Átadták az Agrosztár Kft. sertésneveldéjét a Békés vármegyei Dombegyház határában, a Jakabfi majorban. A cég ezzel történetének és gazdálkodásának újabb mérföldkövéhez érkezett. A több mint 4 milliárd forintos fejlesztés a Vidékfejlesztési Program keretében az állattartó telepek fejlesztésének támogatásával valósult meg. Elkészült egy közel 9 ezer négyzetméteres fiaztató és nevelő épület, ami 1000 koca és szaporulata kiszolgálását biztosítja.

A Beol írta meg, hogy az Agrosztár Kft. 2021-ben sikeresen pályázott a Vidékfejlesztési Program keretében az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívásra. Ezen nyert több mint 2 milliárd forint támogatást új sertésnevelde épület építésére. A nagyszabású fejlesztéshez és a bővítéshez a vállalkozás jelentős önerőt is biztosított. A beruházás átadására érkezők az ünnepi köszöntők, majd a szalagátvágást követően az állategészségügyi szabályok betartásával a telep egy részét megtekinthették.

az Agrosztár Kft. 2021-ben sikeresen pályázott a Vidékfejlesztési Program keretében az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívásra, ezen nyert a cég több mint 2 milliárd forint támogatást új sertésnevelde építésére - Fotó: Kozsuch Kornél, NAK, FB

Így beszélt a cég ügyvezető igazgatója a fejlesztésről

A házigazda, Dorcsinecz Balázs Ákos ügyvezető igazgató visszatekintésében megterhelő időszaknak nevezte az elmúlt hónapokat - számolt be a portál.

Cégünk életében egy mérföldkőnek számító beruházást avatunk ma. Ezzel az új létesítménnyel a tenyészkoca állományunk az eddigi 700 állatról 1700-ra nő. Hatalmas lépés ez a telep fejlesztésében. Több mint egy éve, amikor a szarvasmarha-telepünk bővítését avattuk, egy nehéz időszak következett. A COVID-dal járó lezárásokat magunk mögött hagyva, majd a pénzügyi környezet változásai és az emelkedő kamatok mellett jött még a 2022-as aszályos év okozta sok probléma. Ezt a beruházást is több tényező nehezítette a háborútól kezdve az alacsony terményárakig. Egy nehéz időszak után értünk el a mai naphoz, hogy megköszönjük a beruházásban résztvevőknek a munkáját – fogalmazott az ügyvezető, majd bemutatta a fejlesztéseiket.

A technológia részletei

Megvalósult egy közel 9 ezer négyzetméteres fiaztató és nevelő épület, ami 1000 koca és szaporulata kiszolgálását biztosítja. Az épület hűthető és fűthető is. Minden helyzetben az ideális körülményt tudja biztosítani az állatoknak. A takarmányozás is modern technológiával megoldott: olyan keverő és kiosztó rendszert építettek be, ami minden vályút külön mennyiséggel és takarmánykeverékkel képes kiszolgálni az ott lévő állatok igénye alapján. A takarmányszükséglet tárolására épült 4 darab 1000 tonnás gabonatároló. A fűtést energiahatékony, dán gyártmányú, felügyelet nélküli, automata kazán biztosítja. 

Tóth János, a Békés Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője a köszöntőjét egy alapigazság megfogalmazásával kezdte: aki beruház, fejleszt, az bízik a jövőben és teszi mindezt az utódok boldogulása érdekében.

Sikertörténet, amikor egy vállalkozás a mezőgazdaságot nap mint nap terhelő kihívások ellenére előre tekint, hosszú távú célokat fogalmaz meg, azokat pedig meg is valósítja. Az ágazat versenyképességének a megőrzéséhez korszerű, az uniós előírásoknak minden tekintetben megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek kellenek. Az itteni sertésnevelde igazolja, hogy az Agrosztár Kft. jól határozta meg a céljait és élt a vidékfejlesztési támogatás lehetőségével. A megvalósult beruházás nem csak a vállalkozás, hanem a térség szempontjából is jelentős. Igazolja, hogy a magyar mezőgazdaság és annak megújulni képes szereplői a vidék felemelkedésének a legfontosabb letéteményesei.

Generációk példás összefogása Dombegyházán

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei elnöke köszönetét fejezte ki, hogy a vármegyében ilyen jelentős beruházásokkal növelik az agrárium színvonalát.

Nehézségekkel küzd a magyar agrárium. A 2022-es aszályos év a mi helyzetünket fokozottan sújtotta. Mindezek ellenére azt ki kell hangsúlyozni, hogy itt arra látunk példát, amint a fiatal és az idősebb generáció együtt dolgozva növeli, fejleszti a gazdálkodás színvonalát. Költségeket optimalizálva, a nyereségeiket növelve tudják ezt az időszakot túlélni. Ezzel a hozzáállással a többi gazdálkodónak is példát mutatnak. Öröm számunkra, hogy minden beruházásukat siker övezi - fogalmazott.

További híreink

Gyakori kérdések a termeléshez kötött támogatás (CIS) témájában

2024.06.19.

A termeléshez kötött támogatás egy olyan mezőgazdasági támogatási forma Magyarországon (és az Európai Unióban), amely közvetlenül a mezőgazdasági termelés volumenéhez kötődik. Ez a támogatás célzottan olyan ágazatokban vagy termékek esetében nyújtható, amelyek különös gazdasági vagy társadalmi jelentőséggel bírnak, vagy ahol a termelés fenntartása különösen fontos.

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás