Magyarország élősertés kivitele 13 százalékkal csökkent 2017 első fél évében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a legfőbb partnereink Ausztria, Horvátország, Románia és Szlovákia voltak. Románia 43 százalékkal, Ausztria 19 százalékkal kevesebb, míg Szlovákia 35 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól.

80 százalékkal bővült a kiszállítás Horvátországba. Az élősertés behozatala 52 százalékkal nőtt meg a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Hollandia, Németország és Szlovákia voltak. A Szlovákiából megvett sertések mennyisége 25 százalékkal, a Németországból vásároltaké több mint a kétszeresére nőtt, míg a Hollandiából származóké 20 százalékkal kevesebb volt - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.

A nemzetközi piacon értékesített magyar sertéshús mennyisége 15 százalékkal, értéke pedig 30 százalékkal emelkedett 2017 első hat hónapjában a 2016. január–júniusi időszakhoz képest. A legtöbb magyar sertéshús Romániába, Kínába és Japánba került. A Romániába (+29 százalék) és a Japánba (+6 százalék) irányuló export emelkedett, míg Kínába 2 százalékkal csökkent a kiszállítás. A sertéshúsimport volumene 11 százalékkal, értéke pedig 33 százalékkal nőtt. A sertéshús 53 százaléka Lengyelországból,  Németországból és Spanyolországból származott.

80 százalékkal bővült a kiszállítás Horvátországba
 

Magyarország a vizsgált periódusban élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr volt.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 523 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2017 augusztusában. Ez 1,8 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az AKI PÁIR adatai szerint a darabolt sertéshús (comb, karaj, tarja) feldolgozói értékesítési ára nem változott számottevően 2017 augusztusában 2016 azonos hónapjához viszonyítva. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 6 százalékkal, a sertéscombé 9 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban.

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,7 euró/kilogramm (527 forint) hasított hideg súly volt 2017 augusztusában. Egy év alatt 4 százalékkal emelkedett. Magyarországon a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 523 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2017 augusztusában. Ez 1,8 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 11 százalékkal kevesebb sertéshúst (1,9 millió tonna) adott el a nemzetközi piacon 2017 január–júniusában, mint egy évvel azelőtt. Az export 36 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 31 százalékkal kevesebb, 685 ezer tonna uniós sertéshús került az első hat hónapban. További nagy célpiacok Japán (210 ezer tonna) és Hongkong (175 ezer tonna) voltak. Japánba 7 százalékkal emelkedett a kivitel, míg Hongkongba 2 százalékkal csökkent. A közösség sertéshús importja (17,3 ezer tonna) 12 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, a behozatal 63 százaléka Svájcból származott.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás