Egy online portál segítségével sokkal pontosabb képet kaphatunk az erdők és fák szerepéről, valamint a biomassza készletekről, mint korábban. A portálon található eszközökkel az országok felmérhetik, mennyi szén rejtőzik fáikban, és nyers adatokat nyerhetnek ki az erdők sűrűségéről. Az így kapott információk többek között a klímaváltozás elleni harcban is  fontos szerepet tölthetnek be.

Az információ, amihez tudósok, erdészeti szakértők, privát cégek és döntéshozók a GlobAllomeTree révén juthatnak, a klímaváltozás elleni harc egy fontos elemeként segíthet az erdőkben tárolt kötött-szén készleteink felmérésében.

„A pontos adatok hiánya jelenti a fő nehézséget, hogy erdeinket bevethessük a klímaváltozás megfékezéséhez,” mondta a FAO erdészeti szakértője, Matieu Henry. „A GlobAllomeTree egy hasznos eszköz az országok számára, hogy felmérjék, mennyi szén rejtőzik fáikban.”

A legteljesebb fa-adattár

Az online platform legújabb verziója jelentősen kibővült funkcióikkal rendelkezik, melyek elérhetővé tesznek többek között nyers adatokat a fákról, fafajtákról és az erdők sűrűségéről. A több mint 13 000 statisztikai modell révén felmérhetők a fák jelentette alapanyag- és kötöttszén-készletek is.

A portál segítségével feltérképezhetőek különböző országok erdői alatt rejlő erőforrás-készletek
 

A puszta adatokon túl segít a felhasználók számára áthidalni földrajzi távolságokat, mivel fórum funkciója lehetőséget kínál az eszmecserére és akár az együttműködésre is.

Mindezek mellett egy kézikönyv és oktatóanyagok is elérhetők a GlobAllomeTree-n, ami szakértők számára lehet érdekes az erdők kiterjedésének és a bennük rejlő biomassza kapacitások felbecsléséhez.

Felhasználói előnyök világszerte

Már jelenleg is több mint 120 országból regisztráltak az oldal felhasználói és köztük több nemzeti hatóság képviselői is, akik a GlobAllomeTree-t is segítségül hívták az erdeik jelentette erőforrások felméréséhez.

Mexikóban például a GlobAllomeTree-vel együttműködésben alakítottak ki egy nemzeti adatbázist, amit aztán mások számára is elérhetővé tettek.

Az oldalt, ami 2013 óta érhető el, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a francia CIRAD kutatóintézettel és az olasz Tuscia egyetemmel együttműködésben fejlesztette ki.

Megosztás

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás