A szarvasmarhákat érintő hypocalcaemia, ellési bénulás diagnosztizálására és kezelésére dolgoznak ki új módszert és terápiás eljárást a Debreceni Egyetem szakemberei. A négyéves kutatási program keretében a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar munkatársai a betegség megelőzését is szolgáló postbiotikum kifejlesztését tervezik. A munkacsoport célja olyan diagnosztikai rendszer kidolgozása, amely segíti az állat egészségügyi állapotának felmérését, megmutatja, hogy szükség van-e prevenciós beavatkozásra.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának (KRéMK) munkatársai évek óta foglalkoznak állategészségügyi elődiagnosztikai módszerek fejlesztésével és kidolgozásával - írta az intézmény cikke.

A szarvasmarhákat érintő hypocalcaemia, ellési bénulás diagnosztizálására és kezelésére dolgoznak ki új módszert és terápiát a Debreceni Egyetem szakemberei - Fotó: www.unideb.hu

Az ellési bénulás kihívásai

- A tenyésztőknek, illetve a takarmányozási protokollba illeszthető takarmányadalékok előállítóinak a fogyasztói társadalom elvárásai mellett nagyon szigorú tartástechnológiai szabályokhoz is alkalmazkodniuk kell. A nagyüzemi állattartás során ugyanis kialakulhatnak különböző rendszerbetegségek, amelyek az állatjóléti problémákon túl jelentős gazdasági következményekkel is járnak. A tejelő szarvasmarhák körében világszerte nagy gondot okoz a hypocalcaemia, az ellési bénulás. Munkacsoportunk célja, feladata olyan diagnosztikai rendszer kidolgozása, amely segíti az állat egészségügyi állapotának felmérését, megmutatja, hogy szükség van-e prevenciós beavatkozásra – mondta a hirek.unideb.hu-nak Remenyik Judit, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának vezetője.

A vemhesség megviseli az üsző szervezetét, a terhesség során ugyanis csaknem 20 kilogramm kalciumot kell beépítenie a borjúba, ezt követően pedig fokozott tejtermelésbe kezd. Elléskor az állat vérének kalciumszintje minden esetben csökken. A hypocalcaemia esetén ez a kalciumcsökkenés egyrészt nagyobb mértékű, másrészt az ellés után is tovább süllyed. A vér kalciumkoncentrációjának csökkenésével párhuzamosan egyéb biokémiai változások is történnek, felborul a szervezet foszfor-, magnézium-, nátrium-, kálium-aránya, egyensúlya, amelynek egyéb következményei például a bendőt, a méhet, illetve a májat érintő gyulladásos folyamatok. 

Remenyik Judit, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának vezetője - Fotó: www.unideb.hu

A klinikai hypocalcaemia elkerülésére kidolgozott takarmányozási stratégiák állnak rendelkezésre, azonban a szubklinikai állapotban nem minden esetben mutatkoznak egyértelműen a betegség jelei – mondta a központvezető.

A kutatásban a debreceni agrárkar partnere a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. A telepen magyar Holstein-fríz tejtermelő szarvasmarhákat tartanak, egy tehén egy nap alatt átlagosan 41 liter tej leadására képes. 

A teljesen automatizált szarvasmarhatelepen jelenleg 880 állatot monitoroznak, figyelnek folyamatosan. A beérkező nagy mennyiségű adatokat pedig felhasználják a vizsgálati programban - írták.

Figyelembe kell venni a körülményeket

A hypocalcaemiát gyulladásos folyamatok váltják ki, és maga a betegség is gyulladást okoz. A terápiás módszer kidolgozása során ezt az állapotot is figyelembe kell vennünk. A kalciumhiány csökkentése, a kalcium csontokból való kilépése mellett ugyanis kezelnünk kell egyebek mellett a lehetséges tőgygyulladást, bendőacidózist vagy éppen méhgyulladást is – tette hozzá Remenyik Judit.

- Olyan takarmányadalék összeállításán dolgozunk, amely a bendő, illetve a vastagbél mikroflóráján keresztül is stimulálja a szervezetet, javítja az állat emésztőrendszerének állapotát. Ez a postbiotikum a fermentáló baktériumok által termelt másodlagos metabolitokat tartalmaz, ezek rövid láncú zsírsavak, vitaminok, ásványianyagok és fehérjék, amelyek segítik a felszívódást és visszaszorítják a gyulladásos markereket – sorolta a Komplex Rendszerek és Mikrobiom-innovációk Központjának vezetője.

Remenyik Judit szerint a pontos diagnosztikai módszer révén, valamint a megelőző kezeléseknek köszönhetően nagy mértékben csökkenthető a szubklinikai hypocalaemia és az antibiotikumok használata a szarvasmarhatelepeken. 

Emellett a vizsgálati programban jelentős alapkutatási eredményeket is elérhetnek. A Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. partnerségében pedig a tudományos következtetések közvetlenül alkalmazhatók és azonnal hasznosulnak a gyakorlatban - fogalmazott.

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás