Együttműködési megállapodást írt alá Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt. A Debreceni Egyetem és a KITE Zrt. kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza, mely eddig az agrárképzés és a kutatás-fejlesztés területén volt meghatározó, mostantól az IT szektorban is partnerségi viszony szövődött a két fél között. Debrecenben az adattudományt és a mesterséges intelligenciát súlypontba állítva hivatalos NVIDIA és Microsoft képzési központot, valamint ipari vizsgaközpontot létesítettek, ahol ipari tananyagból tartanak felkészítő képzéseket a felsőoktatás és az üzleti szféra részére.

A 2024. április 17-én tartott esemény egyben a 29. Informatikai Szakmai Napok megnyitóját is jelentette, melyen a köszöntők sorát Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta, aki rövid történelmi kitekintést tett az elmúlt 60-70 év digitális fejlődésének korszakaira. A KITE anyagát szemléztük.

Hadászi László és Hajdu András professzor az aláírásnál: még több szinten együttműködik a KITE Zrt. és a Debreceni Egyetem - Forrás: Molnár Péter
A

Beszédében kiemelte, hogy az ötvenes években megjelenő nagy teljesítményű számítógépek lehetővé tették az adatfeldolgozást, azonban a minél gyorsabb információcserére vonatkozó igény folyamatos fejlesztéseket hívott életre. Mára megjelent a mesterséges intelligencia (MI), amely számos területen új lehetőségeket nyitott, de ezek kiaknázáshoz is szükséges a gazdasági szektorokkal és különböző tudományágakkal való kollaboráció.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere köszöntő szavaiban örömének adott hangot, látva, hogy a Debreceni Egyetem figyel a piaci igényekre és naprakész tudással vértezi fel a hallgatókat. A diákok ezáltal a munkaerőpiacon is lépéselőnyt élvezhetnek, hiszen - ahogy az alpolgármester fogalmazott - a helyi vállalatok versenyeznek értük. Hangsúlyozta, a városnak is szüksége van jó informatikusokra, akik többek között részt vehetnek a Debrecen Smart City program okos és élhető város megvalósításában.

Továbbfejlesztett oktatási rendszer

Prof. Dr. Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja arról beszélt, hogy az informatika dinamikus fejlődése miatt az oktatási portfóliójukat is átalakították, melyben a hagyományos szemléletformáló oktatás mellett a legkorszerűbb technológiákhoz tartozó tananyagok is megjelennek. 

„Ennek megfelelően, a hagyományos szakterületekről sem megfeledkezve, az adattudományt és a mesterséges intelligenciát súlypontba állítva hivatalos NVIDIA és Microsoft képzési központot, valamint ipari vizsgaközpontot létesítettünk, ahol ipari tananyagból tartunk felkészítő képzéseket a felsőoktatás és az üzleti szféra részére egyaránt” – részletezte az Informatikai Kar dékánja. Kiemelte továbbá, hogy ezeken a képzéseken nemzetközileg elismert tanúsítványok is szerezhetőek.

A megnyitó további részében két együttműködési megállapodást is aláírtak. A Debreceni Egyetem Informatikai Karával az ACPM IT Zrt. képviseletében Erdei Csaba ügyvezető írta alá a szerződést, melynek középpontjában a kiberbiztonság támogatása áll. Ezt követően egy másik megállapodás köttetett a KITE Zrt. és az Informatikai Kar között, melyet a mezőgazdasági vállalat részéről Hadászi László innovációs főigazgató látott el kézjegyével. 

Hadászi László köszöntőjében elmondta, hogy a KITE Zrt. és az egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kapcsolata immár 50 éves múltra tekint vissza, most viszont új lehetőségként üdvözölték az Informatikai Karral történő együttműködést.

Agráradatok használatával és elemzésével haladnak

„A KITE Zrt. 15 évvel ezelőtt kezdte fejleszteni az adatalapú mezőgazdaságot, melynek eredményeként 2020-ban létrejött a KITE Precíziós Gazdálkodási Rendszere. Ennek köszönhetően már közel 1 millió hektár terület adatállománya áll rendelkezésükre, ami világviszonylatban is egyedülálló” – mondta a főigazgató. Beszédét azzal folytatta, hogy ezen adatállomány gyorsabb és hatékonyabb feldolgozását remélik az együttműködéstől, illetve bíznak abban, hogy új megoldásokkal még inkább automatizálhatják a rendszert és esetleg olyan lehetőségek is felszínre kerülnek, amit eddig technológiai fejlesztés szempontjából nem vettek figyelembe. 

Mindez magába foglalja a digitális technológiák mezőgazdasági alkalmazását, a precíziós gazdálkodáshoz szükséges informatikai megoldásokat, a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kiaknázását, a korszerű adatelemzést, a döntéstámogatás és a vizualizáció fejlesztését, továbbá a kutatás-fejlesztési, oktatási, tudományos, ipari és egyéb területeken történő projektek megvalósítása és fejlesztése is a kitűzött célok között szerepel.

A megnyitó programjának zárásaként Borsi Csilla, a Continental Autonomous Mobility Hungary képviseletében a diákoknak kedvezett, ugyanis egy új ösztöndíj felhívást jelentett be az Informatikai Kar hallgatói számára, amely a járműiparra, különös tekintettel az önvezető járművek fejlesztésére irányul - írták.

További híreink

A NAK-elnökkel erősödött a magyar küldöttség és a gazdák érdekképviselete az Európai Parlamentben

2024.06.21.

A legutóbbi Európa Parlamenti választás merősítette a gazdák érdekérvényesítését az EU központjában, és az agrárium is hangsúlyosabban jelenhet meg az Európai Parlament napirendjén – közölte Nagy István agrárminiszter.

Sivatagból az otthonainkba: 5 gyakorlati tipp a pozsgás növények beltéri gondozásához

2024.06.21.

Akinek volt valaha jáde növénye, és nem tudott rájönni, miért hullanak le folyamatosan a levelei, vagy miért zsugorodott össze váratlanul egy rutin öntözés után, akkor értékelni fogja a poszgás növények gondozására vonatkozó tanácsokat. Ezek a hasznos tippek mindent tartalmaznak, amit tudni kell a beltéri életben tartásukhoz, a megfelelő öntözéstől és fénytől a legjobb talajtípusig.

Ez már nem játék, két vármegyére harmadfokú riasztást adtak ki mára

2024.06.21.

Pénteken változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést. Emellett az ország északi, északkeleti harmadán az alacsonyabb szintű felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik. Csapadék estig általában nem lesz, de a nyugati, délnyugati határvidékre már estefele kis eséllyel besodródhat zápor, zivatar. A keleties irányú szél elkezd déli irányba fordulni és helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 38 fok között várható. A déli országrészben lesz a legmelegebb. Késő estére 22 és 31 fok közé hűl le a levegő. Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Áder János szerint víztározók és csatornák kellenek az árvíz elleni védekezéshez

2024.06.21.

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Bővül a kínálat Keszthelyen: Növényvédelmi szakmérnök képzés indul az ősszel

2024.06.21.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakon.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás