Fokozott figyelmet kapnak idén a csemege- és a pattogatni való kukorica vetőmagok a piacon. Több mint 130 vizsgálatot követően már 7 tétel megsemmisítése is megtörtént. Kiemelten figyelik a tételek GMO szennyezettségét és az engedélyeket is fokozottan ellenőrzik.

A Nébih információi szerint a kiemelt figyelmet egyébként az indokolja, hogy a csemegekukorica és a pattogatni való kukorica vetőmagjából termett áru közvetlenül a vásárlók asztalára kerül. Az ellenőrzéseket kockázatelemzést követően végzik el a szakértők, egy adatbázis segítségével. Az adatbázis tartalmaz minden hazai kis- és nagykereskedőt, beleértve azt is, aki nem magyarországi előállítású vetőmagot forgalmaz vagy használ.

Nem véletlenül fordítanak kiemelt figyelmet a csemegekukorica vetőmagokra, az abból fejlődő termés ugyanis közvetlenül a vásárlók asztalára kerül
 

Az ellenőrzés elsősorban a tételek GMO tartalmára irányul. A kockázatot az is növeli, hogy a vizsgált tételek általában olyan országokból származnak, ahol engedélyezett a GMO használata, viszont hazánkban ez továbbra is tiltott.

2016-ban idáig 110 csemegekukorica és 21 pattogatni való kukorica tételt vizsgáltak meg a szakemberek, közülük összese 7 esetben mutattak ki GMO szennyezettséget.

A Nébih szakemberei az országos célellenőrzést is elvégezték már, március 21-24. között. Az akció során nem csak a vetőmag forgalmazóknál vizsgálódtak, hanem gazdaboltokban, áruházláncokban, termelőknél és konzervgyárakban is mintáztak, zsákos és zacskós kiszerelésű vetőmagokat egyaránt. A vizsgálatok során GMO fertőzött tételt nem találtak, viszont 5 csemegekukorica tételről kiderült, hogy tulajdonosuk nem tett eleget a bejelentési kötelezettségének.

Hazánk egyik fő célja a GMO mentesség fenntartása
 

Az ellenőrzés-sorozat eredménye megerősítette, hogy a következetes és rendszeres hatósági jelenlétnek köszönhetően a forgalmazók többsége betartja az előírásokat. Hazánk GMO mentességének fenntartása, valamint a magyar lakosság egészségének védelme érdekében a NÉBIH a jövőben is fokozottan ellenőrzi a forgalomba kerülő vetőmagok minőségét.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás