Az ÖMKi munkatársai a regeneratív ökológiai gazdálkodás új, hazai feltételrendszerének és önkéntes tanúsítási védjegyének lehetséges kialakítását vizsgálják. Az Agrárminisztérium (26/2018. (X. 1.) AM) rendelete alapján lehetőség nyílt olyan új, hazai viszonyokra adaptált öko feltételrendszer és önkéntes tanúsítási védjegy kialakítására, amely a talajvédelem és a biodiverzitást támogató gyakorlatok terén az EU alapelvárásainál részletesebb - önkéntesen választható - szakmai követelményeket támasztana. 

A megvalósítás lehetőségének szakmai megalapozása érdekében az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) felmérést végez az ágazati szereplők körében egy új, regeneratív ökológiai gazdálkodás feltételrendszer és védjegy kialakításával kapcsolatosan, ami ösztönözheti a teljes ökológiai átállást, kiemelve a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok használatát. Továbbá lehetővé teheti a regionális eredet megjelenítését - olyan nemzetközi példák mintájára, mint az osztrák AMA Bio-Siegel és a német Bio-Siegel.

A megvalósítás lehetőségének szakmai megalapozása érdekében az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) felmérést végez az ágazati szereplők körében egy új, regeneratív ökológiai gazdálkodás feltételrendszer és védjegy kialakításával kapcsolatosan

A bővülő feladatok és tudásigény is indokolja a felmérést

A gazdáknak egyre több és egyre összetettebb, mezőgazdasági rendszereinket érő kihívásokra kell megoldást találniuk, melyek segítségével megállíthatják a talajállapot romlását, vagy sikeresebben alkalmazkodhatnak a klímaváltozás hatásaihoz. Ennek köszönhetően egyre többen érdeklődnek az olyan rugalmas és ellenálló, alacsonyabb input igényű termelési rendszerek iránt, mint a regeneratív gazdálkodás - írták. 

Az új regeneratív ökológiai gazdálkodás (RÖG) feltételrendszer és védjegy célja, hogy:

  • garantálja az uniós ökológiai feltételrendszerre épülve a regeneratív művelési módszerek szakszerű és ellenőrizhető alkalmazását, csökkentve ezzel a „zöldre festés” kockázatát a fogalom használatakor;
  • motiválja a gazdálkodókat, hogy extra minőségű élelmiszerekben és termékekben realizálódjon a támogatott ökológiai termelés;
  • erősítse a külpiaci termelők piaci pozícióját azzal, hogy az új feltételrendszer megfelel az exportpiacok által megkövetelt magas követelményeknek.
  • erősítse a hazai piacra termelők piaci pozícióját azzal, hogy új, a hazai eredetet jelölő tanúsítvánnyal megszólítja a fenntarthatóbb termékek iránt elkötelezett fogyasztókat.

Annak érdekében, hogy az új feltételrendszer koncepciója a hazai ökológiai ágazat és a regeneratív gazdálkodás iránt nyitott termelők szükségleteit és meglátásait tükrözze, többszintű, széleskörű szakmai egyeztetést folytatnak az érintett szakemberekkel. 

Az ÖMKi felkéri a gazdákat, hogy a kérdőív kitöltésével vegyenek részt az új hazai feltételrendszer kialakítását megalapozó széleskörű szakmai egyeztetésben, melynek célja a releváns szakmai gyakorlatok azonosítása és az új feltételrendszerrel kapcsolatos elvárások és /vagy fenntartások felmérése - írták. A további részletek itt találhatóak.

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás