A tudományosan Cicer arietinum néven ismert csicseriborsó valóságos kincsesbánya a kertészet és a gasztronómia világában. Ez a sokoldalú hüvelyes nemcsak esztétikai megjelenést kölcsönöz a kertnek, hanem finom és tápláló lehetőségeket is kínál a konyhában. Ebben a cikkben feltárjuk a csicseriborsó növény tulajdonságait, megtanuljuk, hogyan lehet sikeresen termeszteni ezt a szerény, de erőteljes hüvelyest.

A csicseriborsó fajtáinak színe a bézstől a sötétbarnáig terjedhet, így tetszetős kiegészítője lehet bármely kerti tájnak (Forrás: garden-guide.com)

A csicseriborsó növény

A csicseriborsó növények tollas, szárnyas leveleikről és finom, fehér vagy lila virágairól ismertek. Általában szerény, 18-24 hüvelyk (45-60 cm) magasságban állnak, így bármilyen méretű kertbe alkalmasak. Maguk a hüvelyesek, amelyek apró, lekerekített borsóra emlékeztetnek, hüvelyben formálódnak, kecsesen lógnak a növényről. A csicseriborsó fajtáinak színe a bézstől a sötétbarnáig terjedhet, így tetszetős kiegészítője lehet bármely kerti tájnak.

Csicseriborsó termesztése a kertben

A csicseriborsó jól vízelvezető talajban fejlődik, enyhén savas vagy semleges pH-val. Kezdje kora tavasszal ültetni, biztosítva, hogy elegendő napfényt kapjon. A magvakat 15 cm-re helyezze el egymástól sorokban, és öntözze következetesen, de kerülje a túlöntözést.

A csicseriborsónak mély karógyökere van, így konténeres kertészkedésre is kiválóan alkalmas. Ahogy nő, támassza ki, így megakadályozható, hogy felboruljon.

A csicseriborsó betakarítása

A csicseriborsó készen áll a betakarításra, amikor a hüvelyek megbarnulnak és megszáradnak. Az optimális íz és állag érdekében a hüvelyeket teljesen érett állapotban szedjük. Egyszerűen szedje le a hüvelyt a növényről, távolítsa el a csicseriborsót, és tárolás előtt hagyja teljesen megszáradni. A megfelelően betakarított csicseriborsó hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig is eláll.

Kulináris élvezetek

A csicseriborsó egy kulináris kaméleon, amely számtalan ételhez talál utat. A népszerű közel-keleti ételtől, a hummustól az indiai currykig, salátákig és pörköltekig a lehetőségek végtelenek. A csicseriborsót ropogós falatozáshoz megpiríthatjuk, vagy lisztbe őrölhetjük a gluténmentes sütéshez. Enyhe ízük és kemény textúrájuk sokoldalú összetevővé teszi őket sós és édes alkotásokhoz egyaránt.

Táplálkozási erő, ősi gyökerek és kulináris sokoldalúság

Tápanyagokban gazdag. A csicseriborsó tele van fehérjével, rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Hozzájárul a szív egészségéhez, segíti az emésztést, és fenntartható energiaforrást biztosít.

Ókori történelem. A csicseriborsó gazdag története több mint 7000 éves múltra tekint vissza, a Közel-Keleten termesztési bizonyítékokkal.

Globális alapanyagok. A csicseriborsó a világ konyháinak alapanyaga, a Földközi-tengertől és a Közel-Kelettől Indiáig és azon túl is.

Szárazságtűrő növény. A csicseriborsó ellenálló, és száraz körülmények között is jól fejlődik, így értékes növény a vízhiányos régiókban.

Sokoldalúság a főzésben. A csicseriborsóvíz aquafaba néven ismert, habbá verhető, és tojáshelyettesítőként használható a vegán sütéshez.

Típusok változatossága. A csicseriborsónak két fő típusa van – a kabuli és a desi –, az előbbi nagyobb, krémesebb, és gyakrabban fordul elő a nyugati konyhában.

Sokoldalú gyöngyszem kertekbe és konyhákba

Legyen szó tapasztalt kertészről vagy kezdő konyháról, a csicseriborsó remek kiegészítője lesz a repertoárnak. Elegáns kerti jelenlétüktől a sokféle ételben betöltött főszerepig ezek a hüvelyesek szépséget és ízt hoznak az asztalra. Tehát – javasolja a garden-guide.com – induljon el  mindenki a csicseriborsó termesztésének és ízlelésének útjára, és hagyja, hogy ez a sokoldalú gyöngyszem feldobja kertjét és kulináris kalandjait.

(Forrás: garden-guide.com)

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás