Jelenleg az az egyik legnagyobb kihívás az állattartásban, hogy a problémákról gyakran csak későn értesülnek a gazdák. Pedig az állatok fejlődésének, termelésének folyamatos monitorozása lehetővé teszi a korai beavatkozást, elkerülve így a súlyosabb következményeket. A témában a Szegedi Tudomány-egyetem Mezőgazdasági Kara és a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület közösen rendezett konferenciát május elején, ahol Tóth Attila, a CIB Bank Kereskedelemfinanszírozási és EU szolgáltatások vezetője is előadást tartott.

A 2023-as évet a magas infláció, és ezzel összefüggésben a magas kamatok jellemezték, ennek következtében a vállalkozások nem jutottak olcsó forrásokhoz. A beruházások így elmaradtak, vagy elhalasztották azokat. Az agráriumban, ugyanakkor, magas inputanyagárak és alacsony gabonaárak állították kihívás elé a szántóföldi növénytermesztőket. Utóbbi viszont – mivel csökkenő takarmányárakat eredményezett – jó hírt jelentett az állattartóknak. A 2022-es gyenge termés következtében a szakpolitika exportkorlátozással próbálta védeni a hazai fogyasztókat, majd az ukrán gabona beáramlása miatt importtilalom lépett életbe, felfordult az egész gabonapiac. Ebben az ágazatban is csökkentek a beruházások.

2023-ban a mezőgazdasági ágazat GDP-hez való hozzájárulása közel 3 százalékot tett ki.

A teljes kibocsátása nőtt, és javult a termelékenysége. A részleteket nézve: a növénytermesztés volumene 45%-kal bővült, az árak viszont csökkentek. Az állattenyésztés volumene azonban 0,5%-kal szűkült. Az élő állat és az állati termék teljes termelési volumene nem érte el az egy évvel korábbit. Ár tekintetében viszont emelkedés volt, ami nagyon ráfért az ágazatra.

A CIB Bank, mint pénzintézet, a mezőgazdaságot élelmiszer-termékpályákban vizsgálja, aminek a mezőgazdasági termelés az első állomása, az élelmiszeripar a második, a kereskedelem pedig a harmadik. Ebben a rendszerben a termelők feladata az, hogy inputanyag-beszerzések révén mezőgazdasági nyersanyagot állítsanak elő, és megfelelő árualappal lássák el a terméklánc további résztvevőit, az élelmiszer-feldolgozókat, valamint a kis- és nagykereskedőket. „Hiteldöntés meghozatalakor egy bank a finanszírozott vállalat termékpályán történő elhelyezkedését is vizsgálja, valamint azt, hogy hogyan tudja érvényesíteni az értékesítési áraiban a beszerzési árak anomáliáit, és hogyan tud gazdaságosan működni.” – mondta Tóth Attila.

Tóth Attila, a CIB Bank Kereskedelemfinanszírozási és EU szolgáltatások vezetője

A szakember szerint a mezőgazdaság előtt álló kihívások három csoportba sorolhatók.

Az általános kihívások közé tartozik a szezonalitás, az ágazat rugalmatlansága, a dolgozók folyamatos jelenlétének igénye, valamint a hosszú termelési ciklusok. Egy olyan állattartó esetében, például, aki a takarmányt is maga állítja elő, nagyon sok idő telik el a takarmány-alapanyag termelésének elkezdésétől az állati termék értékesítéséig, amit valakinek finanszírozni kell, de ez nem mindig megy saját forrásból.

A strukturális kihívások közé tartozik az elaprózódott birtokszerkezet, aminek a megoldására már történtek kormányzati lépések, de a megfelelő mérethatékonyság elérése még nagyon távoli. A másik problémaforrás a vízgazdálkodás, mivel az elmúlt években és évtizedekben jelentősen csökkent a lehulló csapadék mennyisége, ráadásul az eloszlása is kedvezőtlenebbé vált: gyakran egyszerre érkezik a jelentős része, így a kezelése nagy kihívást jelent az ágazat számára. Strukturális kihívás a generációváltás is, ami azért érdemel kiemelt figyelmet, mert a gazdák csaknem 40 százaléka 65 év feletti.

Tóth Attila hangsúlyozta a tudásalapú gazdálkodás fontosságát: elengedhetetlen, hogy a megfelelő tapasztalat és megérzés mellett adatalapú döntések szülessenek az állattenyésztési ágazatban is. „Ki kell választani, hogy milyen adatokat gyűjtünk és tárolunk, és hogy ezek alapján milyen módon és ki fog döntést hozni, és mi az, amit ebből végre fogunk hajtani” – tette hozzá.

A kihívások harmadik körébe a pénzügyi-társadalmi típusúak tartoznak, például, hogy nagy a közép- és kisvállalkozók aránya az ágazatban, és rendkívül magas azok finanszírozási igénye. Ez részben a hosszú termelési ciklusokból, valamint a magas tárgyieszköz-igényből fakad. Tóth Attila elmondta, hogy a nemzetgazdaság egyéb ágazataihoz képest a mezőgazdaságnak háromszor annyi finanszírozásra és kétszer annyi tárgyieszközre van szüksége egységnyi árbevétel eléréséhez. Éppen ez az oka az agrárium rugalmatlanságának: nagyon nehezen reagál a pénzügyi vagy az egyéb, akár a fogyasztói igények változására is.

További nehézséget jelent a finanszírozási oldalon, hogy a pénzügyi beszámolók készítésének időpontja általában december 31-e, ami nem igazodik a termelési ciklushoz. Lehet, hogy egy vállalkozásnak semmilyen problémája sincs, csak a termelési ciklus szempontjából készült rossz időben a beszámoló.

Egy agrárvállalkozásnak ezeken túl ökológiailag és ökonómiailag is fenntarthatónak kell lennie, amelyek látszólag ellentmondanak egymásnak. Ökológiai oldalról alacsonyabb környezetszennyezés és kevesebb inputanyag-felhasználás támogatná a fenntarthatóságot, ökonómiai oldalról viszont fontos, hogy egy vállalkozás nyereséget termeljen. A technológia a precíziós gazdálkodás révén nyújt megfelelő támogatást ahhoz, hogy ezek együttesen meg tudjanak valósulni.

2023-ban csaknem 70 százalékos volt a kedvezményes kamatozású hitelek aránya az agráriumban, ami nem meglepő, hiszen nagyon magasak voltak a kamatok. A Növekedési Hitelprogram és az Agrár Széchenyi Kártya voltak a legnépszerűbbek, de a beruházások finanszírozásnál az EXIM szerepe is felértékelődött. Mivel a vállalkozások működésének a célja a profit, így – a szakember szerint – ehhez elengedhetetlen, hogy az árbevételüket szerződések és keretmegállapodások alapján meg tudják tervezni, és a költségszerkezetüket ennek megfelelően tudják alakítani.

Ami a jövőt illeti: az agrárvállalkozásoknak zöldebbeknek, tudatosabbaknak kell lenniük, és erre a szereplőknek készen kell állniuk. Azok maradnak versenyben, akik használják a digitalizáció nyújtotta előnyöket, akik adatot gyűjtenek és adatalapon hoznak döntést, természetesen a tapasztalatokon és a megérzéseken túl.

2024 a pályázatok éve lesz: sokféle, de elsősorban élelmiszeripari pályázat kiírása várható, év végén pedig érkeznek a precíziós pályázatok részletei. Tehát hamarosan nyílnak a támogatások, fél éven belül döntések is születnek, majd utána kezdődik a megvalósítási időszak. Pénzintézeti oldalról viszont az a jó beruházás, ami támogatás nélkül is működőképes.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás