Mit jelent, jelenthet a mezőgazdasági termelők gondolkodásában a „stressz” fogalma és annak a növénytermesztési folyamatokban játszott szerepe, a növényekre gyakorolt hatása?

Dr. Selye János, a világhírű magyar származású vegyész, orvosprofesszor a stresszelmélet kidolgozója. Az ő munkássága alapján úgy értelmezhetjük a stresszt, mint az élő szervezetek, esetünkben a növényi szervezetek élettani válaszreakcióját a különböző stresszori hatásokra.

A stresszori hatások nem minden esetben jelentenek negatív hatást egy növényi szervezetre, a reakciók akár pozitív következménnyel is járhatnak. Ezek alapján fontos figyelembe venni, hogy a gazdálkodás tervezésekor milyen ismert és lehetséges hatásokkal, a növények esetén milyen környezeti hatásokkal kell számolni.

STRESSZOR a VÍZ!

Ismerve az elmúlt évek térben és időben eltérő aszályos időjárási viszonyait a mezőgazdaságban, a gazdálkodók súlyos károkat szenvedtek el. Megfogalmazható és elfogadható tény, hogy öntözni már nem a termés fokozása, hanem a TERMÉSBIZTONSÁG érdekében szükséges.

Esetünkben különös figyelmet kellene fordítani - a teljesség igénye nélkül - a termesztett növény vízigényére, a környezeti hatások közül a talajok jellemző tulajdonságaira és a várható időjárási viszonyokra. Megállapítható, hogy a növény számára szükséges víz megléte, hiánya vagy többlete stresszorként jelentkezhet a gazdálkodás folyamán. Ezen tényezők megalapozhatják a termesztés sikerét, a termés fokozásához szükséges feladatok elvégzését.

Sok gazda a termesztés elején nem veszi figyelembe a termesztett növényfaj, növényfajta környezeti igényeit, a növények stressztűrő képességét. Ez tény!

Az öntözés alapvető feltétele, ugyanakkor, a megfelelő minőségű és mennyiségű öntözővíz biztosítása a termesztett növény számára, minden fenológiai fázisban. Vízellátás szempontjából a jó időben történő optimális vízpótlás a megfelelő eredményt produkálhatja. Az optimális vízpótlás jó eredményéhez a gazdálkodónak ismernie kell a termőterület talajadottságait, a növény vízellátásához szükséges paramétereket. Az eredményesség fokozásában az alapismereteken és adatokon felül fontos a korszerű öntözés technológiai és műszaki ismeretek átvétele, felhasználása.

Cégünk a POLIEXT Kft. hosszú ideje foglalkozik a víz, mint stresszfaktor vizsgálatával, és a negatív hatásainak csökkentési, kiküszöbölési lehetőségeivel. Termékeink fejlesztése ez irányba halad, évről évre újabb termékekkel tudunk szolgálni a gazdatársadalom felé.

Az ÖNTÖZÉS TUDATOS tevékenység!

A növények vízigényének mindenkori optimális biztosítása, a rendelkezésre álló napenergia kihasználása, a vízpótlás beillesztése a termesztéstechnológiába.

Cégünk a fent felsorolt elvek és kritériumok alapján KOMPLEX ÖNTÖZÉSI MEGOLDÁSOK folyamatait dolgozta ki, ÖNTÖZŐRENDSZEREK TERVEZÉSE – TERMÉK- és MŰSZAKI TANÁCSADÁS – KIVITELEZÉS – ÖNTÖZÉSI TÁJÉKOZTATÓ NAPOK ÉS SZAKMAI ELŐADÁSOK, MŰHELYMUNKÁK témakörében.

Kialakítottuk termék és szolgáltatási oldalon a PRECÍZIÓS ÖNTÖZÉS és VÍZGAZDÁLKODÁS lehetőségeit, támaszkodunk a jelen kor öntözési feltételeihez és alkalmazási lehetőségeihez.

Minden esetben vizsgáljuk a termőhely talaj-, vízkészlet-, meteorológiai adatait, alkalmazkodunk a termesztett növények biológiai szükségleteihez, monitoring rendszereket illesztünk rendszereinkhez a jobb és hatékonyabb vízgazdálkodás érdekében.

Ajánlataink alkalmazkodnak az öntözési célok magas minőségi mutatóihoz, nem felejtve az alapvető öntözési célt a talaj nedvességtartalmának optimális szinten tartását.

A növényi stressz elkerülésének alapvető feltétele az említett optimális talajnedvesség, amely ezáltal optimális életkörülményeket biztosít a növények vízgazdálkodása, tápanyagellátása szempontjából.

A Poliext Kft. feladata és célja, hogy az öntözési hatékonyságot víztakarékos megoldásokkal tudja szolgálni, amelyek az időjárási szélsőségek hatásait csökkenthetik, és optimális életkörülményeket biztosíthatnak a növények számára.

Megoldási javaslataink alapján különböző öntözési módok alkalmazása lehetséges:

  • Víztakarékos esőztetőrendszerek
  • Mikroszórófejes öntözőrendszerek
  • Csepegtető öntözés

A víztakarékos esőztető öntözőrendszerekhez alkalmazható szórófejek, tömlők, csövek és kötőelemek széles termékskáláját biztosítjuk a gazdák számára.

Mikroszóróink egyre bővülő választéka minden öntözési igényt kiszolgál, a fagykárok elhárítására és mérséklésére egyaránt alkalmazható fagymentesítő öntözőrendszer-elemeket is kínálunk.

A csepegtetőöntözés, mint öntözési mód, a POLIEXT Kft. számára kiemelt fontossággal szerepel termékskálánkban. Hiszünk a csepegtető öntözés jövőjében, alkalmazkodva az igényekhez, számos növényi kultúrához, termesztési módszerhez tudunk megfelelő csepegtető öntözőrendszer megoldást kínálni, legyen az szántóföldi, kertészeti, vagy ültetvény.

Az öntözés hatékonyságának növelése céljából folyamatosan teszteljük és fejlesztjük a felszín alatti csepegtetőrendszereket (SDI), melyek az agrotechnikai módszerek változásával egyre nagyobb felületeken alkalmazhatók a mezőgazdasági termelésben.

A felsorolt öntözési módok a stresszmentes növénytermesztés lehetőségein túl, biztosíthatják a jövő kihívásainak megoldását a víztakarékos öntözést, takarékos tápanyaggazdálkodást, energiamegtakarítást, ezek által az ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM csökkentését.

A mezőgazdaság új szakasza közeleg, elengedhetetlen a meglévő technológiák változtatása, lecserélése, a gazdálkodó szemlélet átalakítása.

Fotyék Tibor

(x)

További híreink

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Rajt! Július 1-jétől indul a várva várt otthonfelújítási program

2024.06.18.

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg a palyazat.gov.hu oldalon. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön. A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú észrevételen alapuló módosítások szélesebb kör számára teszik elérhetővé a programot, amely így még jobban illeszkedik az otthonuk felújítását tervező családok igényeihez.

Kékcápa méretű harcsát fogtak Veszprém vármegyében

2024.06.18.

Egy olyan gigantikus harcsát fogtak a napokban, hogy szinte biztos, hogy ezzel megdőlt az országos harcsarekord.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás