Az idei évben a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar sokszínű program-kavalkáddal várja a növényvilág szerelmeseit. Kiállítások, a tudományt népszerűsítő előadások és műhelymunkák is színesítik a kínálatot. A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán két héten át, 2024. május 14-étől 24-ig tart a Növények napja rendezvénysorozat, érdemes megnézni a részleteket. Számos növénytani tudnivalót osztanak meg a szakemberek.

A Pozsgás növények kiállítása 2024.05.14-16. között lesz. Ezen számos nemzetség és faj bemutatása lesz, élő növényekkel. Gyönyörködni lehet sok faj látványos virágzásában. A kiállítás egész ideje alatt hozzáértő szakemberek válaszolnak a kérdésekre, továbbá pozsgás növények vására is lesz.

Az idei évben a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar sokszínű program-kavalkáddal várja a növényvilág szerelmeseit. Kiállítások, a tudományt népszerűsítő előadások és műhelymunkák is színesítik a kínálatot

Pozsgások, herbáriumok

A herbáriumok varázslatos világa címmel hosszabb ideig lesz látható egy programelem. 2024.05.14. és 24. között ízelítőt adnak a DE MÉK Alkalmazott Növénybiológiai Tanszékének értékes herbáriumi lapjaiból. 150-200 éves, muzeális értékű préselt növények, gyógynövények és mohák lesznek láthatóak a múltból. Bepillantást nyújtanak a Szádler József 1823-ból származó „A magyar plánták gyűjteménye” című lapjaiba és a résztvevők maguk is készíthetnek herbáriumot.

Élet extrém száraz körülmények között előadás (Hogyan csinálják a kaktuszok? Mit tanulhatunk a kaktuszoktól?) címmel Dr. Csajbók József tart látványültetéssel egybekötött tudománynépszerűsítő előadást 2024.05.14-én 14:00 és 15:00 óra között. Ennek része lesz a kaktuszok családjának rövid, interaktív bemutatása élő növényekkel. Fontosabb élőhelyeik jellemzése, és az ott élő fontosabb fajok bemutatása is a program része. Igyekeznek választ adni arra, hogyan képesek életben maradni olyan helyeken ahol más növények nem? Az extrém száraz körülmények közötti túlélést lehetővé tevő stratégiákról is szó lesz.

Látványültetés pozsgás növényekkel: 2024.05.14. 15:00

Szaktanácsadással egybekötött ültetési lehetőség a résztvevőknek. Milyen a pozsgások számára megfelelő ültetőközeg? Hogyan öntözzük, trágyázzuk őket? Hogyan teleltessük őket? A cserepek, talajkeverék, növények a helyszínen rendelkezésre állnak, és a beültetett növényt mindenki hazaviheti ajándékba - írták.

Zsiláné André Anikó előadása a “SzemlÉLETváltók – Élő, élhető kert kialakítása és fenntartása” címet viseli, ezt 2024.05.21-én, 10 órától lehet meghallgatni. 

Napjainkban az urbanizáció (városiasodás) negatív hatásának, a környezetvédelmi problémák, a felgyorsult és stresszes életmódunk miatt egyre inkább felértékelődött a növények, a kert, akár egy veteményes vagy éppen a díszkertek jelentősége - írták a programelőzetesben. Az éghajlatváltozás, a szélsőségessé vált környezeti viszonyok (árvízszerű esőzések, aszály), továbbá a sok esetben lehetetlenné váló növényvédelmi problémák miatt ma már új szemléletmóddal akár hatékonyabban lehet kertet művelni és fenntartani annak érdekében, hogy a tevékenység ne csak teher, hanem örömforrás is legyen.

A “Növények napja a MÉK-en” program további részleteit ide kattintva lehet megismerni.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás