjakat, a repedezett függőleges falat, a repedezett vízszintes falat és a duzzadt bokát.

Az eredmények azt mutatták, hogy valamennyi karomelváltozás-típus befolyásolhatja a sántaság előfordulási gyakoriságát; azonban a duzzadt bokájú vaddisznóknál volt a legmagasabb a sántaság aránya.

A csont ásványi sűrűsége és a sántaság közötti kapcsolat

A sántaságban szenvedő kanoknál alacsonyabb volt a csont ásványi sűrűsége és a csontképződési marker, az oszteokalcin alacsonyabb szintje. Az I. típusú kollagén C-terminális telopeptidjének csontrezorpciós markerszintje is magasabb volt náluk, mint a normál vaddisznóknál.

Az életkor hatása a csont ásványi sűrűségére

A csont ásványianyag-sűrűsége az életkor előrehaladtával növekedett. A 37 hónapos kor után a csont ásványi sűrűségének növekedési tendenciája folytatódott, és a maximális ásványi sűrűséget 43 hónapos korban érte el. A csontképződési marker a kor előrehaladtával nőtt, a csontrezorpciós marker pedig először nőtt, majd a végén csökkent.

A lakhatás típusának hatása a csont ásványi sűrűségére

A kanoknál magasabb volt a sántaság előfordulása, és alacsonyabb a csont ásványi sűrűsége az egyéni istállókban. Az egyéni istállómodellben a csontrezorpciós marker megnövekedett a nagy egyéni karámmodellhez képest.

A szérum kalcium és a foszfor hatása a csont ásványi sűrűségére

Amikor a szérum kalciumkoncentráció 8-11 mg/dl volt a kanoknál, a csont ásványi sűrűsége nőtt, de amikor a szérum kalcium koncentrációja meghaladta a 11 mg/dl-t, a csont ásványi sűrűsége már nem nőtt.

Váratlanul az emelkedett szérumfoszforszint a csont ásványi sűrűségének csökkenésével járt együtt. Ezenkívül a kalcium-foszfor aránynak igen szignifikáns hatása volt a csont ásványi sűrűségére, és a csont ásványi sűrűsége akkor érte el a maximumát, amikor a kalcium-foszfor arány 3,2 volt.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a csont ásványi sűrűsége a jövőben további eszközként használható a sántaság értékelésében és előrejelzésében”.

(Forrás: pigprogress.net)

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás