Kora tavaszi megelőző védelem a talajból fertőző patogén kórokozók ellen, költséghatékony, minőségi megoldás az Agrár-Ökológiai Program (AÖP) azonnali teljesítésével!

A 2023. évben induló AÖP-támogatás egyik befutó slágerterméke a BIOFIL® Talajőr lett.

Ez a talajoltó készítmény olyan Bacillus törzseket tartalmaz, amelyek szántóföldi felhasználása nemcsak hazai, hanem globális szinten is intenzíven növekszik. Népszerűségét annak köszönheti, hogy az alkalmazott Bacillustörzsek patogén gátló hatásúak, fizikai ellenállóságuk magas fokú és emellett PGPR azaz növényi növekedés serkentő hatásúak.

Hatékony patogéngátlás

A hazai talajokból izolált baktériumtörzseket tartalmazó BIOFIL® Talajőr készítmény a talajegészséget hivatott fenntartani. A termékben található Bacillustörzsek sziderofor-termelők és tápanyag mobilizáló hatásúak, biológiai úton kiszorítják a talajban terjedő és onnan fertőző kórokozó gombákat a gyökérkörnyezetből. Működésük lényege, hogy élettérfoglaló stratégiájuknak köszönhetően a növények gyökérzetét gyorsan és nagymértékben kolonizálják, rövid idő alatt az egész gyökérfelületen megtelepszenek. Olyan antibiotikumokat is termelhetnek, amelyek eredményesen korlátozzák a talajból fertőző növényi patogének terjedését, mint például a Fusarium, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia. Ez segít nagy hatékonysággal kiszorítani a gyökérkörnyezetből a fertőző kórokozókat. A BIOFIL® Talajőr talajba forgatásával tehát a növények kórokozók általi megbetegedésének esélye nagy mértékben csökkenhet.

1. ábra A patogén gombák a kontroll edényekben szabadon terjednek, a BIOFIL® Talajőrrel kezelt edényekben ugyanazon patogén gombák micéliumainak növekedése a kezelt zónákban erősen gátolt

A készítményben található baktériumok ellenálló kitartó képleteket (spórákat képeznek). Ezek a vastag sejtfallal rendelkező baktériumspórák csíraképességüket hosszú ideig képesek megtartani, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal fokozott védelmet biztosít, így megvédi a baktériumokat, ezáltal jóval több lehetséges agrárinput készítménnyel keverhető, mint más hasonló típusú készítmények.

Javasolt technológia

A BIOFIL® Talajőr talajoltó baktérium készítmény kijuttatását a talajra permetezve, majd 5-10 cm mélyen beforgatva végezzük, magágy készítésekor vagy vetéssel egy menetben. Alkalmazása a specifikus igényeket figyelembe véve (pl.: tápanyag-mobilizálás, talajszerkezet-javítás, stb.) a többi BIOFIL® készítménnyel kombináltan is javasolt. A BIOFIL® termékek kimagasló minőségben fermentált, alacsony dózisú (0,2-0,4 dl/ha), költséghatékony, könnyen kezelhető, környezetbarát megoldást nyújtanak a gazdáknak. Alkalmazásuk az AÖP-ban 2 pontot jelent.

Fontos, hogy az AÖP-támogatásban mikrobiológiai talajoltásra csak azok a készítmények alkalmazhatók, amely termékek engedélyokiratában ez külön fel van tüntetve. Az engedélyokiratban jelzett technológiai előírások betartása, az engedélyezett kultúrák figyelembevétele és a feltüntetett dózis alkalmazása mind elengedhetetlen feltétele az AÖP-támogatáshoz szükséges előírások teljesítésének.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás