Az utóbbi időben sűrűn találkozhatunk a díszítőelemként, közösségi oldalakon és újságokban is a pozsgás növényekkel, amelyekről sokszor hallhatjuk, hogy igénytelenek, és könnyen termeszthetők. Az igaz, hogy akár könnyen termeszthető is lehet, viszont ehhez nagyban kell alkalmazkodni a növény igényeihez, így azt semmiképp sem lehet mondani, hogy annyira igénytelen lenne a növény, és hogy bárhol megterem. Ezek a növények a sivatagi körülményeket szeretik, ezért gondozásuk során több olyan pont is van, amelyet könnyen el lehet rontani azért, mert mi másként gondoljuk jónak.

A Good House Keeping csokorba gyűjtött 5 tippet, amely segíthet a pozsgás növények gondozásában, és életben tartásában, ugyanis ezen növények esetében erősen figyelembe kell venni az alapvető élőhelyük körülményeit. Így a növények hozzá vannak szokva az erős napsütéshez, a szárazsághoz, majd hirtelen özönvízszerű csapadékhoz, és az ingadozó hőmérséklethez is. Az alábbiakban az az 5 hiba kerül felsorolásra, amelyet a leggyakrabban követnek el a növények tulajdonosai, és amelyek következtében a dísznövények hamar kipusztulhatnak.

A pozsgás növények egyre gyakoribb dísznövények a háztartásokban. (Fotó: Pixabay, Pasja1000)

Kevés fény

A növény természetes élőhelyének közegének megteremtése talán a legnehezebb feladat, mikor egy új dísznövény kerül a lakásunkba. A szokásos szobanövényeink esetében könnyű dolgunk van, hiszen a legtöbb a trópusi dzsungelekben őshonos, így hozzászoktak az árnyékos helyekhez, illetve a napos időszakokhoz. A pozsgások esetében viszont nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyanis ezek a növények ahhoz szoktak hozzá, hogy egy nap 24 órájából 12 órát a tűző napon töltenek. Ha viszont mi egy kelet felé néző párkányra tesszük őket, akkor a növény hamar feladja a küzdelmet, ezért érdemes egy olyan helyet választani, ami déli fekvésű. Amennyiben nincs ilyen hely a lakásban, úgy érdemes más növény után nézni.

Rossz öntözési szokás

A sivatagokra egyáltalán nem jellemző a rendszeres csapadékhullás, viszont ha egyszer esik, akkor valóban leszakad az ég, és napokon át is tarthat a föld áztatása. Hasonlóképp kell beosztanunk a pozsgás növények esetében az otthoni öntözést is. A legjobb az, ha csak akkor öntözzük meg a növényt, amikor annak talaja már csontszáraz, és addig öntözzük, amíg a földje teljesen át nem ázik. A következő öntözést akkorra kell ütemezni, amikor a növény földje ismét teljesen kiszárad.

Rossz talajtípus választása

A legtöbb virágföld a szokásos földkeverékből áll, amely javarészt minden növény számára megfelelő, ezért választják a legtöbben a pozsgás növények számára is. Viszont természetesen az alapvető élőhelyét tekintve a növényünk nem ilyen talajhoz szokott, így egyszerűen számára nem megfelelő az általános virágföldkeverék. Így az általános virágföld helyett érdemes inkább sivatagi növények számára készítettet alkalmazni, amelybe szervetlen anyagot is kever, mint például perlitet, vagy bármilyen kőzetet. Az ilyen talajkeverék nagyon jó vízelvezető, és kevés tápanyagtartalmú, ami tökéletes az ilyen növények számára, hiszen gondoljunk bele, a sziklákon is több faja megterem a pozsgás növényeknek, ahol főképp nem kap sok tápanyagot.

Túlzsúfoltság

Sokszor láthatjuk, hogy túlzsúfoltan helyezkednek el egy-egy kis virágládában ezek a növények, amelyek ugyan jól mutatnak, de valójában egyik virág sem kedveli ezt az elhelyezést, így a pozsgások sem. A túl zsúfolt ültetéssel sokkal könnyebben terjednek a rovar- és penészfertőzések. Továbbá az, hogy nincs szükségük sok vízre és tápanyagra nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs, a zsúfolt cserepekben viszont valószínűsíthető, hogy a tápanyagért küzdő növények közül néhányan elpusztulhatnak. Ezért érdemes a túl sűrűn „lakott” cserepekből néhány szárat óvatosan kiszedni, és új cserépbe telepíteni.

Praktikus növények termesztése

Bár sokszor láthatjuk a filmekben és képeken a hatalmasra növő saguaro kaktuszt, amely valóban gyönyörű, viszont beltéri, és egyáltalán otthoni gondozása és tartása nem ajánlott. Néhány esetben jobb, ha a vadon növő növények közül nem próbálunk meg mindent „háziasítani”, bármennyire is tetszik, és inkább a már jól bevált, virágboltokban kapható növények mellett tesszük le a voksunkat. Tehát sok növény attól, hogy a természetes élőhelyén szép, és virágzó, nem biztos, hogy lakásban tartva is ugyanígy viselkedik, ezért nem érdemes otthoni tartásukkal kísérletezni.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás