Bár a francia tőzsde még nem igazolta vissza a várható trendet, számítani lehet rá, hogy alaposan megdrágul tavasszal a repce. Európában csökken a repcetermelés aránya, a mostani szezonban az uniós országok kisebb repceterméssel számolnak, mint tavaly. Ennek legfőbb oka az őszi-téli időjárás. Az előrejelzések szerint az európai olajmagtermelés 12 százalékkal zsugorodik idén. A feldolgozókat már most aggasztja az alapanyaghiány, ezért szeretnék idejében bebiztosítani maguknak a repcemagot. 

Az Agrárágazat cikke szerint Ukrajnában már elkezdték lekötni az augusztusi, illetve szeptemberi szállítású árut, amiért Németországba leszállítva március közepén 405-415 eurót (kb. 161 ezer forint) ajánlanak tonnánként. Az ukrán elemzők a következő két hónapban 20-30 eurós áremelkedést várnak a repcepiacon az európai termelés csökkenése miatt.

Európában csökken a repcetermelés aránya, a mostani szezonban az uniós országok kisebb repceterméssel számolnak, mint tavaly

A németek lekötik az ukrán termést

Az európai elemzők a március közepén befutó első kötési ajánlatoktól 20-30 euróval jobbakat várnak március végén és áprilisban. A trendet erősíti, hogy nem csak az EU-tagállamokban, hanem Ukrajnában is kisebb lesz a termés. A régi vetésű repce készletei Ukrajnában jelenleg gyakorlatilag kimerültek, így szinte nincs is vele kereskedés.

A cikkben megfogalmaznak egy javaslatot is arra, hogy aki teheti, március végén kösse le a repcét.

Nagy importszükségletet várható, amit Ausztrália felől sem könnyű kielégíteni a vörös-tengeri konfliktus miatt. A németek ezért már most elkezdték lekötni az ukrán alapanyagot a gyáraik számára, és aggódva figyelik, hogy Kijev meg tud-e állapodni Varsóval a zavartalan tranzitban. Így is valószínű, hogy az európai beszerzők idén nagyobb mértékben kényszerülnek a drágább kanadai repce vásárlására - fogalmaztak.

Azt már az Agrofórum írta, hogy a Strategie Grains elemzőcég az EU repcetermésére vonatkozó előrejelzését 18,3 millió tonnára csökkentette, ami közel 8 százalékos visszaesés 2023-hoz képest. Februárban még 18,4 millió tonnára számítottak, 2023-ban pedig 19,9 milliót jeleztek előre, tehát a visszaesés még őket is meglepte. Egyes elemzők májusra 427 euró/tonna repceárral kalkulálnak, augusztusra pedig 425-tel.

Ukrajna arra számít, hogy az Európai Unióból jelentős igény mutatkozik majd az új repcetermésükre is. A tavalyi nagy részét már értékesítették, így az árujuk jelenleg nem befolyásolja a piacokat.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás