2016-ra jelentősen növekedett a mezőgazdasági gépek iránti kereslet. Szinte nem voltak olyan gépek, amelyekből kevesebbet vettek volna a gazdák, mint tavaly. Nem csak az eladott erőgépek darabszáma emelkedett, hanem a rájuk költött pénz is több volt, mint egy évvel korábban. A 300 lóerő feletti traktorok iránti kereslet pedig hatalmasat ugrott idén.

2016 júniusáig 55 milliárd forint értékben vásároltak a gazdák mezőgazdasági gépeket. Ezzel a gépforgalmazás értéke meghaladta az előző év azonos időszakának szintjét. Az alkatrészek kereskedelme az előző évek átlagához hasonlóan alakult, 19,7 milliárd forintot költöttek ilyen célra.

A beruházások 70 százaléka erőgépek vásárlására irányult, ezen belül 55 százalék volt a traktorok aránya. Emlékeztetőül: az erőgépek aránya 2015 azonos időszakában 65 százalékot ért el, amelynek 50 százalékát adták a traktorok. A hazai mezőgép-forgalmazók által kiadott információkból készült felmérés szerint az erőgépek és a munkagépek értékesítése összességében nőtt. A traktorok és kombájnok iránti kereslet kismértékben emelkedett, a szálastakarmány-betakarítókból viszont közel kétszerannyi került eladásra, mint egy évvel korábban. Idén jobb beruházási időszak mutatkozik a nagy teljesítményű kombájnok esetében.

Idén a nagy traktorok számítanak slágerterméknek
 

2015 első felében 1043 traktort értékesítettek 17,8 milliárd forint értékben. Ezzel szemben idén 1050 traktor talált gazdára 20,6 milliárd forint értékben. Az eladott traktor 44 százaléka a 91–140 LE teljesítménykategóriába tartozott. Csökkent viszont a 90 LE alatti traktorok iránti kereslet. Érdekesség, hogy a 300 LE feletti traktorokból 52 darabot, 93 százalékkal többet értékesítettek, mint 2015 első félévében.

198 darab gabonakombájn is értékesítésre került, ez 2 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az értékesített kombájnok 78 százaléka (154 darab) 300 LE feletti teljesítménnyel rendelkezik. A legtöbbet a Claas, a John Deer és a New Holland típusokból vásárolták a gazdaságok. Önjáró rakodókból 11 százalékkal kevesebbet értékesítettek, ennek 71 százalékát adták a teleszkópos rakodók.

A munkagépek iránt is növekedett a kereslet. Szálastakarmány-betakarítók esetében 91 százalékkal nőtt az eladások száma, míg a talajművelő gépeké és a tápanyag-visszapótlási gépeké 3, illetve 21 százalékkal nőtt. Az új mezőgazdasági pótkocsik piacán az első félévben 17 százalékos visszaesés volt tapasztalható, 262 darabot értékesítettek, ami a szállító járművek 54 százalékát adta.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás