Hirdetés
Útmutató a csicseriborsó termesztéséhez
A tudományosan Cicer arietinum néven ismert csicseriborsó valóságos kincsesbánya a kertészet és a gasztronómia világában. Ez a sokoldalú hüvelyes nemcsak esztétikai megjelenést kölcsönöz a kertnek, hanem finom és tápláló lehetőségeket is kínál a konyhában. Ebben a cikkben feltárjuk a csicseriborsó növény tulajdonságait, megtanuljuk, hogyan lehet sikeresen termeszteni ezt a szerény, de erőteljes hüvelyest.
A csicseriborsó növény
A csicseriborsó növények tollas, szárnyas leveleikről és finom, fehér vagy lila virágairól ismertek. Általában szerény, 18-24 hüvelyk (45-60 cm) magasságban állnak, így bármilyen méretű kertbe alkalmasak. Maguk a hüvelyesek, amelyek apró, lekerekített borsóra emlékeztetnek, hüvelyben formálódnak, kecsesen lógnak a növényről. A csicseriborsó fajtáinak színe a bézstől a sötétbarnáig terjedhet, így tetszetős kiegészítője lehet bármely kerti tájnak.
Csicseriborsó termesztése a kertben
A csicseriborsó jól vízelvezető talajban fejlődik, enyhén savas vagy semleges pH-val. Kezdje kora tavasszal ültetni, biztosítva, hogy elegendő napfényt kapjon. A magvakat 15 cm-re helyezze el egymástól sorokban, és öntözze következetesen, de kerülje a túlöntözést.
Hirdetés
A csicseriborsónak mély karógyökere van, így konténeres kertészkedésre is kiválóan alkalmas. Ahogy nő, támassza ki, így megakadályozható, hogy felboruljon.
A csicseriborsó betakarítása
A csicseriborsó készen áll a betakarításra, amikor a hüvelyek megbarnulnak és megszáradnak. Az optimális íz és állag érdekében a hüvelyeket teljesen érett állapotban szedjük. Egyszerűen szedje le a hüvelyt a növényről, távolítsa el a csicseriborsót, és tárolás előtt hagyja teljesen megszáradni. A megfelelően betakarított csicseriborsó hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig is eláll.
Kulináris élvezetek
A csicseriborsó egy kulináris kaméleon, amely számtalan ételhez talál utat. A népszerű közel-keleti ételtől, a hummustól az indiai currykig, salátákig és pörköltekig a lehetőségek végtelenek. A csicseriborsót ropogós falatozáshoz megpiríthatjuk, vagy lisztbe őrölhetjük a gluténmentes sütéshez. Enyhe ízük és kemény textúrájuk sokoldalú összetevővé teszi őket sós és édes alkotásokhoz egyaránt.
Táplálkozási erő, ősi gyökerek és kulináris sokoldalúság
Tápanyagokban gazdag. A csicseriborsó tele van fehérjével, rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Hozzájárul a szív egészségéhez, segíti az emésztést, és fenntartható energiaforrást biztosít.
Ókori történelem. A csicseriborsó gazdag története több mint 7000 éves múltra tekint vissza, a Közel-Keleten termesztési bizonyítékokkal.
Globális alapanyagok. A csicseriborsó a világ konyháinak alapanyaga, a Földközi-tengertől és a Közel-Kelettől Indiáig és azon túl is.
Szárazságtűrő növény. A csicseriborsó ellenálló, és száraz körülmények között is jól fejlődik, így értékes növény a vízhiányos régiókban.
Sokoldalúság a főzésben. A csicseriborsóvíz aquafaba néven ismert, habbá verhető, és tojáshelyettesítőként használható a vegán sütéshez.
Típusok változatossága. A csicseriborsónak két fő típusa van – a kabuli és a desi –, az előbbi nagyobb, krémesebb, és gyakrabban fordul elő a nyugati konyhában.
Sokoldalú gyöngyszem kertekbe és konyhákba
Legyen szó tapasztalt kertészről vagy kezdő konyháról, a csicseriborsó remek kiegészítője lesz a repertoárnak. Elegáns kerti jelenlétüktől a sokféle ételben betöltött főszerepig ezek a hüvelyesek szépséget és ízt hoznak az asztalra. Tehát – javasolja a garden-guide.com – induljon el mindenki a csicseriborsó termesztésének és ízlelésének útjára, és hagyja, hogy ez a sokoldalú gyöngyszem feldobja kertjét és kulináris kalandjait.
(Forrás: garden-guide.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Aszálytűrő kukoricahibridek magas terméspotenciállal
A hazai időjárási viszonyok kiszámíthatatlansága miatt az utóbbi években kiemelt fontosságúvá vált a termésstabilitás. Az előrejelzések szerint az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során.
Értékesítő szaktanácsadókat keres az AGRO.bio – azonnali munkakezdés
Az AGRO.bio Hungary Kft. több mint 23 éve a talajbaktériumok és mikrobiológiai termékek piacának meghatározó szereplője. Elkötelezett a fenntartható mezőgazdaság mellett, működő megoldásokkal segítve a gazdálkodókat a természetes, hatékony és hosszú távon is fenntartható gyakorlatok megvalósításában. Küldetésük, hogy visszaadjuk az életet a termőföldnek, miközben stabil közösséget építenek, amelyben munkatársaikra hosszú távon számítanak. Családias csapatuk bővítéséhez keresnek azonnali munkakezdéssel 2 fő értékesítési szaktanácsadót.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatPrémium Kazalt- bálatakarók 7.6 m x 25 m - INGYENES SZÁLLÍTÁS - 3 ÉV GARANCIA!
94 338 HUF
Prémium Kazal- és Bálatakarók 7.6 m x 12,5 m - INGYENES SZÁLLÍTÁS és 3 ÉV GARANCIA!
47 169 HUF
Több mint 3.200 hirdetés 150 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés