Ugyan jelenleg nincsen sok hó hazánk erdeiben, a vadak mégis már-már elvárják, hogy törődjünk velük. Ezért az etetést még az enyhébb, hómentes téli napokon is folytatni kell, hogy az állatok megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez juthassanak.

Mi a cél az etetéssel?

Elsődleges szempont ebben az időszakban, hogy a vadak megfelelő állapotban, jó kondícióban vészelhessék át a téli hónapokat. Ilyenkor az erdőben nem találnak az állatok elegendő táplálékot, valamint mivel a mezőgazdasági területekről is minden növény betakarításra került, így onnan sem tudnak hozzájutni a megfelelő táplálékhoz. Kellő mennyiségű élelem nélkül pedig az állatok legyengülnek és a hidegben könnyen el is pusztulhatnak.

Másik célja a téli vadetetésnek, hogy a mezőgazdasági területektől távol tartsák a vadakat, valamint hogy a vadászok helyben tartsák az állományt, ne vándoroljanak el az állatok. Ez a későbbi vadászatok miatt is fontos szempontnak számít.

Igénylik a törődést télen a vadak, nehezen találmak ilyenkor élelmet. Fotó: hir6.hu
 
Minden állatnak mást és máshová

Nem egyszerű dolog összeválogatni, hogy melyik állat mit eszik, valamint az is kardinális kérdés, hogy melyik vad honnan szeret lakmározni. Itt van például az őz, aki megválogatja, hogy mit eszik meg és mit nem. Csak kiváló minőségű magvakat fogyaszt szívesen, valamint a magvak közé kevert agancsnövesztő tápot is előszeretettel fogyasztja. Mindezt fedett helyen lévő etetőkből fogyasztja legnagyobb kedvvel, amit úgy kell kialakítani, hogy kényelmesen hozzáférjen, de a vaddisznók már ne tudjanak beleenni.

A vaddisznó egy érdekes állat. Ha vadetető tálcára helyezik ki neki a kukoricát, ahhoz nem szívesen nyúl hozzá. Jobban szereti a földről felenni a neki szánt táplálékot. Ellenben amit az őzeknek helyeznek ki etetőkbe, azt szívesen megdézsmálja. Ezért is alakítják úgy az őzetetőket, hogy a vaddisznó ne férjen hozzá.

A szarvas bokros, bozótos területen elhelyezett vályúkból szereti elfogyasztani a neki szánt takarmányt. Elsősorban gabonamagvak képezik a téli takarmányukat, valamint szálas szénával, illetve lucernával egészítik ki takarmányadagjukat a vadgazdák.

Nem csak a szemes takarmány a ’menő’

A gabonaféléken és a szénán kívül egyéb, lédús takarmányokat is kapnak az állatok ilyenkor, télen. A szarvasok és az őzek kifejezetten kedvelik a szilázst és a szenázst. Nagy kedvvel fogyasztják ezeket az erjesztett takarmányokat is. A vaddisznók pedig kifejezetten kedvelik a hullott almát, amit a kukoricához hasonlóan legjobb étvággyal a földről fogyasztanak el.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás