Nagy-Britannia lett az első régió Európában, amely betiltotta az élő állatok vágásra vagy hizlalásra történő exportját. Az új tilalom május 20-án lépett hatályba, amikor az Animal Welfare (Livestock Exports) Act megkapta a királyi jóváhagyást. Mindez csak a Brexit után vált lehetővé, amikor az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. A mezőgazdaság tekintetében ez a legújabb jogszabály betiltja az élő szarvasmarhák, juhok és sertések exportját vágásra és hizlalásra Angliából, Skóciából és Walesből, azaz Nagy-Britannia három országából. Nincs többé élő állat export.

Állatjólét

Az Egyesült Királyság kormánya szerint a lépés erősíti a régió állatjóléti vezető szerepét, mivel megakadályozza, hogy az állatok stresszt, kimerültséget és sérüléseket szenvedjenek el hosszú és szükségtelen exportutak során.

Pontos adatok arról, hogy ez hány élő állatot érint, nehezen beszerezhetők, de csúcsidőszakokban akár évi 2,5 millió élő állatot is exportálhattak Nagy-Britanniából. Az új törvény biztosítja, hogy az állatokat helyben, magas jóléti színvonalú brit vágóhidakon vágják le, ami növeli a brit hús presztízsét is. A törvény megszünteti a régóta fennálló juh- és bárányhús exportját vágásra és hizlalásra, valamint a borjak kontinentális Európába való szállítását borjúhúsfarmokra. Vonatkozik továbbá a kecskékre, sertésekre, vaddisznókra és lovakra is.

Forrás: Pixabay

Steve Barclay, az Egyesült Királyság környezetvédelmi minisztere elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a világ legmagasabb állatjóléti normái közé tartozunk. Az új törvényünk kihasználja a Brexit utáni szabadságokat, hogy teljesítsük egyik választási ígéretünket és tovább erősítsük ezeket a normákat az élő állatok vágásra és hizlalásra történő exportjának megakadályozásával, amelyről tudjuk, hogy szükségtelen stresszt és sérüléseket okoz az állatoknak.”

Egy ellentmondásos téma

Az élő állatok exportjának betiltása igen ellentmondásos téma, de sok ország világszerte kéri ennek betiltását. Új-Zéland és Ausztrália már betiltotta, vagy elkezdte a folyamatot az élő állatok exportjának betiltására.

Míg a gazdák csoportjai viszonylag csendesek maradtak a tilalommal kapcsolatban, az állatjóléti csoportok nagyon hangosan támogatták.

Chris Sherwood, az RSPCA vezérigazgatója elmondta: „Több mint 50 év kampányolás után rendkívül örülünk annak, hogy betiltották az élő állatok exportját Nagy-Britanniából. Ez azt jelenti, hogy a brit állatokat többé nem küldik külföldre kimerítő utazásokra további hizlalás és vágás céljából, zsúfolt és rossz körülmények között, kevés vagy semmilyen hozzáféréssel az élelemhez vagy vízhez.”

Globális üzenet

„Az egyik első országként a világon, amely eltörölte ezt a gyakorlatot, ez a fontos lépés az állatjólét terén globális üzenetet küld, és reméljük, hogy hamarosan más országok is követik a példát” – mondta Sherwood.

Philip Lymbery, a Compassion in World Farming globális vezérigazgatója elmondta: „Dicsérjük a brit kormányt ennek a rendkívül fontos ígéretnek a teljesítéséért. Ez a régóta várt törvény biztosítja, hogy Nagy-Britannia soha nem tér vissza azokhoz a sötét napokhoz, amikor évente akár 2,5 millió juhot és borjút exportáltak Európába vagy azon túlra vágásra vagy hizlalásra.”

Az élő állatok exportja más konkrét körülmények között, például tenyésztés és versenyek céljából, továbbra is megengedett lesz, feltéve, hogy az állatokat a jogszabályi követelményeknek megfelelően szállítják, amelyek védik jólétüket - olvastuk a dairyglobal.net-en.

A jogszabály egy olyan konzultációt követ, amely az élő állatok exportjának megszüntetésére irányult, és amelyben a válaszadók 87%-a egyetértett abban, hogy a haszonállatokat nem szabad vágásra és hizlalásra exportálni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

2024.07.23.

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás