Lassan húzhatunk egy újabb strigulát, az október is elmúlik, s beköszönt a november. Nem egy tipikus növénytermesztős hónap, de még ilyenkor is vannak feladatok a zöldségesben, gyümölcsösben és a díszkertekben is. Lássuk hát ezeket!

Óvjuk a karfiolt!

A téli káposzták levelei elkezdhetnek sárgulni, ilyenkor az érintett leveleket távolítsuk el és hálóval védjük káposztáinkat a kártevő madaraktól. Amennyiben maradt még kinn karfiol, úgy a takaróleveleiket hajtsuk rá a fejekre, nehogy megfagyjanak. Ha még nem tettük, akkor a támasztékul szolgáló karókat, botokat húzzuk ki a földből, tisztítsuk meg őket és tegyük el téli tárolási helyükre. Mielőtt elkezdene megfagyni a talaj, szedjük ki a petrezselyemgyökereket, valamint kezdjük meg a talajmunkákat is.

Óvjuk a karfiolt, ha még kinn van a szabadban (Fotó: mindmegette.hu)
 
Eljön a metszés ideje is

Novemberben elvégezhetjük gyümölcsfáink metszését. Emellett, ha még van termő bogyósgyümölcs bokor a kertben, úgy takarjuk azt hálóval, hogy a madarak kártételétől megóvjuk a termést. Földlabda nélküli fákat még ültethetünk, de ha már fagyos a föld, amikor az esetlegesen megrendelt fáinkat meghozzák, akkor már ne tegyük ki őket, inkább egy tőzeggel töltött zsákban és tavaszig tároljuk őket abban. A még fákon lévő gyümölcsöket szedjük le, ami egészséges, tároljuk el. Ültessük el azokat az alanyokat, amelyeket a következő évben szemezni és oltani akarunk.

Telepítsünk sövényt!

Sokat leskelődik a szomszéd, vagy csak a csupasz kerítés helyett zöld növényt nézegetne telke körül? Az indok mindegy, ilyenkor kell a sövénynek való növényeket elültetni. A lombos cserjék és fák, valamint a fenyőfélék telepítésével is novemberben kell végeznünk. A díszkertek ékességét, a sziklakertet is ilyenkor kell kitisztítani, a ráhullott faleveleket távolítsuk el.

Ültessük szét a salátát

Az üvegházban nincsen túl sok feladat novemberben. A párásítást és a szellőztetést némiképp vissza kell venni. Ezen kívül esetleg telepíthetünk kis növésű gyümölcsfákat, valamint a rövidnappalos salátát is szétültethetjük.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás