Az Egyesült Királyság első számú mezőgazdasági gépkiállítása a LAMMA (Lincolnshire Agricultural Machinery Manufacturers Association), amelyet 1982 óta évente megrendeznek. Az ez évi kiállítás 2024. január 17–18-án volt, az angliai NEC Birminghamben. A LAMMA 2024 több mint 600 kiállító részvételével zajlott. A bemutatón az érdeklődők a legkorszerűbb mezőgazdasági gépeket, technológiákat, berendezéseket és prémium szolgáltatásokat ismerhették meg.

Néhány érdekes, új, innovatív terméket mutatott be röviden a Mezőhír, ezt az anyagot szemléztük.

A New Holland Agriculture az Egyesült Királyságban először mutatta be az új CR11 típusjelzésű kombájnt - Fotó: LAMMA

New Holland CR11 kombájn

A New Holland Agriculture az Egyesült Királyságban először mutatta be az új CR11 típusjelzésű kombájnt. A gépet az érdeklődők a 2023-as Agritechnica kiállításon már tavaly év végén láthatták, ahol az egyetlen innovációs aranyérmet elnyerte. A New Holland CR11 kombájn olyan új, élvonalbeli technikai megoldásokkal rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni a nagy gabonatermesztők betakarításának összköltségét. Az új New Holland Twin Rotor kombájntípus a korábbihoz képest nagyobb kapacitást, alacsonyabb szemveszteséget, prémium maradékanyag-kezelést, valamint kevesebb hajtóanyag felhasználást biztosít.

A CR11 kombájn – többek között az FPT Industrial C16 típusú, 15,9 literes, 6 hengeres, soros, turbófeltöltős, 570 kW (775 LE) teljesítményű dízelmotornak, a 18 m szélességű vágóasztalnak, a 2 × 24” rotoroknak, a 20 000 literes gabonatartálynak és a 210 l/s ürítési sebességnek köszönhetően – kiváló termelékenységet hoz. A formatervezett, nagy vezetőfülkében korszerű vezérlőrendszerek segítik a vezető munkáját. Az új kombájn fülkéjében megtalálhatók az alapvető precíziós gazdálkodási funkciók ellátásához szükséges elérhetőségek, például a telematikai távoli képernyő-megtekintés, a valós időbeni termésösszetétel-figyelés, a talaj tápanyag- és nedvességszintek regisztrálása is.

https://www.youtube.com/watch?v=ferKkWgOQOc
Budapesten a New Holland CR11 kombájn

TEEMORE MAGELLAN-25 gumipadló

A Teemore Engineering Ltd vállalat Észak-Írországban, Magellan-25 elnevezéssel kiváló minőségű, 25 mm vastag gumipadlókat készít tehénistállók számára. A bemutatott Magellan-25 padlót úgy tervezték, hogy ellenálljon a nagy igénybevételnek és hosszú élettartamú legyen. A gumipadló párnázott, kényelmes felülete jó tapadást és csúszásmentességet biztosít az állatok és emberek számára. A padlóburkolaton található egyedi forma kialakítása teszi lehetővé, hogy az összes vizelet a padlóburkolaton belüli csatornákba, majd onnan a gyűjtőtartályba kerüljön. A Magellan-25 padló alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy akár 40%-kal csökkenti a tehénistállóban az ammóniakibocsátást, amely hozzájárul a levegő minőségének javulásához és az egészségesebb környezet megteremtéséhez.

SpreadPoint SX-A műtrágyapor-terítő adapter

Az észak-írországi SpreadPoint Ltd vállalat szóróberendezések tervezésére és gyártására specializálódott a mezőgazdaság, az építőipar és a közüzemi szolgáltatások számára. A vállalat a LAMMA kiállításon bemutatta SpreadPoint SX-A elnevezésű műtrágyapor-terítő adapterét, amely például egy 6 méteres SpreadPoint SP-600 típusjelzésű, egytengelyes, vontatott, hidraulikus hajtású hevederes szórógéphez kapcsolható.

Az új SpreadPoint SX-A csigás rendszerű adapter műtrágyapor, mész és egyéb poranyag terítőegysége, amely finomszemcsés anyagokat hord fel por- és hulladékmentesen a talajra. A 12 méteres szélességű rozsdamentes acél csigaszerkezet bármilyen időjárási körülmények között pontosan hordja ki a poranyagot. 

A csigatartó keret a talaj kontúrjához és az akadályok elkerüléséhez hidraulikus munkahengerekkel ferde helyzetbe mozgatható. A szórási kép és a kapacitás beállításához a csiga sebessége a hidraulikus hajtás változtatásával szabályozható. Az állítható redőnyök helyzete gyorsan állítható a szórási kép finomhangolásához. A túlterhelés elleni védelem a hidraulikus rendszer nyomáscsökkentésével biztosítható. A közúti szállításhoz a gép a vezetőfülkéből gyorsan összecsukható az ISOBUS-vezérlőkön keresztül irányított hidraulikus munkahengerekkel - írták.

A FAN SEPARATOR GmbH osztrák vállalat bemutatta a PSS 8 típusjelzésű szilárdanyag-folyadék nyomócsigás szeparátorát - Fotó: FAN SEPARATOR web

FAN PSS 8 nyomócsigás szeparátor

A FAN SEPARATOR GmbH osztrák vállalat (2004 óta a Bauer-csoport tagja) bemutatta az új, PSS 8 típusjelzésű szilárdanyag-folyadék nyomócsigás szeparátorát. A gépet elsősorban tehén hígtrágya szétválasztására alkalmazzák. Megfelelő célirányos kezeléssel és feldolgozással a szétválasztott trágyaalkotók felhasználhatóságának hatékonysága jelentősen növelhető. A szétválasztás szilárd fázisa azonnal felhasználható biogázrendszerben, természetes műtrágyaként szétszórható, komposztálható, könnyebben és helytakarékosan szállítható. A szilárd anyagban szegény, folyékony fázis nagyon gyorsan behatol a talajba, és hamar felszívódik a növényzetbe, nem okoz takarmányszennyeződést gyepekben, a felhasználás során a kellemetlen szaghatás mérséklődik, a folyékony fázis tisztítóvízként is használható. 

A FAN PSS 8 nyomócsigás szeparátort nagygazdaságok számára tervezték. A robusztus gép 3600 mm hosszú, 900 mm széles, és a bemenetelig 1300 mm magas. A 2200 mm hosszú és 350 kg tömegű nehéz csigát egy fejcsapágy is megtámasztja. A 400 mm átmérőjű cserélhető szűrőkosár szitamérete öt lépcsőben, 0,25–1,00 mm között választható. A beépített csigát egy 30 kW-os, 400 V-os, 50 Hz-es váltakozó áramú villanymotor hajtja. A 7–9% szárazanyag-tartalmú szarvasmarhatrágyával akár 65 m³/h áteresztőképesség is elérhető. A szétválasztott szilárd anyag szárazsága (keménysége) az ellensúlyok számával és helyzetének változtatásával szabályozható.

További híreink

Kiemelt ellenőrzést tart a távoli kontinensekről érkező konténereknél a Nébih

2024.06.25.

A távoli kontinensekről és országokból érkező tengeri szállítmányok fa csomagolóanyagai komoly, főként növényegészségügyi kockázatot jelenthetnek a környezetünk egészségére.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Még könnyebb lesz használni az elektronikus Gazdálkodási Naplót (eGN) - nézze meg, hogyan

2024.06.25.

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Július 21-ig levegőből is kiszórható a gombaölő szer napraforgóban és szójában

2024.06.25.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének kezdeményezésére az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott boszkalid és piraklostrobin hatóanyag-tartalmú gombaölő szer légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Díjat kaptak a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérletek legjobbjai

2024.06.25.

A fajtakísérletekben vizsgált kukorica, őszi búza és őszi káposztarepce meghatározó szántóföldi kultúrák a magyar agráriumban, ezért nagyon fontos, hogy a gazdák minél szélesebb körű ismeretekkel rendelkezzenek a különböző fajták képességeiről.

Folytatódik: keddre, szerdára és csütörtökre is időjárási veszélyjelzés van érvényben az országban

2024.06.25.

Kedden általában sok napsütésre van kilátás, a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, a csapadékgócok száma átmenetileg csökken. Főleg késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és előbb a déli országrészben valószínű zápor, zivatar, miközben nő a számosságuk. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Az északi megyék kivételével elsőfokú riasztás van érvényben az országban.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás