Ilyen gyönyörű, nyarat idéző időben még az egyébként kényelemszerető kerttulajdonosok is megmozdulnak. Hogy benépesítsék a kertjüket a tavasz igazi színeivel. Kézenfekvő választás a  színpompás leander, akár egész nyáron át onthatja a virágokat. Gondozása viszonylag egyszerű, de néhány praktikát azért érdemes megfogadni…  – tanácsolta a HelloVidéknek Kósa Dániel kertészmérnök.

A mediterrán területek jellemző növényei a leanderek, amelyek mérgezőek, de egyben gyönyörűek is. Széles körben elterjedt dísznövények, a Földközi-tengertől Indiáig mindenhol megtalálhatóak. Különböző színekben pompáznak, hatalmasra meg tudnak nőni. Szerencsére egy viszonylag könnyen tartható növény, de érdemes odafigyelni arra, hogy mindig igyekezzünk optimális körülményeket teremteni számára.

A leander talajban nem válogat, legjobban a meszes kötött talajokon fejlődik. Kevés öntözést igényel, ettől függetlenül a nagyobb mennyiségű öntözést nagy zöldhozammal hálálja meg. (Fotó: Pixabay)

Morfológiája eltérő lehet a nemesítések miatt, magassága elérheti a 1.5- 3 métert is. Fás szárú, örökzöld cserje, levelei hosszúkásak, vastagok, sötétzöldek, hármasával állnak a száron. Virágai szimplák vagy teltek is lehetnek, fajtától függően, május végétől június elejétől virágzik, színe pedig változatos, fehértől a bordóig rengeteg árnyalatban létezik. Termése hüvelytermés. Gyökérzete erős, mélyre hatoló, így a szárazságnak jól ellenáll – mesélte Kósa Dániel.

A leander talajban nem válogat, legjobban a meszes kötött talajokon fejlődik. Kevés öntözést igényel, ettől függetlenül a nagyobb mennyiségű öntözést nagy zöldhozammal hálálja meg. A fagyokra viszont érzékeny, teleltetésre ott van szükség, ahol tartós fagyok vannak.

Tűrik a hideget

Termesztők elmondása szerint, bizonyos fajták –3, –5 Celsius fokig tűrik a hideget, ha az nincs tartósan jelen.

Napos meleg helyeken érzik jól magát, hetente célszerű tápoldatozni a fejlődési és virágzási időszakban. A tápoldat összetételében nitrogén-, foszfortúlsúlyos célszerű, de nem feltétel. A nitrogén fokozásával a növekedést, a foszforéval pedig a virágzást lehet serkenteni – közölte a kertészmérnök. Azt is hozzátette, hogy teleltetni +5 és –10 Celsius között kell, minimális fénnyel.

Garázs sem kell, lakásban is teleltethető

A teleltetés elkezdése előtt fel kell készíteni a növényeket, így a tápoldatozást csökkenteni szükséges, ezt már szeptemberben el lehet kezdeni, egészen a teljes befejezésig.

Az öntözést is csökkenteni kell, de minimális öntözésre szüksége van a növénynek teleltetés alatt is. Metszeni lehet, de nem szükséges, viszont érdemes lemosni a leveleit, szárait, ugyanis ezzel a kártevők jelentős részét el tudjuk távolítani róla. Mielőtt bevinnénk a teleltetés helyére, hagyjuk megszáradni. Teleltetés alatt lehetőleg szellőztessünk, a friss levegő jót tesz a növényeknek, valamint folyamatosan ellenőrizni kell, hogy nem lepték-e el a kártevők.

A szakember még arra is figyelmeztetett, hogy főleg a száraz, levegőtlen helyeken szaporodhatnak el a takácsatkák és pajzstetvek. Ezek ellen lehet vegyszeresen is védekezni, viszont lehetőség van a mechanikus védekezésre, ekkor szappanos vízzel és ronggyal áttörölgethetjük a levelek fonákját. Ha nagyon magas a páratartalom, akkor a gombák veszélye nőhet meg, így ügyeljünk a megfelelő hely kiválasztására.

Mi a teendőnk tavasszal, teleltetés után?

Teleltetés után tavasszal szépen fokozatosan kell hozzászoktatni a növényeket a kinti klímához, valamint növelni az öntözővíz mennyiségét, lassan emelve a tápoldat mennyiségét is. Tavasszal szükség lehet metszésre, ekkor az elhalt részeket metsszük vissza az élő részig, valamint ha kell, ritkítsuk meg a lombozatot.

Ahogy Kósa Dániel elmondta, mindig ügyeljünk rá, hogy a virágrügyek a hajtások végén vannak, tehát ne a hajtások végeit csípjük vissza, mert akkor nem fog virágozni a leander. Ifjító metszésnél az egész ágat metsszük vissza 15 centiméteres nagyságra, így új hajtások törnek majd elő.

Időnként érdemes átültetni!

Átültetés akkor szükséges, ha a cserepet teljesen benőtte a gyökérzet, ekkor válasszunk egy nagyobb cserepet, és egy éles kés segítségével minimálisan faragjuk körbe a földlabdát.

Ha megritkítjuk a gyökeret, akkor szükség van a lombozat visszanyírására is, ekkor mintha ifjítanánk, 15 centire vágjuk vissza az erősebb hajtásokat, hogy a lombozat 2/3-a maradjon meg. Ültetéshez használjunk jó minőségű talajt, de ügyeljünk, hogy a tőzeges talaj savanyú kémhatású, és a leanderek a meszes kötött talajokon érzik jól magukat. Egy kis hamu jó szolgálatot tehet, hogy lúgosítsuk a közeget. Az átültetés után a nitrogén- és foszfortúlsúlyos tápoldatot adagoljuk nekik a tenyészidőszak alatt.

Növényvédelmi kérdések

A leanderek növényvédelme nem feltétlen bonyolult, de odafigyelést igényel. Gyakran nem is fertőzéssel van dolgunk, hanem egyszerűen csak hiánytünete van a növénynek, erre oda kell figyelni! A kártevői főleg a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, ellenük rovarölő permettel lehet védekezni.

2-3 hetente lehet ismételni a kezeléseket, és két kezelés után egy másik hatóanyagú szerrel szükséges a kezelés, hogy a rezisztencia ne alakuljon ki. A kártevők terjeszthetnek betegségeket, amelyeket össze lehet keverni a vízhiányos állapottal. Ez a kórokozó felelős a levélperzselődésért.

Meleg, párás időben a gombák is fertőznek, ellenük egy menetben a rovarölővel megelőző kezelés javasolt. A leanderek nagy ellensége a leanderrák, amelyet egy baktérium okoz. Ez ellen a betegség ellen sajnos nincs teljes gyógymód, viszont rendszeres rezes gombaölővel kezelve megelőzhető, vagy ha már jelen van, akkor metszéssel kombinálva szinten tartható – tanácsolta Kósa Dániel.

Tippek leandervásárláshoz

Leandervásárláskor több szempontot is érdemes figyelembe venni a növény egészséges növekedése és szép virágzása érdekében. Íme néhány tipp, amire érdemes odafigyelni:

Egészséges növény. Válasszunk életerős, betegségmentes növényt. Kerüljük a sárga vagy elszáradt levelekkel rendelkező példányokat.

Gyökérzet. Ellenőrizzük a gyökérzetet, hogy az egészséges és jól fejlett-e. A túl szorosan csomagolt gyökerek jelezhetik, hogy a növénynek több helyre van szüksége.

Levelek. A leveleknek sötétzöldeknek és épeknek kell lenniük. A foltos vagy sérült levelek betegségre utalhatnak.

Virágok. Ha lehetséges, válasszunk olyan növényt, amely már virágzik, így biztosak lehetünk a kívánt színben és formában.

A növény mérete. Figyeljünk a növény méretére és arra, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre otthon a neveléséhez.

Talaj és edény. Győződjünk meg arról, hogy a növényhez megfelelő méretű és jó vízelvezetésű edényt választunk, valamint tápanyagban gazdag talajt biztosítunk számára.

A leanderek ára 2024-ben az online webáruházakban:

Télálló leander (Nerium oleander 'Villa Romaine') : (15–25 cm) : 4 650 Ft

Leander 30 cm-es cserépben: 16.000 Ft

Leander (160–170 cm magas): 25 000 Ft

Leanderfa (3–3,5 méter magas): 95.000 Ft

Mi magunk is szaporíthatjuk!

Szaporítani a félfás részeit lehet hajtatással, ami azt jelenti, hogy a levágott vesszőket vízbe állítva tudjuk gyökereztetni. Meleg, napos helyen gyökerezik a legjobban. Amikor szedjük a hajtásokat ügyeljünk, hogy a levelek felületének 2/3-át vágjuk le, így csökkenthető a párologtatás, tehát nem száradnak ki a vesszők. Amikor gyökeret eresztett, akkor óvatosan ültessük tápanyagdús, de laza talajba, óvatosan tömörítve, hogy ne szakítsuk le a friss gyökereket. Meleg napos viszonylag páradús helyre kell tenni őket  – tanácsolta a HelloVidék olvasóinak Kósa Dániel.

Figyelem, a leander (Nerium oleander) valóban mérgező növény!

Minden része tartalmaz olyan toxikus anyagokat, mint az oleandrin és a neandrin, amelyek az emberekre és állatokra is mérgezőek lehetnek. Ezek a vegyületek a növény természetes védelmi mechanizmusai, de kis dózisban gyógyszerként is használhatók, például a szív erősítésére és az ekcéma kezelésére. Azonban a leander íze nagyon keserű, ezért általában nem jelent veszélyt a gyermekekre vagy háziállatokra, mivel valószínűtlen, hogy nagy mennyiségben fogyasztanák.

A leandermérgezés tünetei közé tartozhat a hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés. Ha bármilyen mérgezés gyanúja merül fel, azonnal orvosi segítséget kell kérni. A leanderrel való bánásmód során mindig legyünk óvatosak, és kerüljük a növény bármelyik részének elfogyasztását.

(Forrás: hellovidek.hu)   

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás