Nagy-Britannia lett az első régió Európában, amely betiltotta az élő állatok vágásra vagy hizlalásra történő exportját. Az új tilalom május 20-án lépett hatályba, amikor az Animal Welfare (Livestock Exports) Act megkapta a királyi jóváhagyást. Mindez csak a Brexit után vált lehetővé, amikor az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. A mezőgazdaság tekintetében ez a legújabb jogszabály betiltja az élő szarvasmarhák, juhok és sertések exportját vágásra és hizlalásra Angliából, Skóciából és Walesből, azaz Nagy-Britannia három országából. Nincs többé élő állat export.

Állatjólét

Az Egyesült Királyság kormánya szerint a lépés erősíti a régió állatjóléti vezető szerepét, mivel megakadályozza, hogy az állatok stresszt, kimerültséget és sérüléseket szenvedjenek el hosszú és szükségtelen exportutak során.

Pontos adatok arról, hogy ez hány élő állatot érint, nehezen beszerezhetők, de csúcsidőszakokban akár évi 2,5 millió élő állatot is exportálhattak Nagy-Britanniából. Az új törvény biztosítja, hogy az állatokat helyben, magas jóléti színvonalú brit vágóhidakon vágják le, ami növeli a brit hús presztízsét is. A törvény megszünteti a régóta fennálló juh- és bárányhús exportját vágásra és hizlalásra, valamint a borjak kontinentális Európába való szállítását borjúhúsfarmokra. Vonatkozik továbbá a kecskékre, sertésekre, vaddisznókra és lovakra is.

Forrás: Pixabay

Steve Barclay, az Egyesült Királyság környezetvédelmi minisztere elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a világ legmagasabb állatjóléti normái közé tartozunk. Az új törvényünk kihasználja a Brexit utáni szabadságokat, hogy teljesítsük egyik választási ígéretünket és tovább erősítsük ezeket a normákat az élő állatok vágásra és hizlalásra történő exportjának megakadályozásával, amelyről tudjuk, hogy szükségtelen stresszt és sérüléseket okoz az állatoknak.”

Egy ellentmondásos téma

Az élő állatok exportjának betiltása igen ellentmondásos téma, de sok ország világszerte kéri ennek betiltását. Új-Zéland és Ausztrália már betiltotta, vagy elkezdte a folyamatot az élő állatok exportjának betiltására.

Míg a gazdák csoportjai viszonylag csendesek maradtak a tilalommal kapcsolatban, az állatjóléti csoportok nagyon hangosan támogatták.

Chris Sherwood, az RSPCA vezérigazgatója elmondta: „Több mint 50 év kampányolás után rendkívül örülünk annak, hogy betiltották az élő állatok exportját Nagy-Britanniából. Ez azt jelenti, hogy a brit állatokat többé nem küldik külföldre kimerítő utazásokra további hizlalás és vágás céljából, zsúfolt és rossz körülmények között, kevés vagy semmilyen hozzáféréssel az élelemhez vagy vízhez.”

Globális üzenet

„Az egyik első országként a világon, amely eltörölte ezt a gyakorlatot, ez a fontos lépés az állatjólét terén globális üzenetet küld, és reméljük, hogy hamarosan más országok is követik a példát” – mondta Sherwood.

Philip Lymbery, a Compassion in World Farming globális vezérigazgatója elmondta: „Dicsérjük a brit kormányt ennek a rendkívül fontos ígéretnek a teljesítéséért. Ez a régóta várt törvény biztosítja, hogy Nagy-Britannia soha nem tér vissza azokhoz a sötét napokhoz, amikor évente akár 2,5 millió juhot és borjút exportáltak Európába vagy azon túlra vágásra vagy hizlalásra.”

Az élő állatok exportja más konkrét körülmények között, például tenyésztés és versenyek céljából, továbbra is megengedett lesz, feltéve, hogy az állatokat a jogszabályi követelményeknek megfelelően szállítják, amelyek védik jólétüket - olvastuk a dairyglobal.net-en.

A jogszabály egy olyan konzultációt követ, amely az élő állatok exportjának megszüntetésére irányult, és amelyben a válaszadók 87%-a egyetértett abban, hogy a haszonállatokat nem szabad vágásra és hizlalásra exportálni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás