A szarvasmarhákat érintő hypocalcaemia, ellési bénulás diagnosztizálására és kezelésére dolgoznak ki új módszert és terápiás eljárást a Debreceni Egyetem szakemberei. A négyéves kutatási program keretében a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar munkatársai a betegség megelőzését is szolgáló postbiotikum kifejlesztését tervezik. A munkacsoport célja olyan diagnosztikai rendszer kidolgozása, amely segíti az állat egészségügyi állapotának felmérését, megmutatja, hogy szükség van-e prevenciós beavatkozásra.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának (KRéMK) munkatársai évek óta foglalkoznak állategészségügyi elődiagnosztikai módszerek fejlesztésével és kidolgozásával - írta az intézmény cikke.

A szarvasmarhákat érintő hypocalcaemia, ellési bénulás diagnosztizálására és kezelésére dolgoznak ki új módszert és terápiát a Debreceni Egyetem szakemberei - Fotó: www.unideb.hu

Az ellési bénulás kihívásai

- A tenyésztőknek, illetve a takarmányozási protokollba illeszthető takarmányadalékok előállítóinak a fogyasztói társadalom elvárásai mellett nagyon szigorú tartástechnológiai szabályokhoz is alkalmazkodniuk kell. A nagyüzemi állattartás során ugyanis kialakulhatnak különböző rendszerbetegségek, amelyek az állatjóléti problémákon túl jelentős gazdasági következményekkel is járnak. A tejelő szarvasmarhák körében világszerte nagy gondot okoz a hypocalcaemia, az ellési bénulás. Munkacsoportunk célja, feladata olyan diagnosztikai rendszer kidolgozása, amely segíti az állat egészségügyi állapotának felmérését, megmutatja, hogy szükség van-e prevenciós beavatkozásra – mondta a hirek.unideb.hu-nak Remenyik Judit, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának vezetője.

A vemhesség megviseli az üsző szervezetét, a terhesség során ugyanis csaknem 20 kilogramm kalciumot kell beépítenie a borjúba, ezt követően pedig fokozott tejtermelésbe kezd. Elléskor az állat vérének kalciumszintje minden esetben csökken. A hypocalcaemia esetén ez a kalciumcsökkenés egyrészt nagyobb mértékű, másrészt az ellés után is tovább süllyed. A vér kalciumkoncentrációjának csökkenésével párhuzamosan egyéb biokémiai változások is történnek, felborul a szervezet foszfor-, magnézium-, nátrium-, kálium-aránya, egyensúlya, amelynek egyéb következményei például a bendőt, a méhet, illetve a májat érintő gyulladásos folyamatok. 

Remenyik Judit, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának vezetője - Fotó: www.unideb.hu

A klinikai hypocalcaemia elkerülésére kidolgozott takarmányozási stratégiák állnak rendelkezésre, azonban a szubklinikai állapotban nem minden esetben mutatkoznak egyértelműen a betegség jelei – mondta a központvezető.

A kutatásban a debreceni agrárkar partnere a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. A telepen magyar Holstein-fríz tejtermelő szarvasmarhákat tartanak, egy tehén egy nap alatt átlagosan 41 liter tej leadására képes. 

A teljesen automatizált szarvasmarhatelepen jelenleg 880 állatot monitoroznak, figyelnek folyamatosan. A beérkező nagy mennyiségű adatokat pedig felhasználják a vizsgálati programban - írták.

Figyelembe kell venni a körülményeket

A hypocalcaemiát gyulladásos folyamatok váltják ki, és maga a betegség is gyulladást okoz. A terápiás módszer kidolgozása során ezt az állapotot is figyelembe kell vennünk. A kalciumhiány csökkentése, a kalcium csontokból való kilépése mellett ugyanis kezelnünk kell egyebek mellett a lehetséges tőgygyulladást, bendőacidózist vagy éppen méhgyulladást is – tette hozzá Remenyik Judit.

- Olyan takarmányadalék összeállításán dolgozunk, amely a bendő, illetve a vastagbél mikroflóráján keresztül is stimulálja a szervezetet, javítja az állat emésztőrendszerének állapotát. Ez a postbiotikum a fermentáló baktériumok által termelt másodlagos metabolitokat tartalmaz, ezek rövid láncú zsírsavak, vitaminok, ásványianyagok és fehérjék, amelyek segítik a felszívódást és visszaszorítják a gyulladásos markereket – sorolta a Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának vezetője.

Remenyik Judit szerint a pontos diagnosztikai módszer révén, valamint a megelőző kezeléseknek köszönhetően nagy mértékben csökkenthető a szubklinikai hypocalaemia és az antibiotikumok használata a szarvasmarhatelepeken. 

Emellett a vizsgálati programban jelentős alapkutatási eredményeket is elérhetnek. A Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. partnerségében pedig a tudományos következtetések közvetlenül alkalmazhatók és azonnal hasznosulnak a gyakorlatban - fogalmazott.

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás