Együttműködési megállapodást írt alá Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt. A Debreceni Egyetem és a KITE Zrt. kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza, mely eddig az agrárképzés és a kutatás-fejlesztés területén volt meghatározó, mostantól az IT szektorban is partnerségi viszony szövődött a két fél között. Debrecenben az adattudományt és a mesterséges intelligenciát súlypontba állítva hivatalos NVIDIA és Microsoft képzési központot, valamint ipari vizsgaközpontot létesítettek, ahol ipari tananyagból tartanak felkészítő képzéseket a felsőoktatás és az üzleti szféra részére.

A 2024. április 17-én tartott esemény egyben a 29. Informatikai Szakmai Napok megnyitóját is jelentette, melyen a köszöntők sorát Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta, aki rövid történelmi kitekintést tett az elmúlt 60-70 év digitális fejlődésének korszakaira. A KITE anyagát szemléztük.

Hadászi László és Hajdu András professzor az aláírásnál: még több szinten együttműködik a KITE Zrt. és a Debreceni Egyetem - Forrás: Molnár Péter
A

Beszédében kiemelte, hogy az ötvenes években megjelenő nagy teljesítményű számítógépek lehetővé tették az adatfeldolgozást, azonban a minél gyorsabb információcserére vonatkozó igény folyamatos fejlesztéseket hívott életre. Mára megjelent a mesterséges intelligencia (MI), amely számos területen új lehetőségeket nyitott, de ezek kiaknázáshoz is szükséges a gazdasági szektorokkal és különböző tudományágakkal való kollaboráció.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere köszöntő szavaiban örömének adott hangot, látva, hogy a Debreceni Egyetem figyel a piaci igényekre és naprakész tudással vértezi fel a hallgatókat. A diákok ezáltal a munkaerőpiacon is lépéselőnyt élvezhetnek, hiszen - ahogy az alpolgármester fogalmazott - a helyi vállalatok versenyeznek értük. Hangsúlyozta, a városnak is szüksége van jó informatikusokra, akik többek között részt vehetnek a Debrecen Smart City program okos és élhető város megvalósításában.

Továbbfejlesztett oktatási rendszer

Prof. Dr. Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja arról beszélt, hogy az informatika dinamikus fejlődése miatt az oktatási portfóliójukat is átalakították, melyben a hagyományos szemléletformáló oktatás mellett a legkorszerűbb technológiákhoz tartozó tananyagok is megjelennek. 

„Ennek megfelelően, a hagyományos szakterületekről sem megfeledkezve, az adattudományt és a mesterséges intelligenciát súlypontba állítva hivatalos NVIDIA és Microsoft képzési központot, valamint ipari vizsgaközpontot létesítettünk, ahol ipari tananyagból tartunk felkészítő képzéseket a felsőoktatás és az üzleti szféra részére egyaránt” – részletezte az Informatikai Kar dékánja. Kiemelte továbbá, hogy ezeken a képzéseken nemzetközileg elismert tanúsítványok is szerezhetőek.

A megnyitó további részében két együttműködési megállapodást is aláírtak. A Debreceni Egyetem Informatikai Karával az ACPM IT Zrt. képviseletében Erdei Csaba ügyvezető írta alá a szerződést, melynek középpontjában a kiberbiztonság támogatása áll. Ezt követően egy másik megállapodás köttetett a KITE Zrt. és az Informatikai Kar között, melyet a mezőgazdasági vállalat részéről Hadászi László innovációs főigazgató látott el kézjegyével. 

Hadászi László köszöntőjében elmondta, hogy a KITE Zrt. és az egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kapcsolata immár 50 éves múltra tekint vissza, most viszont új lehetőségként üdvözölték az Informatikai Karral történő együttműködést.

Agráradatok használatával és elemzésével haladnak

„A KITE Zrt. 15 évvel ezelőtt kezdte fejleszteni az adatalapú mezőgazdaságot, melynek eredményeként 2020-ban létrejött a KITE Precíziós Gazdálkodási Rendszere. Ennek köszönhetően már közel 1 millió hektár terület adatállománya áll rendelkezésükre, ami világviszonylatban is egyedülálló” – mondta a főigazgató. Beszédét azzal folytatta, hogy ezen adatállomány gyorsabb és hatékonyabb feldolgozását remélik az együttműködéstől, illetve bíznak abban, hogy új megoldásokkal még inkább automatizálhatják a rendszert és esetleg olyan lehetőségek is felszínre kerülnek, amit eddig technológiai fejlesztés szempontjából nem vettek figyelembe. 

Mindez magába foglalja a digitális technológiák mezőgazdasági alkalmazását, a precíziós gazdálkodáshoz szükséges informatikai megoldásokat, a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kiaknázását, a korszerű adatelemzést, a döntéstámogatás és a vizualizáció fejlesztését, továbbá a kutatás-fejlesztési, oktatási, tudományos, ipari és egyéb területeken történő projektek megvalósítása és fejlesztése is a kitűzött célok között szerepel.

A megnyitó programjának zárásaként Borsi Csilla, a Continental Autonomous Mobility Hungary képviseletében a diákoknak kedvezett, ugyanis egy új ösztöndíj felhívást jelentett be az Informatikai Kar hallgatói számára, amely a járműiparra, különös tekintettel az önvezető járművek fejlesztésére irányul - írták.

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás