A cirok számos értékesítési lehetősége, a biomassza előállítása és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képessége Lengyelországban előnynek számít. A biogázüzemekben a kukorica kiegészítéseként a cirok figyelemre méltó diverzifikációt kínál. Mindezen okokból a cirok termesztése jelentősen növekedhet az országban. Egy Kętrzyn mellett található gazdaságban úgy döntöttek, hogy a kukoricaszilázs 70 százalékos és a cirokszilázs 30 százalékos keveréke a megfelelő arány a biogázüzem bemeneti anyagaként.

Gabriel Gawracki egy Kętrzyn mellett található gazdaság vezetője. A farmon, ahol dolgozik, található Lengyelország 150 biogázüzemének egyike. Ez a hatalmas, közel 1200 hektáron elterülő Brzeźnica komplexum része. Gabriel Gawracki feladata a növénytermesztés, számára a ciroknak a biogázüzemek alapanyagaként van jövője - írta a Sorghum ID.

A biogázüzemekben a kukorica kiegészítéseként a ciroktermesztés figyelemre méltó diverzifikációt kínál Lengyelországban is - képünk illusztráció

„Amikor azon gondolkoztunk, hogyan tudnánk diverzifikálni a biogázüzemünkben felhasznált növényeket, alapos mérlegelés után az elmúlt szezonban a cirok mellett döntöttünk. 25 hektárral indultunk, de a következő szezonban 70 hektárra növeljük a területet.”

Az arányok és az anyagok 

Olyan silócirkot választottunk, amely viszonylag sok biomasszát ad, hiszen ez a biogáz felhasználás szempontjából különösen fontos. Úgy döntöttünk, hogy a kukoricaszilázs 70 százalékos és a cirokszilázs 30 százalékos keveréke megfelelő arány lehetne a biogázüzem bemeneti anyagaként. Ezen kívül felhasználjuk a tejgazdaságokból és vágóhidakról származó hulladékot, valamint a hígtrágyát is. Az összegyűjtött energiát a hálózatba tápláljuk, a hőt pedig a gazdaságban használjuk fel - fogalmazott.

Alacsony vízigénnyel és gyors növekedéssel haladtak

“A cirokkultúrának az egyik fő előnye a rendkívül alacsony vízigénye. Április 24-től június 17-ig egyetlen csepp eső sem esett a térségünkben. Az aszály tüneteit sem észleltük, pedig a cirok termesztésének teljes ideje alatt mindössze 120 liter eső esett. A növekedés sebessége is megdöbbentő. Két hónap alatt a növények egy apró magból 4,5 méter magasra nőttek. A cirok a szemünk láttára növekszik, és már az első szezonban meglepett minket” - mondta Gabriel Gawracki a ciroktermesztés gyakorlati tapasztalatairól.

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás