Az Egyesült Királyság első számú mezőgazdasági gépkiállítása a LAMMA (Lincolnshire Agricultural Machinery Manufacturers Association), amelyet 1982 óta évente megrendeznek. Az ez évi kiállítás 2024. január 17–18-án volt, az angliai NEC Birminghamben. A LAMMA 2024 több mint 600 kiállító részvételével zajlott. A bemutatón az érdeklődők a legkorszerűbb mezőgazdasági gépeket, technológiákat, berendezéseket és prémium szolgáltatásokat ismerhették meg.

Néhány érdekes, új, innovatív terméket mutatott be röviden a Mezőhír, ezt az anyagot szemléztük.

A New Holland Agriculture az Egyesült Királyságban először mutatta be az új CR11 típusjelzésű kombájnt - Fotó: LAMMA

New Holland CR11 kombájn

A New Holland Agriculture az Egyesült Királyságban először mutatta be az új CR11 típusjelzésű kombájnt. A gépet az érdeklődők a 2023-as Agritechnica kiállításon már tavaly év végén láthatták, ahol az egyetlen innovációs aranyérmet elnyerte. A New Holland CR11 kombájn olyan új, élvonalbeli technikai megoldásokkal rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni a nagy gabonatermesztők betakarításának összköltségét. Az új New Holland Twin Rotor kombájntípus a korábbihoz képest nagyobb kapacitást, alacsonyabb szemveszteséget, prémium maradékanyag-kezelést, valamint kevesebb hajtóanyag felhasználást biztosít.

A CR11 kombájn – többek között az FPT Industrial C16 típusú, 15,9 literes, 6 hengeres, soros, turbófeltöltős, 570 kW (775 LE) teljesítményű dízelmotornak, a 18 m szélességű vágóasztalnak, a 2 × 24” rotoroknak, a 20 000 literes gabonatartálynak és a 210 l/s ürítési sebességnek köszönhetően – kiváló termelékenységet hoz. A formatervezett, nagy vezetőfülkében korszerű vezérlőrendszerek segítik a vezető munkáját. Az új kombájn fülkéjében megtalálhatók az alapvető precíziós gazdálkodási funkciók ellátásához szükséges elérhetőségek, például a telematikai távoli képernyő-megtekintés, a valós időbeni termésösszetétel-figyelés, a talaj tápanyag- és nedvességszintek regisztrálása is.

https://www.youtube.com/watch?v=ferKkWgOQOc
Budapesten a New Holland CR11 kombájn

TEEMORE MAGELLAN-25 gumipadló

A Teemore Engineering Ltd vállalat Észak-Írországban, Magellan-25 elnevezéssel kiváló minőségű, 25 mm vastag gumipadlókat készít tehénistállók számára. A bemutatott Magellan-25 padlót úgy tervezték, hogy ellenálljon a nagy igénybevételnek és hosszú élettartamú legyen. A gumipadló párnázott, kényelmes felülete jó tapadást és csúszásmentességet biztosít az állatok és emberek számára. A padlóburkolaton található egyedi forma kialakítása teszi lehetővé, hogy az összes vizelet a padlóburkolaton belüli csatornákba, majd onnan a gyűjtőtartályba kerüljön. A Magellan-25 padló alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy akár 40%-kal csökkenti a tehénistállóban az ammóniakibocsátást, amely hozzájárul a levegő minőségének javulásához és az egészségesebb környezet megteremtéséhez.

SpreadPoint SX-A műtrágyapor-terítő adapter

Az észak-írországi SpreadPoint Ltd vállalat szóróberendezések tervezésére és gyártására specializálódott a mezőgazdaság, az építőipar és a közüzemi szolgáltatások számára. A vállalat a LAMMA kiállításon bemutatta SpreadPoint SX-A elnevezésű műtrágyapor-terítő adapterét, amely például egy 6 méteres SpreadPoint SP-600 típusjelzésű, egytengelyes, vontatott, hidraulikus hajtású hevederes szórógéphez kapcsolható.

Az új SpreadPoint SX-A csigás rendszerű adapter műtrágyapor, mész és egyéb poranyag terítőegysége, amely finomszemcsés anyagokat hord fel por- és hulladékmentesen a talajra. A 12 méteres szélességű rozsdamentes acél csigaszerkezet bármilyen időjárási körülmények között pontosan hordja ki a poranyagot. 

A csigatartó keret a talaj kontúrjához és az akadályok elkerüléséhez hidraulikus munkahengerekkel ferde helyzetbe mozgatható. A szórási kép és a kapacitás beállításához a csiga sebessége a hidraulikus hajtás változtatásával szabályozható. Az állítható redőnyök helyzete gyorsan állítható a szórási kép finomhangolásához. A túlterhelés elleni védelem a hidraulikus rendszer nyomáscsökkentésével biztosítható. A közúti szállításhoz a gép a vezetőfülkéből gyorsan összecsukható az ISOBUS-vezérlőkön keresztül irányított hidraulikus munkahengerekkel - írták.

A FAN SEPARATOR GmbH osztrák vállalat bemutatta a PSS 8 típusjelzésű szilárdanyag-folyadék nyomócsigás szeparátorát - Fotó: FAN SEPARATOR web

FAN PSS 8 nyomócsigás szeparátor

A FAN SEPARATOR GmbH osztrák vállalat (2004 óta a Bauer-csoport tagja) bemutatta az új, PSS 8 típusjelzésű szilárdanyag-folyadék nyomócsigás szeparátorát. A gépet elsősorban tehén hígtrágya szétválasztására alkalmazzák. Megfelelő célirányos kezeléssel és feldolgozással a szétválasztott trágyaalkotók felhasználhatóságának hatékonysága jelentősen növelhető. A szétválasztás szilárd fázisa azonnal felhasználható biogázrendszerben, természetes műtrágyaként szétszórható, komposztálható, könnyebben és helytakarékosan szállítható. A szilárd anyagban szegény, folyékony fázis nagyon gyorsan behatol a talajba, és hamar felszívódik a növényzetbe, nem okoz takarmányszennyeződést gyepekben, a felhasználás során a kellemetlen szaghatás mérséklődik, a folyékony fázis tisztítóvízként is használható. 

A FAN PSS 8 nyomócsigás szeparátort nagygazdaságok számára tervezték. A robusztus gép 3600 mm hosszú, 900 mm széles, és a bemenetelig 1300 mm magas. A 2200 mm hosszú és 350 kg tömegű nehéz csigát egy fejcsapágy is megtámasztja. A 400 mm átmérőjű cserélhető szűrőkosár szitamérete öt lépcsőben, 0,25–1,00 mm között választható. A beépített csigát egy 30 kW-os, 400 V-os, 50 Hz-es váltakozó áramú villanymotor hajtja. A 7–9% szárazanyag-tartalmú szarvasmarhatrágyával akár 65 m³/h áteresztőképesség is elérhető. A szétválasztott szilárd anyag szárazsága (keménysége) az ellensúlyok számával és helyzetének változtatásával szabályozható.

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás