A Magyar Tudományos Akadémia 2016-ban indult Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete már több alkalommal foglalkozott az aszály hatásainak kérdéseivel. Az idei, nagyon száraz időszakban többféle cikk is megjelent a témában, ezért az érdeklődőknek megbízható forrásból származó tanulmányokat ajánlottak az aszállyal kapcsolatban. Elérhetőek a letölthető tanulmányok az NVP irányító testületének ajánlásával, jó olvasást kívánunk hozzájuk!

A kutatók és a szakemberek évek óta folyamatosan figyelmeztetik az érintetteket, hogy az éghajlatváltozás következtében egyre gyakrabban és egyre szélsőségesebb időjárási körülmények fordulnak elő az előrejelzések szerint - írta a FruitVeB. Az egyik ilyen lesújtó és beláthatatlan gazdasági következménnyel járó körülmény a vízhiányos időszak, amikor hónapokon vagy akár éveken keresztül sem esik megfelelő mennyiségű eső. Ezért pedig a mezőgazdaság nem tud megfelelő mennyiségű élelmiszert gazdaságosan megtermelni, egyre elviselhetetlenebb a hőség. Kiszáradnak a növények, a tavak és a szárazságé a főszerep. De vajon hova tűnik a víz, ami máskor meg olyan sok, hogy egész települések kerülnek víz alá?

Bárkinek elérhetőek a Nemzeti Víztudományi Program előadásai, amelyek az idei aszály hatásai miatt fontosak a gazdálkodóknak is - Fotó: KITE Zrt., Nádudvar, Extrém Talajtani Tábor, 2022

A Magyar Tudományos Akadémia 2016-ban indult Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete már több alkalommal foglalkozott a kérdéssel. A jelenlegi, szélsőségesen száraz időszakban többféle cikk megjelent a témában, ezért szeretnének az érdeklődőknek megbízható forrásból származó tanulmányokat ajánlani az idei aszállyal kapcsolatban.

A tanulmányok a következő hivatkozásokon lehet megtalálni:

A 2022-es rendkívüli szárazság fizikai-meteorológiai háttere (Országos Meteorológiai Szolgálat)

Egész Európában hosszú távon csökken a talajnedvesség (ELTE TTK, BME, CSFK, ATK TAKI – az eredeti tanulmány itt érhető el)

Már a kaktusz terjed az Alföldön – Lukács Balázs biológus a sivatagosodásról (Ökológiai Kutatóközpont)

Aszály és belvíz: vízellátottsági szélsőségek és a talaj vízgazdálkodása (Agrártudományi Kutatóközpont, Talajtani Intézet)

Szárazság Magyarországon 2022-ben és a múltban (Országos Meteorológiai Szolgálat)

Milyen változásokat okozhat a globális felmelegedés itt, a Kárpát-medencében? – interjú Bozó Lászlóval (MTA Nemezti Víztudományi Program)Mekkora a felszín alatti vízkészletünk, mire lehetne használni, és melyek a hidrogeológusok előtt álló legfontosabb feladatok a Kárpát-medencében? Ezekről beszélt az mta.hu-nak a Föld napja alkalmából Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének tagja (MTA Nemzeti Víztudományi Program)

Megosztás

További híreink

Felfrissülő zöld mezőkön – a regeneratív legeltetésről Szarvasfarmon

2024.06.22.

Legelők állapotfelmérése címmel hirdettek műhelymunkát a bőszénfai Szarvasfarmon, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban megismerjék a holisztikus menedzsmentre épülő regeneratív legeltetést és legelőhasználatot. Hogy a regeneratív szó jelentése – újraképződő; felfrissítő – valódi értelmet nyerjen.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

2024.06.22.

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmajárók számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

Csökken a forróság, záporok jönnek

2024.06.22.

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

Szakmai előadásokkal egybekötött búza fajtabemutató volt Vasszilvágyon - fotókkal

2024.06.22.

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál.

Mit legyen az építési-bontási törmelékkel? – ingyenes tájékoztató kiadvány jött ki

2024.06.22.

Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Ezt nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el.

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás