A szarvasmarhákat érintő hypocalcaemia, ellési bénulás diagnosztizálására és kezelésére dolgoznak ki új módszert és terápiás eljárást a Debreceni Egyetem szakemberei. A négyéves kutatási program keretében a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar munkatársai a betegség megelőzését is szolgáló postbiotikum kifejlesztését tervezik. A munkacsoport célja olyan diagnosztikai rendszer kidolgozása, amely segíti az állat egészségügyi állapotának felmérését, megmutatja, hogy szükség van-e prevenciós beavatkozásra.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának (KRéMK) munkatársai évek óta foglalkoznak állategészségügyi elődiagnosztikai módszerek fejlesztésével és kidolgozásával - írta az intézmény cikke.

A szarvasmarhákat érintő hypocalcaemia, ellési bénulás diagnosztizálására és kezelésére dolgoznak ki új módszert és terápiát a Debreceni Egyetem szakemberei - Fotó: www.unideb.hu

Az ellési bénulás kihívásai

- A tenyésztőknek, illetve a takarmányozási protokollba illeszthető takarmányadalékok előállítóinak a fogyasztói társadalom elvárásai mellett nagyon szigorú tartástechnológiai szabályokhoz is alkalmazkodniuk kell. A nagyüzemi állattartás során ugyanis kialakulhatnak különböző rendszerbetegségek, amelyek az állatjóléti problémákon túl jelentős gazdasági következményekkel is járnak. A tejelő szarvasmarhák körében világszerte nagy gondot okoz a hypocalcaemia, az ellési bénulás. Munkacsoportunk célja, feladata olyan diagnosztikai rendszer kidolgozása, amely segíti az állat egészségügyi állapotának felmérését, megmutatja, hogy szükség van-e prevenciós beavatkozásra – mondta a hirek.unideb.hu-nak Remenyik Judit, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának vezetője.

A vemhesség megviseli az üsző szervezetét, a terhesség során ugyanis csaknem 20 kilogramm kalciumot kell beépítenie a borjúba, ezt követően pedig fokozott tejtermelésbe kezd. Elléskor az állat vérének kalciumszintje minden esetben csökken. A hypocalcaemia esetén ez a kalciumcsökkenés egyrészt nagyobb mértékű, másrészt az ellés után is tovább süllyed. A vér kalciumkoncentrációjának csökkenésével párhuzamosan egyéb biokémiai változások is történnek, felborul a szervezet foszfor-, magnézium-, nátrium-, kálium-aránya, egyensúlya, amelynek egyéb következményei például a bendőt, a méhet, illetve a májat érintő gyulladásos folyamatok. 

Remenyik Judit, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának vezetője - Fotó: www.unideb.hu

A klinikai hypocalcaemia elkerülésére kidolgozott takarmányozási stratégiák állnak rendelkezésre, azonban a szubklinikai állapotban nem minden esetben mutatkoznak egyértelműen a betegség jelei – mondta a központvezető.

A kutatásban a debreceni agrárkar partnere a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. A telepen magyar Holstein-fríz tejtermelő szarvasmarhákat tartanak, egy tehén egy nap alatt átlagosan 41 liter tej leadására képes. 

A teljesen automatizált szarvasmarhatelepen jelenleg 880 állatot monitoroznak, figyelnek folyamatosan. A beérkező nagy mennyiségű adatokat pedig felhasználják a vizsgálati programban - írták.

Figyelembe kell venni a körülményeket

A hypocalcaemiát gyulladásos folyamatok váltják ki, és maga a betegség is gyulladást okoz. A terápiás módszer kidolgozása során ezt az állapotot is figyelembe kell vennünk. A kalciumhiány csökkentése, a kalcium csontokból való kilépése mellett ugyanis kezelnünk kell egyebek mellett a lehetséges tőgygyulladást, bendőacidózist vagy éppen méhgyulladást is – tette hozzá Remenyik Judit.

- Olyan takarmányadalék összeállításán dolgozunk, amely a bendő, illetve a vastagbél mikroflóráján keresztül is stimulálja a szervezetet, javítja az állat emésztőrendszerének állapotát. Ez a postbiotikum a fermentáló baktériumok által termelt másodlagos metabolitokat tartalmaz, ezek rövid láncú zsírsavak, vitaminok, ásványianyagok és fehérjék, amelyek segítik a felszívódást és visszaszorítják a gyulladásos markereket – sorolta a Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának vezetője.

Remenyik Judit szerint a pontos diagnosztikai módszer révén, valamint a megelőző kezeléseknek köszönhetően nagy mértékben csökkenthető a szubklinikai hypocalaemia és az antibiotikumok használata a szarvasmarhatelepeken. 

Emellett a vizsgálati programban jelentős alapkutatási eredményeket is elérhetnek. A Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. partnerségében pedig a tudományos következtetések közvetlenül alkalmazhatók és azonnal hasznosulnak a gyakorlatban - fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A dán mezőgazdasági termelőknek 2030-tól fizetniük kell a kibocsátott szén-dioxidért

2024.07.27.

A dán kormány bejelentette, hogy a mezőgazdasági termelőknek 2030-tól 300 koronát (tehát 43 dollárt) kell majd fizetniük a kibocsátott CO2-egyenérték tonnánként.

Az érkező támogatásokról és fejlesztésekről beszélt az OTP Agrár szakembere, Szabó István

2024.07.27.

Az új technológiák eredményes kiaknázásához forrásra és megfelelő szakértelemre is szükség van – mondta az OTP Bank podcastjében Szabó István, a pénzintézet szakértője.

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 88 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás