Magyarország élősertés kivitele 13 százalékkal csökkent 2017 első fél évében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a legfőbb partnereink Ausztria, Horvátország, Románia és Szlovákia voltak. Románia 43 százalékkal, Ausztria 19 százalékkal kevesebb, míg Szlovákia 35 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól.

80 százalékkal bővült a kiszállítás Horvátországba. Az élősertés behozatala 52 százalékkal nőtt meg a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Hollandia, Németország és Szlovákia voltak. A Szlovákiából megvett sertések mennyisége 25 százalékkal, a Németországból vásároltaké több mint a kétszeresére nőtt, míg a Hollandiából származóké 20 százalékkal kevesebb volt - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.

A nemzetközi piacon értékesített magyar sertéshús mennyisége 15 százalékkal, értéke pedig 30 százalékkal emelkedett 2017 első hat hónapjában a 2016. január–júniusi időszakhoz képest. A legtöbb magyar sertéshús Romániába, Kínába és Japánba került. A Romániába (+29 százalék) és a Japánba (+6 százalék) irányuló export emelkedett, míg Kínába 2 százalékkal csökkent a kiszállítás. A sertéshúsimport volumene 11 százalékkal, értéke pedig 33 százalékkal nőtt. A sertéshús 53 százaléka Lengyelországból,  Németországból és Spanyolországból származott.

80 százalékkal bővült a kiszállítás Horvátországba
 

Magyarország a vizsgált periódusban élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr volt.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 523 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2017 augusztusában. Ez 1,8 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az AKI PÁIR adatai szerint a darabolt sertéshús (comb, karaj, tarja) feldolgozói értékesítési ára nem változott számottevően 2017 augusztusában 2016 azonos hónapjához viszonyítva. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 6 százalékkal, a sertéscombé 9 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban.

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,7 euró/kilogramm (527 forint) hasított hideg súly volt 2017 augusztusában. Egy év alatt 4 százalékkal emelkedett. Magyarországon a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 523 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2017 augusztusában. Ez 1,8 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 11 százalékkal kevesebb sertéshúst (1,9 millió tonna) adott el a nemzetközi piacon 2017 január–júniusában, mint egy évvel azelőtt. Az export 36 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 31 százalékkal kevesebb, 685 ezer tonna uniós sertéshús került az első hat hónapban. További nagy célpiacok Japán (210 ezer tonna) és Hongkong (175 ezer tonna) voltak. Japánba 7 százalékkal emelkedett a kivitel, míg Hongkongba 2 százalékkal csökkent. A közösség sertéshús importja (17,3 ezer tonna) 12 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, a behozatal 63 százaléka Svájcból származott.

Megosztás

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás