Az ÖMKi munkatársai a regeneratív ökológiai gazdálkodás új, hazai feltételrendszerének és önkéntes tanúsítási védjegyének lehetséges kialakítását vizsgálják. Az Agrárminisztérium (26/2018. (X. 1.) AM) rendelete alapján lehetőség nyílt olyan új, hazai viszonyokra adaptált öko feltételrendszer és önkéntes tanúsítási védjegy kialakítására, amely a talajvédelem és a biodiverzitást támogató gyakorlatok terén az EU alapelvárásainál részletesebb - önkéntesen választható - szakmai követelményeket támasztana. 

A megvalósítás lehetőségének szakmai megalapozása érdekében az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) felmérést végez az ágazati szereplők körében egy új, regeneratív ökológiai gazdálkodás feltételrendszer és védjegy kialakításával kapcsolatosan, ami ösztönözheti a teljes ökológiai átállást, kiemelve a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok használatát. Továbbá lehetővé teheti a regionális eredet megjelenítését - olyan nemzetközi példák mintájára, mint az osztrák AMA Bio-Siegel és a német Bio-Siegel.

A megvalósítás lehetőségének szakmai megalapozása érdekében az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) felmérést végez az ágazati szereplők körében egy új, regeneratív ökológiai gazdálkodás feltételrendszer és védjegy kialakításával kapcsolatosan

A bővülő feladatok és tudásigény is indokolja a felmérést

A gazdáknak egyre több és egyre összetettebb, mezőgazdasági rendszereinket érő kihívásokra kell megoldást találniuk, melyek segítségével megállíthatják a talajállapot romlását, vagy sikeresebben alkalmazkodhatnak a klímaváltozás hatásaihoz. Ennek köszönhetően egyre többen érdeklődnek az olyan rugalmas és ellenálló, alacsonyabb input igényű termelési rendszerek iránt, mint a regeneratív gazdálkodás - írták. 

Az új regeneratív ökológiai gazdálkodás (RÖG) feltételrendszer és védjegy célja, hogy:

  • garantálja az uniós ökológiai feltételrendszerre épülve a regeneratív művelési módszerek szakszerű és ellenőrizhető alkalmazását, csökkentve ezzel a „zöldre festés” kockázatát a fogalom használatakor;
  • motiválja a gazdálkodókat, hogy extra minőségű élelmiszerekben és termékekben realizálódjon a támogatott ökológiai termelés;
  • erősítse a külpiaci termelők piaci pozícióját azzal, hogy az új feltételrendszer megfelel az exportpiacok által megkövetelt magas követelményeknek.
  • erősítse a hazai piacra termelők piaci pozícióját azzal, hogy új, a hazai eredetet jelölő tanúsítvánnyal megszólítja a fenntarthatóbb termékek iránt elkötelezett fogyasztókat.

Annak érdekében, hogy az új feltételrendszer koncepciója a hazai ökológiai ágazat és a regeneratív gazdálkodás iránt nyitott termelők szükségleteit és meglátásait tükrözze, többszintű, széleskörű szakmai egyeztetést folytatnak az érintett szakemberekkel. 

Az ÖMKi felkéri a gazdákat, hogy a kérdőív kitöltésével vegyenek részt az új hazai feltételrendszer kialakítását megalapozó széleskörű szakmai egyeztetésben, melynek célja a releváns szakmai gyakorlatok azonosítása és az új feltételrendszerrel kapcsolatos elvárások és /vagy fenntartások felmérése - írták. A további részletek itt találhatóak.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás