Lassan húzhatunk egy újabb strigulát, az október is elmúlik, s beköszönt a november. Nem egy tipikus növénytermesztős hónap, de még ilyenkor is vannak feladatok a zöldségesben, gyümölcsösben és a díszkertekben is. Lássuk hát ezeket!

Óvjuk a karfiolt!

A téli káposzták levelei elkezdhetnek sárgulni, ilyenkor az érintett leveleket távolítsuk el és hálóval védjük káposztáinkat a kártevő madaraktól. Amennyiben maradt még kinn karfiol, úgy a takaróleveleiket hajtsuk rá a fejekre, nehogy megfagyjanak. Ha még nem tettük, akkor a támasztékul szolgáló karókat, botokat húzzuk ki a földből, tisztítsuk meg őket és tegyük el téli tárolási helyükre. Mielőtt elkezdene megfagyni a talaj, szedjük ki a petrezselyemgyökereket, valamint kezdjük meg a talajmunkákat is.

Óvjuk a karfiolt, ha még kinn van a szabadban (Fotó: mindmegette.hu)
 
Eljön a metszés ideje is

Novemberben elvégezhetjük gyümölcsfáink metszését. Emellett, ha még van termő bogyósgyümölcs bokor a kertben, úgy takarjuk azt hálóval, hogy a madarak kártételétől megóvjuk a termést. Földlabda nélküli fákat még ültethetünk, de ha már fagyos a föld, amikor az esetlegesen megrendelt fáinkat meghozzák, akkor már ne tegyük ki őket, inkább egy tőzeggel töltött zsákban és tavaszig tároljuk őket abban. A még fákon lévő gyümölcsöket szedjük le, ami egészséges, tároljuk el. Ültessük el azokat az alanyokat, amelyeket a következő évben szemezni és oltani akarunk.

Telepítsünk sövényt!

Sokat leskelődik a szomszéd, vagy csak a csupasz kerítés helyett zöld növényt nézegetne telke körül? Az indok mindegy, ilyenkor kell a sövénynek való növényeket elültetni. A lombos cserjék és fák, valamint a fenyőfélék telepítésével is novemberben kell végeznünk. A díszkertek ékességét, a sziklakertet is ilyenkor kell kitisztítani, a ráhullott faleveleket távolítsuk el.

Ültessük szét a salátát

Az üvegházban nincsen túl sok feladat novemberben. A párásítást és a szellőztetést némiképp vissza kell venni. Ezen kívül esetleg telepíthetünk kis növésű gyümölcsfákat, valamint a rövidnappalos salátát is szétültethetjük.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás