Ugyan jelenleg nincsen sok hó hazánk erdeiben, a vadak mégis már-már elvárják, hogy törődjünk velük. Ezért az etetést még az enyhébb, hómentes téli napokon is folytatni kell, hogy az állatok megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez juthassanak.

Mi a cél az etetéssel?

Elsődleges szempont ebben az időszakban, hogy a vadak megfelelő állapotban, jó kondícióban vészelhessék át a téli hónapokat. Ilyenkor az erdőben nem találnak az állatok elegendő táplálékot, valamint mivel a mezőgazdasági területekről is minden növény betakarításra került, így onnan sem tudnak hozzájutni a megfelelő táplálékhoz. Kellő mennyiségű élelem nélkül pedig az állatok legyengülnek és a hidegben könnyen el is pusztulhatnak.

Másik célja a téli vadetetésnek, hogy a mezőgazdasági területektől távol tartsák a vadakat, valamint hogy a vadászok helyben tartsák az állományt, ne vándoroljanak el az állatok. Ez a későbbi vadászatok miatt is fontos szempontnak számít.

Igénylik a törődést télen a vadak, nehezen találmak ilyenkor élelmet. Fotó: hir6.hu
 
Minden állatnak mást és máshová

Nem egyszerű dolog összeválogatni, hogy melyik állat mit eszik, valamint az is kardinális kérdés, hogy melyik vad honnan szeret lakmározni. Itt van például az őz, aki megválogatja, hogy mit eszik meg és mit nem. Csak kiváló minőségű magvakat fogyaszt szívesen, valamint a magvak közé kevert agancsnövesztő tápot is előszeretettel fogyasztja. Mindezt fedett helyen lévő etetőkből fogyasztja legnagyobb kedvvel, amit úgy kell kialakítani, hogy kényelmesen hozzáférjen, de a vaddisznók már ne tudjanak beleenni.

A vaddisznó egy érdekes állat. Ha vadetető tálcára helyezik ki neki a kukoricát, ahhoz nem szívesen nyúl hozzá. Jobban szereti a földről felenni a neki szánt táplálékot. Ellenben amit az őzeknek helyeznek ki etetőkbe, azt szívesen megdézsmálja. Ezért is alakítják úgy az őzetetőket, hogy a vaddisznó ne férjen hozzá.

A szarvas bokros, bozótos területen elhelyezett vályúkból szereti elfogyasztani a neki szánt takarmányt. Elsősorban gabonamagvak képezik a téli takarmányukat, valamint szálas szénával, illetve lucernával egészítik ki takarmányadagjukat a vadgazdák.

Nem csak a szemes takarmány a ’menő’

A gabonaféléken és a szénán kívül egyéb, lédús takarmányokat is kapnak az állatok ilyenkor, télen. A szarvasok és az őzek kifejezetten kedvelik a szilázst és a szenázst. Nagy kedvvel fogyasztják ezeket az erjesztett takarmányokat is. A vaddisznók pedig kifejezetten kedvelik a hullott almát, amit a kukoricához hasonlóan legjobb étvággyal a földről fogyasztanak el.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás