A mezőgazdasági őstermelői tevékenység önállóan vagy őstermelők családi gazdaságának tagjaként folytatható. Ezenkívül családi mezőgazdasági társaságban is végezhető mezőgazdasági, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenység. A családi mezőgazdasági társaság tagjának tevékenysége azonban nem számít őstermelői tevékenységnek. A nyilvántartásban szereplő őstermelői tevékenységeket a magánszemély egyéni vállalkozóként nem végezheti. Az őstermelői nyilvántartásban nem szereplő tevékenység egyéni vállalkozóként végezhető.

Az Adózóna írt a témáról részleteket, ezt az anyagot szemléztük.

A mezőgazdasági őstermelői tevékenység önállóan vagy őstermelők családi gazdaságának tagjaként folytatható, ezenkívül családi mezőgazdasági társaságban is végezhető mezőgazdasági, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenység

Mezőgazdasági őstermelő az a magánszemély, aki

 • a 16. életévét betöltötte,
 • a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásban szerepel és
 • saját gazdaságában őstermelői tevékenységet folytat.

Mezőgazdasági őstermelőként őstermelői tevékenység a nyilvántartásba vételt követően végezhető. Az őstermelőt kérelemre a NAK veszi nyilvántartásba.

Őstermelői tevékenység:

Az őstermelői nyilvántartás tartalmazza az őstermelő által végzett őstermelői tevékenységeket. A nyilvántartást vezető NAK feladatkörébe tartozik annak meghatározása, hogy mely tevékenységek számítanak őstermelői tevékenységnek.

 • a mező- és erdőgazdasági tevékenység, továbbá
 • a kiegészítő tevékenység.
Mező- és erdőgazdasági tevékenység:
 • növénytermesztés,
 • kertészet,
 • állattartás,
 • állattenyésztés,
 • halgazdálkodás,
 • szaporítóanyag-termesztés,
 • vadgazdálkodás,
 • erdőgazdálkodás
 • kiegészítő tevékenységgel vegyes gazdálkodás, ha a kiegészítő tevékenységből származó bevétel nem haladja meg a más mező- és erdőgazdasági tevékenységből származó bevételt,
 • valamint az e tevékenységből származó termékfeldolgozás, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik, és nem haladja meg a kistermelői rendeletben meghatározott mennyiséget.

Kiegészítő őstermelői tevékenység:

 • falusi és agroturizmus,
 • kézművesipari tevékenység,
 • fűrészáru-feldolgozás,
 • takarmány-előállítás,

• élelmiszer előállítása mezőgazdaság termékből kivéve, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik és nem haladja meg a kistermelői rendeletben meghatározott mennyiséget (mert az ilyen tevékenység az előbbiek szerint mező-, erdőgazdasági tevékenységnek számít),

• dohányfeldolgozás,

• bioüzemanyag-előállítás,

• a mező- és erdőgazdasági tevékenység során keletkezett melléktermékek, növényi és állati eredetű hulladék hasznosítása, nem élelmiszercélú feldolgozása, valamint az ezekből a termékekből keletkezett termékek közvetlen termelői értékesítése,

• mező- és erdőgazdasági szolgáltatás.

Bevételek, számítások és arányok

A mezőgazdasági őstermelő kiegészítő őstermelői tevékenységéből származó éves bevétele nem haladhatja meg az őstermelői tevékenységből származó éves bevételének negyedét.

Ha a kiegészítő őstermelői tevékenységből származó éves bevétele meghaladja a teljes őstermelői tevékenységből származó éves bevétele negyedét, akkor a kiegészítő őstermelői tevékenység teljes bevétele nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek, és nem folytathat kiegészítő őstermelői tevékenységet mezőgazdasági őstermelőként.

Ha az őstermelő több kiegészítő őstermelői tevékenységet végez, akkor ezeknek a bevételeknek az összege nem haladhatja meg az éves őstermelői bevétel negyedét. A termelési tényezők hasznosításából, értékesítéséből származó bevétel 2022-től nem minősül kiegészítő tevékenységből származó bevételnek, azaz, ha például az őstermelő értékesíti a tevékenysége során használt traktort, istállót, akkor ezt a bevételt nem a kiegészítő őstermelői tevékenység bevételei közt kell figyelembe venni. Ilyenkor a jövedelmet az értékesített vagyontárgy jellegétől függően az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelemre, ingatlan esetében pedig az ingatlan átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani.

Az őstermelői tevékenységeket be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Ezt

 • az adószámmal rendelkező őstermelőknek a ’T101 jelű bejelentőlapon,
 • vagy ha egyéni vállalkozási tevékenység mellett folytatott őstermelői tevékenységet, akkor a ’T101E jelű bejelentőlapon

kell megtenni. A nyomtatványok az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) mellett az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is elérhetők (https://onya.nav.gov.hu).

Saját gazdaság

Saját gazdaság az őstermelő saját, vagy az őstermelők családi gazdasága tagjainak közös használatában álló

 • mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld és
 • a mezőgazdasági termelőeszközök azon köre,

amelyre nézve az őstermelőt vagy az őstermelők családi gazdasága tagjait megilleti a termelés szervezésének, valamint – a vetőmag-bértermelés, a bérnevelés, a bérhizlalás és a kihelyezett állat tartása kivételével – a termelés eredményének felhasználási joga.

Az őstermelő tehát nemcsak a saját tulajdonában lévő földön, a saját termelőeszközeivel végezheti a tevékenységét, hanem akár bérelt földön, bérelt eszközökkel is dolgozhat, ha a termelés szervezéséről, illetve a megtermelt termékek, termények felhasználásáról, értékesítéséről – az előbbiekben felsorolt tevékenységek kivételével – a mezőgazdasági őstermelő dönt.

Az őstermelők családi gazdasága

Az őstermelők családi gazdasága olyan termelési közösség, ami

 • önálló jogalanyisággal és a tagok vagyonától elkülönült vagyonnal nem rendelkezik,
 • legalább két, egymással hozzátartozói láncolatban álló, mezőgazdasági őstermelő tag hozza létre,
 • és benne a mezőgazdasági őstermelők az őstermelői tevékenységüket saját gazdaságukban közösen, valamennyi tag személyes közreműködésével, összehangoltan végzik.

A jövőben folytatjuk az őstermelőkre vonatkozó szabályok és információk közzétételét, érdemes figyelni a Magro.hu agrárhíreit!

Megosztás

További híreink

Kiemelt ellenőrzést tart a távoli kontinensekről érkező konténereknél a Nébih

2024.06.25.

A távoli kontinensekről és országokból érkező tengeri szállítmányok fa csomagolóanyagai komoly, főként növényegészségügyi kockázatot jelenthetnek a környezetünk egészségére.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Még könnyebb lesz használni az elektronikus Gazdálkodási Naplót (eGN) - nézze meg, hogyan

2024.06.25.

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Július 21-ig levegőből is kiszórható a gombaölő szer napraforgóban és szójában

2024.06.25.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének kezdeményezésére az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott boszkalid és piraklostrobin hatóanyag-tartalmú gombaölő szer légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Díjat kaptak a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérletek legjobbjai

2024.06.25.

A fajtakísérletekben vizsgált kukorica, őszi búza és őszi káposztarepce meghatározó szántóföldi kultúrák a magyar agráriumban, ezért nagyon fontos, hogy a gazdák minél szélesebb körű ismeretekkel rendelkezzenek a különböző fajták képességeiről.

Folytatódik: keddre, szerdára és csütörtökre is időjárási veszélyjelzés van érvényben az országban

2024.06.25.

Kedden általában sok napsütésre van kilátás, a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, a csapadékgócok száma átmenetileg csökken. Főleg késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és előbb a déli országrészben valószínű zápor, zivatar, miközben nő a számosságuk. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Az északi megyék kivételével elsőfokú riasztás van érvényben az országban.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás