Az Oxbo márkanév ismerősen csenghet azon gazdálkodók fülében, akik a speciális betakarítógépek világában jártasak.

A speciális önjáró betakarítógépeket gyártó vállalat, az Oxbo International Corporation és a KITE Zrt. partneri kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, mely eddig kukorica-, hibridkukorica- vagy zöldborsó-betakarításra kínált hatékony megoldásokat. Az „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Az önjáró eszközhordozók családja három tagból áll. Az európai TerraGator híg- és szervestrágya-kijuttatók örökségét tovább hordozva, modernizálva, a mai kor precíziós eszközeit felhasználva készült el az AT-széria két tagja 4103 és 5105 típusjelzéssel, míg a harmadik típus, az 5104 a hagyományos alvázú, négykerékhajtású kialakítást kapta. Az eszközhordozó gépek erejét Scania dízelmotorok biztosítják két elérhető teljesítményszinttel. A kisebb motor, egy 5 hengeres turbódízel erőforrás az AT4103 modellbe került beszerelésre, mely 400 lóerejével biztosítja az adott munkafolyamathoz szükséges teljesítményt, míg a két nagyobb testvérben az erősebb, 6 hengeres motor található, mely 550 lóerős névleges teljesítményre képes.

A hajtáslánc korszerűségét és megbízhatóságát sem bízta a véletlenre a gyártó. A ZF márka már többször bebizonyította, hogy képes a nagy forgatónyomatékot üzembiztosan a hajtáslánc többi elemének biztosítani különböző mezőgazdasági gépekben. Az „AT” szériában egy fokozatmentes kivitelű ZF ECCOM típus található, mely négy mechanikus tartománnyal rendelkezik, amelyek között a váltás teljesen automatikus. A nagy nyomatékot figyelembe véve egy dupla áttételű bolygóműves véglehajtás került beszerelésre, mely akkor is képes az erőhatásokat elviselni, ha az önjáró kijuttató valamilyen nagy vonóerőt igénylő munkaeszközt üzemeltet. A három- és ötkerekes kivitelek esetében a mellső kerék hajtása egy hidromotorral történik. A maximális 70°-os mellső kormányzási szögnek és a hátsó tengelyek kormányozhatóságának köszönhetően a fordulási sugár minimális. A hagyományos négykerekes kivitelek esetében pedig lehetőség van oldalazó kormányzásra is, mellyel nagyobb felületen osztható el a gép tömege. Az alapfelszereltség részeként elérhető 1050/50 R32 méretű gumiabroncsok hatékonyan csökkentik a nagy össztömegű önjáró gépek talajtömörítő hatását. Az alapfelszereltségen felül természetesen elérhetők különböző méretű, speciális sorközjáró és alacsony nyomású gumiabroncsok is.

Három géptípus három különböző térfogattal rendelkező tartállyal. Az AT4103 16 m3, az AT5104 22 m3, az AT5105 25 m3 tartálykapacitással rendelkezik. A poliuretán tartály feltöltése a feltöltőkar segítségével kevesebb, mint 2 perc. Az úgynevezett Superload centrifugálszivattyú a szívókar részét képezi, melynek maximális teljesítménye 12 m3/perc. A kar segítségével tartálykocsiból, síktárolóból vagy akár föld alatti tárolóból is képes trágyát a tartályba juttatni. A felszívásért és kijuttatásért ezen kívül még egy 9 m3/perces Börger lebenyszivattyú felel (opcióban 12 m3/perces is elérhető), melynek fordulatszáma fokozatmentesen állítható, így könnyen változtatható a kijuttatási mennyiség.

Az eltömődések megakadályozásáért egy Vogelsang RotaCut aprítóegység került beszerelésre, melyen minden körülmények között áthalad az anyag. Az egység oldalt került elhelyezésre a könnyű karbantartás és tisztítás érdekében. A tartály feltöltési szintjéről állandó visszajelzés kapható a fülkében elhelyezkedő monitorról, mely az előre megadott értéket elérve automatikus leállítja a feltöltést, így megakadályozva a nem kívánt túltöltést. A gépen található csövezések átmérője 8” és 10”, melyekben könnyen és eltömődésektől mentesen képes áramlani a hígtrágya. Kijuttatóeszközök felfogatásáról a hátsó hárompont-függesztés gondoskodik, melyre a megfelelő eszközt kiválasztva képes rétekre, álló állományokba vagy akár tarlóba injektálva kijuttatni a folyékony szerves trágyákat. Precíziós technológiai megoldások is szintén rendelkezésre állnak. Az „AT” széria automatakormányzás-előkészítéssel rendelkezik, így bármilyen John Deere monitorral és antennával képes a beállított nyomvonalon tartani a berendezést. RTK jelpontossággal sorközjáró kivitelben megvalósítható a sávos alapműveléssel együtt történő pozícionált hígtrágya-lehelyezés is, mely tovább javítja a tápanyagok hasznosulását.

Bővebb információkért keresse területileg illetékes gépértékesítési menedzser kollégánkat!

Bán Máté
kereskedelmet támogató mérnök
KITE

(x)

Megosztás

További híreink

Felfrissülő zöld mezőkön – a regeneratív legeltetésről Szarvasfarmon

2024.06.22.

Legelők állapotfelmérése címmel hirdettek műhelymunkát a bőszénfai Szarvasfarmon, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban megismerjék a holisztikus menedzsmentre épülő regeneratív legeltetést és legelőhasználatot. Hogy a regeneratív szó jelentése – újraképződő; felfrissítő – valódi értelmet nyerjen.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

2024.06.22.

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmajárók számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

Csökken a forróság, záporok jönnek

2024.06.22.

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

Szakmai előadásokkal egybekötött búza fajtabemutató volt Vasszilvágyon - fotókkal

2024.06.22.

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál.

Mit legyen az építési-bontási törmelékkel? – ingyenes tájékoztató kiadvány jött ki

2024.06.22.

Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Ezt nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el.

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás