Egyre többen keresik a vadgyümölcsöket az utóbbi évek adatai alapján. Vadkörte, kökény, erdei szeder, berkenye, mind-mind a legkiválóbb pálinkaalapok közé tartoznak. Az idei aszály azonban az erdei gyümölcsökön is érezteti hatását.

Egy szederárus szerint nagyon kevés volt idén az erdei szeder a szárazság miatt, pedig kereslet van rá, a vevők inkább ezt választják, mint a kerti, háziasított fajtákat, amelyeknek nincs olyan jó ízük. Egy másik szederárus pedig azt mondta, hogy bár az erdei gyümölcsből kevés volt, ez nem látszott meg az árakon, nem tapasztalt számottevő drágulást. Hozzátette: a vadon növő szederrel ellentétben a kertjében nevelt szederbokor szépen termett, ehhez persze nagyon sok vizet kellett neki adni, naponta száz liter vizet locsolt a földjére.

Új módszerek kellenek

A Magyarországot is érintő klímaváltozás, a folyamatos felmelegedés, illetve a szélsőséges időjárási jelenségek nem kedveznek a bogyós gyümölcsök termesztésének. Sőt, manapság már nem csak a szeder és más érzékeny gyümölcs ég meg, hanem szinte minden, a zöldségek is. Gondolkodóba esik ezért az ember, hogy mindent árnyékoló raszterháló alatt kellene termelni, ahogyan ez Ausztráliában már elterjedt. Ezeket a technológiákat tanulmányozni kell, mert valószínű, hogy Magyarországon is ez lesz a jövő.

Pálinkaalapok

A termelés nehézségei mellett a vadgyümölcsök iránti kereslet az utóbbi években alaposan megugrott, a szeder nemcsak frissen, valamint lekvárokba, gyümölcssalátákba, levesekbe kiváló, hanem pálinka is készíthető belőle. Más erdei gyümölcsök ugyancsak jól eladhatók, a vadkörte, a vadalma, a kökény vagy a berkenye a legkiválóbb pálinkaalapok közé tartozik, de cefréznek és főznek már somot és csipkebogyót is.

Nem csak szesz lesz

A vadgyümölcsökből és a tájfajtákból Észak-, Északkelet-Magyarországon már századok óta készülnek a különleges, kézműves termékek. A három folyó – a Tisza, a Szamos és a Túr – ölelésében megbúvó Panyola például pálinkái mellett különleges aszalványairól is ismert volt. Az alapot a szilva adta, a folyóvölgyek természetes ártéri gyümölcsösei, amelyekről ősszel a falu apraja-nagyja gyűjtötte a termést a part közelében felállított aszalókba.

A vadszeder kiváló pálinkaalap, de természetesen lekvárként is jól funkcionál (Fotó: barokeszter.hu)
 

A nemzedékről nemzedékre öröklődő fogások az elmúlt évtizedben jórészt feledésbe merült, de a panyolai önkormányzat most igyekszik újratanítani a régi titkokat. Értékteremtő programja keretében aszalót építettek, ahol már tizenöten dolgoznak.

Kevés lesz a saját szilva

Muhari Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község polgármestere elmondta, a három éve született ötlet megvalósításához szükséges anyagiakhoz a közmunkaprogramban jutottak hozzá. Az aszalóba kerülő három-négy mázsa szilvát még biztosítani tudják a falu kertgazdaságából, de ennél jóval nagyobb mennyiséget szeretnének feldolgozni, amihez már vásárolni kell a gyümölcsöt.

Forrás: hirado.hu

Megosztás

További híreink

Felfrissülő zöld mezőkön – a regeneratív legeltetésről Szarvasfarmon

2024.06.22.

Legelők állapotfelmérése címmel hirdettek műhelymunkát a bőszénfai Szarvasfarmon, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban megismerjék a holisztikus menedzsmentre épülő regeneratív legeltetést és legelőhasználatot. Hogy a regeneratív szó jelentése – újraképződő; felfrissítő – valódi értelmet nyerjen.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

2024.06.22.

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmajárók számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

Csökken a forróság, záporok jönnek

2024.06.22.

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

Szakmai előadásokkal egybekötött búza fajtabemutató volt Vasszilvágyon - fotókkal

2024.06.22.

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál.

Mit legyen az építési-bontási törmelékkel? – ingyenes tájékoztató kiadvány jött ki

2024.06.22.

Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Ezt nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el.

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás