Az amerikai Pyka gyártó megkapta az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) engedélyét a Pelican nevű autonóm permetezőgépének kereskedelmi célú üzemeltetésére. Michael Norciának, a vállalat vezérigazgatójának  várakozásai szerint a következő öt évben a nagyméretű autonóm elektromos repülőgépek a mezőgazdaság mindenütt jelenlévő részévé válnak.

Az 510 kilogrammos bruttó tömegével a Pyka elektromos, pilóta nélküli repülőgéprendszere (UAS) a legnagyobb, amely valaha is megkapta az FAA engedélyét az Egyesült Államokban kereskedelmi célú üzemeltetésre. A Pyka szerint az amerikai gazdák és a környező mezőgazdasági közösségek számára előnyös lesz a pilóta által vezetett permetezőgépek biztonságosabb alternatívája.

Lisa Ellman, a kereskedelmi célú UAS-ipar vezető szakpolitikai szószólója szerint ez a jármű a legnagyobb, amelyet valaha engedélyeztek, és ez nagy előrelépés az egész iparág számára (Forrás: Pyka)

Évi 800 millió dolláros piac

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb légi permetezési piaca, a Nemzeti Mezőgazdasági Repülőszövetség becslése szerint 800 millió dolláros éves forgalommal. A kaliforniai Oaklandből származó startup cég, a Pyka rengeteg lehetőséget lát, olyan növényekkel, mint a leveles zöldségek és zöldségek, amelyeknek külleme is meghatározó a szupermarketek polcain. Ezeket a növényeket gyakran évente akár 15-ször is permetezik.

A Pyka szerint a Pelican nagyobb permetezési pontosságot, csökkentett vegyszerhasználati költségeket és minimális környezetterhelést kínál. „A Pyka Pelican permetező repülőgépe a világ legnagyobb és legtermékenyebb mezőgazdasági permetező drónja, és már üzemel Costa Rica, Honduras és Brazília gazdaságaiban” – állítja a vállalat. „Akár 540 font (245 kg) vagy 70 gallon (265 liter) folyadékot is képes szállítani, és óránként akár 240 hektárt is képes permetezni”.

A Pyka szerint a Pelican fokozott permetezési pontosságot, csökkentett vegyszerhasználati költségeket és minimális környezeti terhelést kínál.

Költségmegtakarítások felszabadítása

Pyka hangsúlyozza, hogy a Pelican más előnyöket is biztosíthat az amerikai piacon. Csak 2020-ban a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) 54 mezőgazdasági műveletekkel kapcsolatos repülőgép-balesetet jelentett, köztük 12 olyan balesetet, amelyek összesen 13 halálos áldozatot követeltek. „A nagyobb és fejlettebb mezőgazdasági UA-műveletek életeket fognak menteni, és előmozdítják az amerikaiak vezető szerepét a 60 milliárd dolláros globális drónpiacon” – derül ki a vállalat várakozásaiból.

A Pyka valószínűleg valamilyen formában beindítja majd működését az Egyesült Államokban. Jelenleg a vállalat bérbeadásra kínálja repülőgépeit. Tekintettel a technológiai fejlődésre, a Pyka szerint az ügyfelek a kezdeti hosszú távú bérlet lejárta után a legújabb technológiát akarják majd kihasználni.

Költségmegtakarítás a termelők számára és környezetvédelem

Michael Norcia, a Pyka vezérigazgatója szerint a Pyka repülőgépei alapvető eszközt jelentenek a termények védelmében. „Költségmegtakarításokat szabadítunk fel a termelők számára, és csökkentjük a környezetre gyakorolt hatásunkat. Ez jelentős győzelem a Pyka és az általunk kiszolgált mezőgazdasági közösség számára”. A Pyka szabadalmaztatott technológiája nagymértékben automatizált repülésvezérlő szoftvert, repülési számítógépeket, nagy energiasűrűségű akkumulátorokat, fejlett elektromos meghajtási rendszereket és szénkompozit repülőgépvázakat tartalmaz.

Nagy lépés előre

Az amerikai médiában Lisa Ellman, a kereskedelmi célú UAS-ipar vezető szakpolitikai szószólója kifejtette, hogy számos olyan felhasználási eset van, amely nagyobb, nehezebb járművek használatát teszi szükségessé. „Mivel ez a jármű a legnagyobb, amelyet valaha engedélyeztek, ez nagy előrelépés az egész iparág számára”.

Michael Norcia  rámutat, hogy a Pelican az egyetlen olyan nagyméretű UAS, amely valóban úgy néz ki, mint egy repülőgép, és amely valaha is megkapta az ilyen jóváhagyásokat. „Sok nagyméretű UAS a multirotoros technológiára támaszkodik, de a Pelican Spray repülőgépszerű kialakítása miatt sokféle felhasználási módra adaptálható. A jármű puszta mérete és az a tény, hogy egy merevszárnyú repülőgép, új alkalmazások világát nyitja meg”.

Michael Norcia  várakozásai szerint a következő öt évben a nagyméretű autonóm elektromos repülőgépek a mezőgazdaság mindenütt jelenlévő részévé válnak.

(Forrás: futurefarming.com)  

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás