Németországban, a hannoveri SYSTEMS & COMPONENTS kiállításon 2023. november 12. és 18. között  a kiállítók számos új technológiát mutatnak be az ágazat állapotfelügyeletére, de ez még csak a kezdet. A „digitális iker” koncepciót alkalmazva a vállalatok olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek új szintre emelik a prediktív, megelőző karbantartást. A karbantartás ideális időpontjának megtalálása ugyanis komoly kihívást jelent a mobil munkagépek üzemeltetői számára. Hogyan lehet kiküszöbölni a nem tervezett leállásokat, és maximalizálni az üzemidőt a gépeknél?

Az Agrárágazat oldalán a DLG cikke alapján írták meg, hogy az alkalmazás és a funkció tekintetében fennálló különbségektől függetlenül minden gépben egy dolog közös: a teljesítőképességük határait feszegetik, és a hatékonyság és az üzembiztonság legmagasabb követelményeinek kell megfelelniük. A váratlan mechanikai, hidraulikai, elektromos vagy elektronikus rendszerhibák következményei költségesnek bizonyulhatnak. Nem a legjobb megoldás, ha egyszerűen csak reagálunk, és a hiba bekövetkezése után javításokat végzünk. A gépgyártók emellett úgy látják, a megelőző karbantartás ideális eszköz a szerviz- és karbantartási költségek csökkentésére, különösen a garanciális időszak alatt.

Hannoverben sok fontos újdonságot láthatnak a SYSTEMS & COMPONENTS programelem látogatói, többek között egy olyan megoldást, melyben megelőzi a javítást a gépek által előre jelzett, prediktív karbantartás - Fotó: Magro.hu, CSZS, Baja, illusztráció

Intelligens érzékelők a gépi adatgyűjtéshez

A cikk szerint az Agritechnica kiállítással párhuzamosan megrendezett SYSTEMS & COMPONENTS szakkiállításon a technológiai partnerek a digitalizáció és a mobil munkagépek automatizálásának jelenlegi és jövőbeli alkalmazásait igyekeznek megvitatni az ügyfelekkel. Az „állapotfigyelés” és a „prediktív karbantartás” ma már gyakran használt kifejezések ebben az összefüggésben. 

Az egyik érdekes eset például a hajtásláncra és arra a kérdésre vonatkozik, hogy egy hajtótengely miért mutatja a kopás jeleit. Vajon ez csak normális kopás, vagy a meghajtó tengely rosszul van beállítva, esetleg más módon túlzott igénybevételnek van kitéve, ami idő előtti kopáshoz vezet?

Az off-road gépek működésének ilyen mélyreható megismeréséhez, a műszaki hibák felderítéséhez, mielőtt azok bekövetkeznének, pontos adatokra, valamint az adott összefüggések részletes megértésére van szükség - írták. A kulcspontokon a terhelést mérő intelligens érzékelők biztosítják a szükséges adatokat, és a mobil gépek ma már több érzékelővel és vezérlőegységgel vannak felszerelve. Ez azt jelenti, hogy a mérési kapacitás még soha nem volt ilyen nagy. A javítás optimális időpontját azonban csak az érzékelők és a valós idejű adatelemzés intelligens kombinálásával lehet meghatározni, algoritmusok segítségével, amelyek az aktuális és a múltbeli adatok alapján előre jelzik, hogy mikor és milyen kár fog bekövetkezni.

https://www.youtube.com/watch?v=sVHVOTAQ3Og&t=1s

A hajtóműtengely a hajtásláncban

A hannoveri SYSTEMS & COMPONENTS kiállításon bemutatásra váró új fejlesztések javítják és egyszerűsítik a hajtásláncok állapotfelügyeletét. Ezek a fejlesztések különösen ígéretesek a mezőgazdasági gépek megbízhatósága szempontjából, ami fontos, ha figyelembe vesszük a viszonylag rövid betakarítási időszakokat – például a gabonafélék esetében évente körülbelül 8 hetet. Ebben az időszakban a kombájnok és traktorok meghibásodás nélkül kell hogy működjenek, hogy a teljes mezőgazdasági folyamatláncban ne alakuljanak ki szűk keresztmetszetek. Az intelligens érzékelők lehetővé teszik a gépvezérlés optimális alkalmazkodását a talajviszonyokhoz vagy a betakarított terményhez, valamint az optimális terhelési ponton való működést - közölték.

A Walterscheid Powertrain Group karbantartási megoldásai például intelligens érzékelőket integrálnak közvetlenül a kritikus hajtástengely-alkatrészekbe, amelyek valós időben továbbítják a rendszer paramétereit, például a nyomatékot, a fordulatszámot, a kitérési szöget és a hőmérsékletet működés közben. Ezek az adatok információt szolgáltatnak a hajtótengely terheléséről, így segítik a kopás korai felismerését. A vezető a fülkében kiolvashatja az ilyen intelligens hajtótengelyről származó információkat, mivel ha a fedélzeti számítógép a normálistól való eltérést észlel, akkor riaszt, és diagnosztikai információkat jelenít meg.

Az Agritechnica kiállításon sok érdekes és hasznos fejlesztés mutatkozik be idén novemberben

A gépek távfelügyelete

Az alkatrészek meghibásodása esetén vagy egy ellenőrzést követően a szükséges cserealkatrészek gyorsan és egyszerűen azonosíthatók és megrendelhetők, így lehetővé válik a gép zavartalan működése. A Zeppelin vállalat egy újonnan kifejlesztett flottakezelő platformmal, a „Como”-val mutatja be, hogyan működik mindez a gyakorlatban. 

Egy kód közvetlen kiválasztásával a felhasználó megtekintheti az építőgép adatait, a sorozatszámmal, az üzemórákkal és a tervezett ellenőrzés dátumával. A „Como” emellett képes megjeleníteni a flotta minden gépének térképét, így a szükséges cserealkatrészekkel és szerszámokkal felszerelt technikus gyorsan megtalálhatja a hibás gépet, és újra üzembe helyezheti - írták.

A digitális ikertestvér használata

A Hannoverben bemutatott technológia lehetséges alkalmazásai messze túlmutatnak a proaktív karbantartási stratégián. A „digitális iker” a gép működésének digitális ábrázolásával az alkatrészek életciklusát helyezi a középpontba. Egy részletes modell valós időben fogadja a valós gép érzékelőinek adatait, és a szerviztechnikusok sérülés esetén a digitális iker segítségével elemezhetik az adatokat, és pontosabban lokalizálhatják a meghibásodás okát - fogalmaztak.

A koncepció azt is lehetővé teszi, hogy új szervizüzleti modellek prototípusai szimulációban készüljenek. Például a valós terhelési ciklusra vonatkozó információk összegyűjthetők, majd felhasználhatók a tervezőmérnökök és fejlesztők támogatására a valós terhelésekkel megbirkózó új hajtástengelyek vagy kormányrendszerek tervezésében. Míg a múltban a fizikai prototípusok nélkülözhetetlenek voltak, a jövőben a hajtáslánc modellezése segít a kritikus területek és a fejlesztés alatt álló termékek optimalizálási lehetőségeinek azonosításában. Különböző technológiai szolgáltatók jelenleg ilyen hajtásláncmodelleket fejlesztenek, amelyek új szintre emelik a prediktív karbantartást. A SYSTEMS & COMPONENTS rendezvény 2023. november 12. és 18. között bemutatja, mit hoz a jövő  - írta a szakcikk.

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás