Minden évben több 100 milliós károkat okoz egy apró műszaki hiba, amiből kombájn- vagy traktortűz keletkezik. A klímaváltozással érkező hőségnapok forrósága vagy a szántón működő gépekre rakódó növényi maradványok begyulladása kiemelt kockázatot jelent a gazdálkodók számára. Egy forradalmi magyar fejlesztés segít megelőzni a nagyobb bajt. Használat közben egy pillanat alatt lehet váltani vízzel vagy habbal való oltás között, ami az oltóberendezés hatásfokát jelentősen növeli.

Az Agrárágazat írt arról, hogy a mezőgazdaság veszélyes üzem, számos kockázat fenyegeti a működést. Kivilágítatlan vagy rosszul kisúlyozott és felboruló vontatmány, leszakadó műtrágyaszóró, erő- vagy betakarítógépre zuhanó villanyvezeték – hosszan sorolhatóak a személyi sérüléssel és jelentős anyagi kárral járó balesetek. Az extrém meleg időjárás is minden korábbinál jobban igénybe veszi a gépkezelők fizikai és mentális erőnlétét. Az egyik legnagyobb kockázatot a különféle traktorokban vagy arató/cséplőgépekben kialakuló tüzek jelentik.

A használat közben egy pillanat alatt lehet váltani vízzel vagy habbal való oltás között, ami az oltóberendezés hatásfokát jelentősen növeli - Fotó: FF

A forró alkatrészek közé szoruló növényi maradványok, a napégette tarlóra hulló szikrák vagy lecsepegő olajfoltok könnyen lángba boríthatják a gépet. Sőt, a szántó is kigyulladhat. Amennyiben pedig ilyenkor a segítség messze van, vagy az útviszonyok miatt nehézkes a baleset helyszínének megközelítése, egész táblák, gépek és gépkapcsolatok válhatnak a lángok áldozatává - írták.

Inkább Európában veszik a magyar fejlesztésű eszközt

Ezt előzheti meg egy magyar fejlesztés használata. Széplaki Tamás peresztegi agrárvállalkozó maga is közelről ismeri a gépi tüzek jelentette veszélyt, ezért 12 éve megkezdte a ma már Fields Fireman néven ismert szántóföldi tűzoltó-berendezés kifejlesztését. A traktor elejére kapcsolható készülék 28-30 százalékos hidraulika-kapacitással üzemeltethető, különböző nyomáskapacitástól függően 15-20 percig képes oltani vízzel vagy habbal. A már két éve sorozatban gyártott berendezés megkapta a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet engedélyét, itthon viszont mégis szerényebb iránta az érdeklődés, mint nyugati és más kelet-európai országokban - közölték.

Azt már a Fields Fireman oldal írta meg a mezőgazdasági oltóberendezésről, hogy 5 másodperc alatt bevethető és szabályozható szórásképpel biztosítja a hatékony és folyamatos oltást. Használat közben egy pillanat alatt lehet váltani vízzel vagy habbal való oltás között, ami az oltóberendezés hatásfokát jelentősen növeli.

A traktorra felszerelt oltóberendezés - Fotó: FF

Többszörös hatás, többféle felhasználás

A Fields Fireman oltóberendezés egy magyar innováció, amely nemzetközi használati - mintaoltalom alatt áll, a hatékonysága 96 darab poroltóval ér fel - fogalmaztak.

Az oltóberendezés bármely traktor vonószárára és hidraulika rendszerére könnyedén felszerelhető. A tűz észlelésekor a helyszínen lévő traktorral azonnal megkezdhető a beavatkozás. A többcélú tűzoltó berendezés a tűzoltáson túl sokoldalúan használható munkaeszköz az év nagy részében. Kiválóan alkalmas arra, hogy a munkavégzést követően ott helyben a traktorokat, munkagépeket letisztítsák az esetleges sárfelhordást az utakról lemossák vele. Vízzel feltöltött állapotban 1200 kilogramm, így egész évben akár pótsúlyként is használható.

A technikai paraméterek 

  • Víztartály mérete: 650 liter
  • Habképző tartály mérete: 15 liter
  • Súly (üres/töltött): 550 kg / 1200 kg
  • Tömlő hossz: 20 méter
  • Víznyomás: 4,5 bar
  • Működési idő: 20 perc

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás