Alaposan megdrágultak a zöldségfélék idén, ám ennek ellenére a kereslet irántuk és a fogyasztás növekszik. Az árnövekedés fő oka, hogy a szélsőséges időjárás miatt csökkent a termésmennyiség, így több növény piacán hiány alakult ki.

Miközben már tavaly is visszaesés volt tapasztalható, idén a friss zöldségfélék termelési mennyisége 7 százalékkal csökkent 2018-hoz képest - derül ki a KSH adataiból. A termelői árak összességében emelkedtek: a statisztikai hivatal a zöldségfélék, kertészeti termékek 12 százalékos, a burgonya 38 százalékos áremelkedésével kalkulál - írta meg a napi.hu.

Felrobbant a zöldségek ára az időjárás miatt (Fotó: Pixabay, JillWellington)

A magyar agrárium szempontjából nem volt sikeres év a 2019-es, mert számos termékből kevés és gyenge minőségű nyersanyag termett, ami különösen igaz a zöldségekre, azon belül látványosan a zöldborsóra. A termés elsősorban a szélsőséges időjárási jelenségek - például szárazság, vagy túl sok esőzés - miatt maradt el a megszokott szinttől, amelyre rátett egy lapáttal, hogy hazánkban csekély az öntözött területek aránya. A drágulást az is befolyásolta, hogy egyre nehezebben elérhető munkaerő, azon belül is egyre inkább hiányoznak a szakképzett emberek. Mindezek miatt nyers zöldségek tekintetében hiányhelyzet alakult ki: a kevés termékhez nagyon drágán lehet hozzáférni.

Még jobban érvényesült az áremelkedés azoknál a zöldségféléknél, amelyek termelése kevésbé gépesített, több élőmunkát igényel, vagy nagy mértékben öntözésre szorul. Például a csemegeuborka esetében, amit kézzel szednek le, az áremelkedés olyan mértékű volt, hogy azt már promóciókkal sem igen lehet visszanyomni.

Ha valamiből hiány alakul ki, az importigény robbanásszerűen jelenik meg: jellemzően a karfiol, a brokkoli és a gyökérzöldségfélék - például karalábé, pasztinák, petrezselyem -  tartoztak ebbe a körbe. Az árfolyamkockázat viszont már erőteljesen érvényesül, ami beépül az árakba. A borsó viszont Európa többi részén is olyan rossz termésátlagot produkált, hogy a behozatal sem kompenzált, mert nem volt megfelelő mennyiség.

Egy nemrég megjelent, többször idézett elemzésben úgy kalkuláltak: a zöldség- és gyümölcsdrágulás egyik rejtve maradt oka, hogy a piac fehéredik. Vagyis a kormányzati szigornak köszönhetően a nagy- és kiskereskedők immár igyekeznek az áfát pontosan befizetni, így költségeik megugranak, amely tükröződik az árakon is.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás