Ilyen gyönyörű, nyarat idéző időben még az egyébként kényelemszerető kerttulajdonosok is megmozdulnak. Hogy benépesítsék a kertjüket a tavasz igazi színeivel. Kézenfekvő választás a  színpompás leander, akár egész nyáron át onthatja a virágokat. Gondozása viszonylag egyszerű, de néhány praktikát azért érdemes megfogadni…  – tanácsolta a HelloVidéknek Kósa Dániel kertészmérnök.

A mediterrán területek jellemző növényei a leanderek, amelyek mérgezőek, de egyben gyönyörűek is. Széles körben elterjedt dísznövények, a Földközi-tengertől Indiáig mindenhol megtalálhatóak. Különböző színekben pompáznak, hatalmasra meg tudnak nőni. Szerencsére egy viszonylag könnyen tartható növény, de érdemes odafigyelni arra, hogy mindig igyekezzünk optimális körülményeket teremteni számára.

A leander talajban nem válogat, legjobban a meszes kötött talajokon fejlődik. Kevés öntözést igényel, ettől függetlenül a nagyobb mennyiségű öntözést nagy zöldhozammal hálálja meg. (Fotó: Pixabay)

Morfológiája eltérő lehet a nemesítések miatt, magassága elérheti a 1.5- 3 métert is. Fás szárú, örökzöld cserje, levelei hosszúkásak, vastagok, sötétzöldek, hármasával állnak a száron. Virágai szimplák vagy teltek is lehetnek, fajtától függően, május végétől június elejétől virágzik, színe pedig változatos, fehértől a bordóig rengeteg árnyalatban létezik. Termése hüvelytermés. Gyökérzete erős, mélyre hatoló, így a szárazságnak jól ellenáll – mesélte Kósa Dániel.

A leander talajban nem válogat, legjobban a meszes kötött talajokon fejlődik. Kevés öntözést igényel, ettől függetlenül a nagyobb mennyiségű öntözést nagy zöldhozammal hálálja meg. A fagyokra viszont érzékeny, teleltetésre ott van szükség, ahol tartós fagyok vannak.

Tűrik a hideget

Termesztők elmondása szerint, bizonyos fajták –3, –5 Celsius fokig tűrik a hideget, ha az nincs tartósan jelen.

Napos meleg helyeken érzik jól magát, hetente célszerű tápoldatozni a fejlődési és virágzási időszakban. A tápoldat összetételében nitrogén-, foszfortúlsúlyos célszerű, de nem feltétel. A nitrogén fokozásával a növekedést, a foszforéval pedig a virágzást lehet serkenteni – közölte a kertészmérnök. Azt is hozzátette, hogy teleltetni +5 és –10 Celsius között kell, minimális fénnyel.

Garázs sem kell, lakásban is teleltethető

A teleltetés elkezdése előtt fel kell készíteni a növényeket, így a tápoldatozást csökkenteni szükséges, ezt már szeptemberben el lehet kezdeni, egészen a teljes befejezésig.

Az öntözést is csökkenteni kell, de minimális öntözésre szüksége van a növénynek teleltetés alatt is. Metszeni lehet, de nem szükséges, viszont érdemes lemosni a leveleit, szárait, ugyanis ezzel a kártevők jelentős részét el tudjuk távolítani róla. Mielőtt bevinnénk a teleltetés helyére, hagyjuk megszáradni. Teleltetés alatt lehetőleg szellőztessünk, a friss levegő jót tesz a növényeknek, valamint folyamatosan ellenőrizni kell, hogy nem lepték-e el a kártevők.

A szakember még arra is figyelmeztetett, hogy főleg a száraz, levegőtlen helyeken szaporodhatnak el a takácsatkák és pajzstetvek. Ezek ellen lehet vegyszeresen is védekezni, viszont lehetőség van a mechanikus védekezésre, ekkor szappanos vízzel és ronggyal áttörölgethetjük a levelek fonákját. Ha nagyon magas a páratartalom, akkor a gombák veszélye nőhet meg, így ügyeljünk a megfelelő hely kiválasztására.

Mi a teendőnk tavasszal, teleltetés után?

Teleltetés után tavasszal szépen fokozatosan kell hozzászoktatni a növényeket a kinti klímához, valamint növelni az öntözővíz mennyiségét, lassan emelve a tápoldat mennyiségét is. Tavasszal szükség lehet metszésre, ekkor az elhalt részeket metsszük vissza az élő részig, valamint ha kell, ritkítsuk meg a lombozatot.

Ahogy Kósa Dániel elmondta, mindig ügyeljünk rá, hogy a virágrügyek a hajtások végén vannak, tehát ne a hajtások végeit csípjük vissza, mert akkor nem fog virágozni a leander. Ifjító metszésnél az egész ágat metsszük vissza 15 centiméteres nagyságra, így új hajtások törnek majd elő.

Időnként érdemes átültetni!

Átültetés akkor szükséges, ha a cserepet teljesen benőtte a gyökérzet, ekkor válasszunk egy nagyobb cserepet, és egy éles kés segítségével minimálisan faragjuk körbe a földlabdát.

Ha megritkítjuk a gyökeret, akkor szükség van a lombozat visszanyírására is, ekkor mintha ifjítanánk, 15 centire vágjuk vissza az erősebb hajtásokat, hogy a lombozat 2/3-a maradjon meg. Ültetéshez használjunk jó minőségű talajt, de ügyeljünk, hogy a tőzeges talaj savanyú kémhatású, és a leanderek a meszes kötött talajokon érzik jól magukat. Egy kis hamu jó szolgálatot tehet, hogy lúgosítsuk a közeget. Az átültetés után a nitrogén- és foszfortúlsúlyos tápoldatot adagoljuk nekik a tenyészidőszak alatt.

Növényvédelmi kérdések

A leanderek növényvédelme nem feltétlen bonyolult, de odafigyelést igényel. Gyakran nem is fertőzéssel van dolgunk, hanem egyszerűen csak hiánytünete van a növénynek, erre oda kell figyelni! A kártevői főleg a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, ellenük rovarölő permettel lehet védekezni.

2-3 hetente lehet ismételni a kezeléseket, és két kezelés után egy másik hatóanyagú szerrel szükséges a kezelés, hogy a rezisztencia ne alakuljon ki. A kártevők terjeszthetnek betegségeket, amelyeket össze lehet keverni a vízhiányos állapottal. Ez a kórokozó felelős a levélperzselődésért.

Meleg, párás időben a gombák is fertőznek, ellenük egy menetben a rovarölővel megelőző kezelés javasolt. A leanderek nagy ellensége a leanderrák, amelyet egy baktérium okoz. Ez ellen a betegség ellen sajnos nincs teljes gyógymód, viszont rendszeres rezes gombaölővel kezelve megelőzhető, vagy ha már jelen van, akkor metszéssel kombinálva szinten tartható – tanácsolta Kósa Dániel.

Tippek leandervásárláshoz

Leandervásárláskor több szempontot is érdemes figyelembe venni a növény egészséges növekedése és szép virágzása érdekében. Íme néhány tipp, amire érdemes odafigyelni:

Egészséges növény. Válasszunk életerős, betegségmentes növényt. Kerüljük a sárga vagy elszáradt levelekkel rendelkező példányokat.

Gyökérzet. Ellenőrizzük a gyökérzetet, hogy az egészséges és jól fejlett-e. A túl szorosan csomagolt gyökerek jelezhetik, hogy a növénynek több helyre van szüksége.

Levelek. A leveleknek sötétzöldeknek és épeknek kell lenniük. A foltos vagy sérült levelek betegségre utalhatnak.

Virágok. Ha lehetséges, válasszunk olyan növényt, amely már virágzik, így biztosak lehetünk a kívánt színben és formában.

A növény mérete. Figyeljünk a növény méretére és arra, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre otthon a neveléséhez.

Talaj és edény. Győződjünk meg arról, hogy a növényhez megfelelő méretű és jó vízelvezetésű edényt választunk, valamint tápanyagban gazdag talajt biztosítunk számára.

A leanderek ára 2024-ben az online webáruházakban:

Télálló leander (Nerium oleander 'Villa Romaine') : (15–25 cm) : 4 650 Ft

Leander 30 cm-es cserépben: 16.000 Ft

Leander (160–170 cm magas): 25 000 Ft

Leanderfa (3–3,5 méter magas): 95.000 Ft

Mi magunk is szaporíthatjuk!

Szaporítani a félfás részeit lehet hajtatással, ami azt jelenti, hogy a levágott vesszőket vízbe állítva tudjuk gyökereztetni. Meleg, napos helyen gyökerezik a legjobban. Amikor szedjük a hajtásokat ügyeljünk, hogy a levelek felületének 2/3-át vágjuk le, így csökkenthető a párologtatás, tehát nem száradnak ki a vesszők. Amikor gyökeret eresztett, akkor óvatosan ültessük tápanyagdús, de laza talajba, óvatosan tömörítve, hogy ne szakítsuk le a friss gyökereket. Meleg napos viszonylag páradús helyre kell tenni őket  – tanácsolta a HelloVidék olvasóinak Kósa Dániel.

Figyelem, a leander (Nerium oleander) valóban mérgező növény!

Minden része tartalmaz olyan toxikus anyagokat, mint az oleandrin és a neandrin, amelyek az emberekre és állatokra is mérgezőek lehetnek. Ezek a vegyületek a növény természetes védelmi mechanizmusai, de kis dózisban gyógyszerként is használhatók, például a szív erősítésére és az ekcéma kezelésére. Azonban a leander íze nagyon keserű, ezért általában nem jelent veszélyt a gyermekekre vagy háziállatokra, mivel valószínűtlen, hogy nagy mennyiségben fogyasztanák.

A leandermérgezés tünetei közé tartozhat a hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés. Ha bármilyen mérgezés gyanúja merül fel, azonnal orvosi segítséget kell kérni. A leanderrel való bánásmód során mindig legyünk óvatosak, és kerüljük a növény bármelyik részének elfogyasztását.

(Forrás: hellovidek.hu)   

Megosztás

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás