Jelenleg az az egyik legnagyobb kihívás az állattartásban, hogy a problémákról gyakran csak későn értesülnek a gazdák. Pedig az állatok fejlődésének, termelésének folyamatos monitorozása lehetővé teszi a korai beavatkozást, elkerülve így a súlyosabb következményeket. A témában a Szegedi Tudomány-egyetem Mezőgazdasági Kara és a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület közösen rendezett konferenciát május elején, ahol Tóth Attila, a CIB Bank Kereskedelemfinanszírozási és EU szolgáltatások vezetője is előadást tartott.

A 2023-as évet a magas infláció, és ezzel összefüggésben a magas kamatok jellemezték, ennek következtében a vállalkozások nem jutottak olcsó forrásokhoz. A beruházások így elmaradtak, vagy elhalasztották azokat. Az agráriumban, ugyanakkor, magas inputanyagárak és alacsony gabonaárak állították kihívás elé a szántóföldi növénytermesztőket. Utóbbi viszont – mivel csökkenő takarmányárakat eredményezett – jó hírt jelentett az állattartóknak. A 2022-es gyenge termés következtében a szakpolitika exportkorlátozással próbálta védeni a hazai fogyasztókat, majd az ukrán gabona beáramlása miatt importtilalom lépett életbe, felfordult az egész gabonapiac. Ebben az ágazatban is csökkentek a beruházások.

2023-ban a mezőgazdasági ágazat GDP-hez való hozzájárulása közel 3 százalékot tett ki.

A teljes kibocsátása nőtt, és javult a termelékenysége. A részleteket nézve: a növénytermesztés volumene 45%-kal bővült, az árak viszont csökkentek. Az állattenyésztés volumene azonban 0,5%-kal szűkült. Az élő állat és az állati termék teljes termelési volumene nem érte el az egy évvel korábbit. Ár tekintetében viszont emelkedés volt, ami nagyon ráfért az ágazatra.

A CIB Bank, mint pénzintézet, a mezőgazdaságot élelmiszer-termékpályákban vizsgálja, aminek a mezőgazdasági termelés az első állomása, az élelmiszeripar a második, a kereskedelem pedig a harmadik. Ebben a rendszerben a termelők feladata az, hogy inputanyag-beszerzések révén mezőgazdasági nyersanyagot állítsanak elő, és megfelelő árualappal lássák el a terméklánc további résztvevőit, az élelmiszer-feldolgozókat, valamint a kis- és nagykereskedőket. „Hiteldöntés meghozatalakor egy bank a finanszírozott vállalat termékpályán történő elhelyezkedését is vizsgálja, valamint azt, hogy hogyan tudja érvényesíteni az értékesítési áraiban a beszerzési árak anomáliáit, és hogyan tud gazdaságosan működni.” – mondta Tóth Attila.

Tóth Attila, a CIB Bank Kereskedelemfinanszírozási és EU szolgáltatások vezetője

A szakember szerint a mezőgazdaság előtt álló kihívások három csoportba sorolhatók.

Az általános kihívások közé tartozik a szezonalitás, az ágazat rugalmatlansága, a dolgozók folyamatos jelenlétének igénye, valamint a hosszú termelési ciklusok. Egy olyan állattartó esetében, például, aki a takarmányt is maga állítja elő, nagyon sok idő telik el a takarmány-alapanyag termelésének elkezdésétől az állati termék értékesítéséig, amit valakinek finanszírozni kell, de ez nem mindig megy saját forrásból.

A strukturális kihívások közé tartozik az elaprózódott birtokszerkezet, aminek a megoldására már történtek kormányzati lépések, de a megfelelő mérethatékonyság elérése még nagyon távoli. A másik problémaforrás a vízgazdálkodás, mivel az elmúlt években és évtizedekben jelentősen csökkent a lehulló csapadék mennyisége, ráadásul az eloszlása is kedvezőtlenebbé vált: gyakran egyszerre érkezik a jelentős része, így a kezelése nagy kihívást jelent az ágazat számára. Strukturális kihívás a generációváltás is, ami azért érdemel kiemelt figyelmet, mert a gazdák csaknem 40 százaléka 65 év feletti.

Tóth Attila hangsúlyozta a tudásalapú gazdálkodás fontosságát: elengedhetetlen, hogy a megfelelő tapasztalat és megérzés mellett adatalapú döntések szülessenek az állattenyésztési ágazatban is. „Ki kell választani, hogy milyen adatokat gyűjtünk és tárolunk, és hogy ezek alapján milyen módon és ki fog döntést hozni, és mi az, amit ebből végre fogunk hajtani” – tette hozzá.

A kihívások harmadik körébe a pénzügyi-társadalmi típusúak tartoznak, például, hogy nagy a közép- és kisvállalkozók aránya az ágazatban, és rendkívül magas azok finanszírozási igénye. Ez részben a hosszú termelési ciklusokból, valamint a magas tárgyieszköz-igényből fakad. Tóth Attila elmondta, hogy a nemzetgazdaság egyéb ágazataihoz képest a mezőgazdaságnak háromszor annyi finanszírozásra és kétszer annyi tárgyieszközre van szüksége egységnyi árbevétel eléréséhez. Éppen ez az oka az agrárium rugalmatlanságának: nagyon nehezen reagál a pénzügyi vagy az egyéb, akár a fogyasztói igények változására is.

További nehézséget jelent a finanszírozási oldalon, hogy a pénzügyi beszámolók készítésének időpontja általában december 31-e, ami nem igazodik a termelési ciklushoz. Lehet, hogy egy vállalkozásnak semmilyen problémája sincs, csak a termelési ciklus szempontjából készült rossz időben a beszámoló.

Egy agrárvállalkozásnak ezeken túl ökológiailag és ökonómiailag is fenntarthatónak kell lennie, amelyek látszólag ellentmondanak egymásnak. Ökológiai oldalról alacsonyabb környezetszennyezés és kevesebb inputanyag-felhasználás támogatná a fenntarthatóságot, ökonómiai oldalról viszont fontos, hogy egy vállalkozás nyereséget termeljen. A technológia a precíziós gazdálkodás révén nyújt megfelelő támogatást ahhoz, hogy ezek együttesen meg tudjanak valósulni.

2023-ban csaknem 70 százalékos volt a kedvezményes kamatozású hitelek aránya az agráriumban, ami nem meglepő, hiszen nagyon magasak voltak a kamatok. A Növekedési Hitelprogram és az Agrár Széchenyi Kártya voltak a legnépszerűbbek, de a beruházások finanszírozásnál az EXIM szerepe is felértékelődött. Mivel a vállalkozások működésének a célja a profit, így – a szakember szerint – ehhez elengedhetetlen, hogy az árbevételüket szerződések és keretmegállapodások alapján meg tudják tervezni, és a költségszerkezetüket ennek megfelelően tudják alakítani.

Ami a jövőt illeti: az agrárvállalkozásoknak zöldebbeknek, tudatosabbaknak kell lenniük, és erre a szereplőknek készen kell állniuk. Azok maradnak versenyben, akik használják a digitalizáció nyújtotta előnyöket, akik adatot gyűjtenek és adatalapon hoznak döntést, természetesen a tapasztalatokon és a megérzéseken túl.

2024 a pályázatok éve lesz: sokféle, de elsősorban élelmiszeripari pályázat kiírása várható, év végén pedig érkeznek a precíziós pályázatok részletei. Tehát hamarosan nyílnak a támogatások, fél éven belül döntések is születnek, majd utána kezdődik a megvalósítási időszak. Pénzintézeti oldalról viszont az a jó beruházás, ami támogatás nélkül is működőképes.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiemelt ellenőrzést tart a távoli kontinensekről érkező konténereknél a Nébih

2024.06.25.

A távoli kontinensekről és országokból érkező tengeri szállítmányok fa csomagolóanyagai komoly, főként növényegészségügyi kockázatot jelenthetnek a környezetünk egészségére.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Még könnyebb lesz használni az elektronikus Gazdálkodási Naplót (eGN) - nézze meg, hogyan

2024.06.25.

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Július 21-ig levegőből is kiszórható a gombaölő szer napraforgóban és szójában

2024.06.25.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének kezdeményezésére az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott boszkalid és piraklostrobin hatóanyag-tartalmú gombaölő szer légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Díjat kaptak a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérletek legjobbjai

2024.06.25.

A fajtakísérletekben vizsgált kukorica, őszi búza és őszi káposztarepce meghatározó szántóföldi kultúrák a magyar agráriumban, ezért nagyon fontos, hogy a gazdák minél szélesebb körű ismeretekkel rendelkezzenek a különböző fajták képességeiről.

Folytatódik: keddre, szerdára és csütörtökre is időjárási veszélyjelzés van érvényben az országban

2024.06.25.

Kedden általában sok napsütésre van kilátás, a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, a csapadékgócok száma átmenetileg csökken. Főleg késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és előbb a déli országrészben valószínű zápor, zivatar, miközben nő a számosságuk. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Az északi megyék kivételével elsőfokú riasztás van érvényben az országban.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás