Az adózói minősítés célja, hogy az adókötelezettségeiket önként és határidőben teljesítő adózók bizonyos, törvényben rögzített előnyöket élvezzenek a nem jogkövető – így szigorúbb megítélés alá eső – adózókkal szemben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévenként vizsgálja, hogy a cégjegyzékbe bejegyzett adózók, az áfaregisztrált, valamint a csoportos adóalanyok megfelelnek-e a megbízható adózókra, illetve a kockázatos adózókra vonatkozó feltételeknek. Az adózói minősítés szabályait az adózás rendjéről szóló törvény tartalmazza. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalókról szóló információs füzetet tett közzé honlapján. Az Adózóna cikkét szemléztük.

Új információs füzet jelent meg az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalókról - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest, OMÉK 2023

Az előnyök egy része

A megbízható minősítés jogkövetkezményeinek célja kedvezmények nyújtása azoknak, akik adókötelezettségeiket határidőben teljesítették, és nem állnak vagy álltak olyan eljárás alatt, amely veszélyeztetheti az Art. vagy az anyagi adójogszabályok szerinti kötelezettségeik teljesítését. A megbízható minősítéshez kapcsolódó előnyök:  A NAV által végzett ellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot, ha az adózó ezen időtartamon belül folyamatosan megbízható adózónak minősül.

Csökkentett mulasztási bírság: 

A kiszabható mulasztási bírság felső határa, ha az adózó a jogszabálysértés elkövetésének időpontjában vagy a jogszabálysértés feltárásának (jegyzőkönyvezésének) időpontjában megbízható adózónak minősült, az egyébként kiszabható mulasztási bírság felső határának az ötven százaléka, a rögzített bírságösszeg vagy bírságmérték esetén a bírság mértéke az egyébként irányadó bírság ötven százaléka.

Azaz azon kötelezettség megszegésekor, ahol a nem természetes személy adózó például 500 000 Ft összegű mulasztási bírsággal lenne sújtható, a megbízható adózó esetében a bírság maximális felső határa 250 000 Ft lehet. Az előzőekben rögzített rendelkezések természetesen azon esetekre is vonatkoznak, ahol a mulasztási bírság felső határát százalékos mértékben rögzíti a jogalkotó, így az EKAER bejelentési kötelezettséghez kapcsolódó jogszabályi rendelkezések megsértéséből fakadó mulasztási bírság felső határa a valótlan vagy hiányos adattartalmú bejelentéssel érintett, illetve a bejelenteni elmulasztott, vagy ténylegesen nem fuvarozott áru értékének 40 %-a helyett, a 20 %-a lehet maximálisan.  

Csökkentett jövedéki bírság: 

A jövedéki jogsértés esetén, ha az adózó megbízható minősítésű, akkor a jövedéki bírságra az Art.-nak a megbízható adózói minősítésnek az adóbírság és a mulasztási bírság felső határának módosításával és az ezek kiszabásával kapcsolatos szabályait kell alkalmazni. 33 Ezek a jogsértések elkülönülnek úgy, mint vagyoni hátrányt okozó, vagyoni hátrányt nem okozó (mulasztásos jellegű), illetve a jövedéki engedély nélküli forgalmazással kapcsolatos jogsértésekre. 

Ha például a megbízható adózó a jövedéki termékkel kapcsolatban elkövetett kötelezettségszegése a központi költségvetésnek vagyoni hátrányt 34 okoz, akkor a jövedéki bírság maximuma az általános szabályok szerint kiszabható jövedéki bírság felső határának legfeljebb 50 %-a. 

Gyakorlati példán keresztül szemléltetve:

Adózó terhére feltárt vagyoni hátrány: 100 000 Ft

Általános szabály alapján a jövedéki bírság összegének felső határa: 500 000 Ft Megbízható adózóra vonatkozó szabály alkalmazása mellett a jövedéki bírság összege legfeljebb: 250 000 Ft 

Ha például a megbízható minősítésű adózó által elkövetett kötelezettségszegés nem okoz vagyoni hátrányt, azaz mulasztásos jellegű jogsértést követ el, akkor a jövedéki bírság felső határa az általános szabályok szerint 36 kiszabható jövedéki bírság felső határának 50 %-a. 

Gyakorlati példán keresztül szemléltetve (gazdálkodó szervezet esetén): 

Általános szabály alapján a jövedéki bírság összegének felső határa: 750 000 Ft

Megbízható adózóra vonatkozó szabály alapján a jövedéki bírság összege: 375 000 Ft 

A tartalomból:

  • Mi az adózói minősítés célja?
  • Milyen eredménye lehet a minősítésnek?
  • Kit minősít a NAV?
  • Mi a minősítés menete?
  • Mik a megbízhatóság feltételei?
  • A megbízhatósági feltételek részletei
  • Mik a kockázatos minősítés feltételei?
  • A kockázatos minősítés időtartama
  • Értesítés a minősítés eredményéről
  • Lehet a minősítéssel szemben kifogással élni?
  • Minősítés jogutódláskor
  • A minősítéshez kapcsolódó jogkövetkezmények
  • Mik a megbízható minősítés előnyei?
  • Mik a kockázatos minősítés hátrányai?
  • Az eltérő minősítések „ütközése” a bírság kiszabásakor
  • Megbízható adózók közzététele
  • Az adózói minősítéssel kapcsolatos jogszabályok

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás