Mit jelent, jelenthet a mezőgazdasági termelők gondolkodásában a „stressz” fogalma és annak a növénytermesztési folyamatokban játszott szerepe, a növényekre gyakorolt hatása?

Dr. Selye János, a világhírű magyar származású vegyész, orvosprofesszor a stresszelmélet kidolgozója. Az ő munkássága alapján úgy értelmezhetjük a stresszt, mint az élő szervezetek, esetünkben a növényi szervezetek élettani válaszreakcióját a különböző stresszori hatásokra.

A stresszori hatások nem minden esetben jelentenek negatív hatást egy növényi szervezetre, a reakciók akár pozitív következménnyel is járhatnak. Ezek alapján fontos figyelembe venni, hogy a gazdálkodás tervezésekor milyen ismert és lehetséges hatásokkal, a növények esetén milyen környezeti hatásokkal kell számolni.

STRESSZOR a VÍZ!

Ismerve az elmúlt évek térben és időben eltérő aszályos időjárási viszonyait a mezőgazdaságban, a gazdálkodók súlyos károkat szenvedtek el. Megfogalmazható és elfogadható tény, hogy öntözni már nem a termés fokozása, hanem a TERMÉSBIZTONSÁG érdekében szükséges.

Esetünkben különös figyelmet kellene fordítani - a teljesség igénye nélkül - a termesztett növény vízigényére, a környezeti hatások közül a talajok jellemző tulajdonságaira és a várható időjárási viszonyokra. Megállapítható, hogy a növény számára szükséges víz megléte, hiánya vagy többlete stresszorként jelentkezhet a gazdálkodás folyamán. Ezen tényezők megalapozhatják a termesztés sikerét, a termés fokozásához szükséges feladatok elvégzését.

Sok gazda a termesztés elején nem veszi figyelembe a termesztett növényfaj, növényfajta környezeti igényeit, a növények stressztűrő képességét. Ez tény!

Az öntözés alapvető feltétele, ugyanakkor, a megfelelő minőségű és mennyiségű öntözővíz biztosítása a termesztett növény számára, minden fenológiai fázisban. Vízellátás szempontjából a jó időben történő optimális vízpótlás a megfelelő eredményt produkálhatja. Az optimális vízpótlás jó eredményéhez a gazdálkodónak ismernie kell a termőterület talajadottságait, a növény vízellátásához szükséges paramétereket. Az eredményesség fokozásában az alapismereteken és adatokon felül fontos a korszerű öntözés technológiai és műszaki ismeretek átvétele, felhasználása.

Cégünk a POLIEXT Kft. hosszú ideje foglalkozik a víz, mint stresszfaktor vizsgálatával, és a negatív hatásainak csökkentési, kiküszöbölési lehetőségeivel. Termékeink fejlesztése ez irányba halad, évről évre újabb termékekkel tudunk szolgálni a gazdatársadalom felé.

Az ÖNTÖZÉS TUDATOS tevékenység!

A növények vízigényének mindenkori optimális biztosítása, a rendelkezésre álló napenergia kihasználása, a vízpótlás beillesztése a termesztéstechnológiába.

Cégünk a fent felsorolt elvek és kritériumok alapján KOMPLEX ÖNTÖZÉSI MEGOLDÁSOK folyamatait dolgozta ki, ÖNTÖZŐRENDSZEREK TERVEZÉSE – TERMÉK- és MŰSZAKI TANÁCSADÁS – KIVITELEZÉS – ÖNTÖZÉSI TÁJÉKOZTATÓ NAPOK ÉS SZAKMAI ELŐADÁSOK, MŰHELYMUNKÁK témakörében.

Kialakítottuk termék és szolgáltatási oldalon a PRECÍZIÓS ÖNTÖZÉS és VÍZGAZDÁLKODÁS lehetőségeit, támaszkodunk a jelen kor öntözési feltételeihez és alkalmazási lehetőségeihez.

Minden esetben vizsgáljuk a termőhely talaj-, vízkészlet-, meteorológiai adatait, alkalmazkodunk a termesztett növények biológiai szükségleteihez, monitoring rendszereket illesztünk rendszereinkhez a jobb és hatékonyabb vízgazdálkodás érdekében.

Ajánlataink alkalmazkodnak az öntözési célok magas minőségi mutatóihoz, nem felejtve az alapvető öntözési célt a talaj nedvességtartalmának optimális szinten tartását.

A növényi stressz elkerülésének alapvető feltétele az említett optimális talajnedvesség, amely ezáltal optimális életkörülményeket biztosít a növények vízgazdálkodása, tápanyagellátása szempontjából.

A Poliext Kft. feladata és célja, hogy az öntözési hatékonyságot víztakarékos megoldásokkal tudja szolgálni, amelyek az időjárási szélsőségek hatásait csökkenthetik, és optimális életkörülményeket biztosíthatnak a növények számára.

Megoldási javaslataink alapján különböző öntözési módok alkalmazása lehetséges:

  • Víztakarékos esőztetőrendszerek
  • Mikroszórófejes öntözőrendszerek
  • Csepegtető öntözés

A víztakarékos esőztető öntözőrendszerekhez alkalmazható szórófejek, tömlők, csövek és kötőelemek széles termékskáláját biztosítjuk a gazdák számára.

Mikroszóróink egyre bővülő választéka minden öntözési igényt kiszolgál, a fagykárok elhárítására és mérséklésére egyaránt alkalmazható fagymentesítő öntözőrendszer-elemeket is kínálunk.

A csepegtetőöntözés, mint öntözési mód, a POLIEXT Kft. számára kiemelt fontossággal szerepel termékskálánkban. Hiszünk a csepegtető öntözés jövőjében, alkalmazkodva az igényekhez, számos növényi kultúrához, termesztési módszerhez tudunk megfelelő csepegtető öntözőrendszer megoldást kínálni, legyen az szántóföldi, kertészeti, vagy ültetvény.

Az öntözés hatékonyságának növelése céljából folyamatosan teszteljük és fejlesztjük a felszín alatti csepegtetőrendszereket (SDI), melyek az agrotechnikai módszerek változásával egyre nagyobb felületeken alkalmazhatók a mezőgazdasági termelésben.

A felsorolt öntözési módok a stresszmentes növénytermesztés lehetőségein túl, biztosíthatják a jövő kihívásainak megoldását a víztakarékos öntözést, takarékos tápanyaggazdálkodást, energiamegtakarítást, ezek által az ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM csökkentését.

A mezőgazdaság új szakasza közeleg, elengedhetetlen a meglévő technológiák változtatása, lecserélése, a gazdálkodó szemlélet átalakítása.

Fotyék Tibor

(x)

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás