Hirdetés
Rekordszinten a globális halfogyasztás
Hirdetés
Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésének – rekordszintre ugrott az egy főre jutó halfogyasztás világszinten. Azonban a fenntarthatóság továbbra is kényes kérdés a halgazdálkodásban.
20 kg/fő/év. Ennyi halat fogyasztunk átlagosan a FAO legfrissebb felmérése szerint. Ez a szám még soha nem volt ilyen magasan, így rekordnak számít. A kereslet és a fogyasztás gyarapodása szakértők szerint az akvakultúra terjedésének és a népszerű halfajták bőséges elérhetőségének köszönhető.
Az akvakultúra egyébként Kínában virágzik leginkább, de már terjedőben van például a szubszaharai Afrikában is. Jó hír, hogy Magyarország beletartozik abba a 35 országot magába foglaló országcsoportba, ahol a tenyésztett hal mennyisége több volt a vadon fogottnál. Hazánkban viszonylag fejlett az akvakultúra szektor a FAO jelentése szerint.
Nem mindenhol rózsás a helyzet
Amit kihalászunk, azt pótolni is kell valahogy, de legalább meg kell várni, amíg természetes módon újra benépesül a halászott terület. Egyes országokban sokat javult a helyzet ezen a téren (haltelepítések, haltenyésztés), a tengerekben viszont továbbra is az erőforráshiány a jellemző. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy a tengerekből a kereskedelmi forgalomba került halak egyharmada nem fenntartható módon került kihalászásra.
![](/public/agronews/an_article_inner/12587/3a6c465ca402d7169ece0a9345705859_1.jpeg)
Elsősorban alaszkai tőkehalat halásznak ki a tengerekből, majd a szardella, a tonhal, a homár, a garnéla és a lábasfejű jönnek a fogási sorban. 2014-ben összesen 93,4 millió tonna volt az összes fogás.
A világ vizein összesen 4,6 millió halászhajó cirkált 2014-ben (90 %-uk Afrikában és Ázsiában), és ebből csupán mintegy 64 000 hossza haladta meg a 24 métert.
A jelentés szerint az emberi fehérjebevitel 6,7 %-a származott halból, ami egyúttal kiváló omega-3 zsírsav, vitamin-, kalcium-, cink- és vasforrás is. 57 millió embert foglalkoztat a halászati szektor, harmaduk az akvakultúrában dolgozik. A szektor a világkereskedelem teljes értékének 1 %-át teszi ki, és a mezőgazdasági kivitel közel 10 %-át.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől
2024.07.25.A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.
Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről
2024.07.23.Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés