Nagy-Britannia lett az első régió Európában, amely betiltotta az élő állatok vágásra vagy hizlalásra történő exportját. Az új tilalom május 20-án lépett hatályba, amikor az Animal Welfare (Livestock Exports) Act megkapta a királyi jóváhagyást. Mindez csak a Brexit után vált lehetővé, amikor az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. A mezőgazdaság tekintetében ez a legújabb jogszabály betiltja az élő szarvasmarhák, juhok és sertések exportját vágásra és hizlalásra Angliából, Skóciából és Walesből, azaz Nagy-Britannia három országából. Nincs többé élő állat export.

Állatjólét

Az Egyesült Királyság kormánya szerint a lépés erősíti a régió állatjóléti vezető szerepét, mivel megakadályozza, hogy az állatok stresszt, kimerültséget és sérüléseket szenvedjenek el hosszú és szükségtelen exportutak során.

Pontos adatok arról, hogy ez hány élő állatot érint, nehezen beszerezhetők, de csúcsidőszakokban akár évi 2,5 millió élő állatot is exportálhattak Nagy-Britanniából. Az új törvény biztosítja, hogy az állatokat helyben, magas jóléti színvonalú brit vágóhidakon vágják le, ami növeli a brit hús presztízsét is. A törvény megszünteti a régóta fennálló juh- és bárányhús exportját vágásra és hizlalásra, valamint a borjak kontinentális Európába való szállítását borjúhúsfarmokra. Vonatkozik továbbá a kecskékre, sertésekre, vaddisznókra és lovakra is.

Forrás: Pixabay

Steve Barclay, az Egyesült Királyság környezetvédelmi minisztere elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a világ legmagasabb állatjóléti normái közé tartozunk. Az új törvényünk kihasználja a Brexit utáni szabadságokat, hogy teljesítsük egyik választási ígéretünket és tovább erősítsük ezeket a normákat az élő állatok vágásra és hizlalásra történő exportjának megakadályozásával, amelyről tudjuk, hogy szükségtelen stresszt és sérüléseket okoz az állatoknak.”

Egy ellentmondásos téma

Az élő állatok exportjának betiltása igen ellentmondásos téma, de sok ország világszerte kéri ennek betiltását. Új-Zéland és Ausztrália már betiltotta, vagy elkezdte a folyamatot az élő állatok exportjának betiltására.

Míg a gazdák csoportjai viszonylag csendesek maradtak a tilalommal kapcsolatban, az állatjóléti csoportok nagyon hangosan támogatták.

Chris Sherwood, az RSPCA vezérigazgatója elmondta: „Több mint 50 év kampányolás után rendkívül örülünk annak, hogy betiltották az élő állatok exportját Nagy-Britanniából. Ez azt jelenti, hogy a brit állatokat többé nem küldik külföldre kimerítő utazásokra további hizlalás és vágás céljából, zsúfolt és rossz körülmények között, kevés vagy semmilyen hozzáféréssel az élelemhez vagy vízhez.”

Globális üzenet

„Az egyik első országként a világon, amely eltörölte ezt a gyakorlatot, ez a fontos lépés az állatjólét terén globális üzenetet küld, és reméljük, hogy hamarosan más országok is követik a példát” – mondta Sherwood.

Philip Lymbery, a Compassion in World Farming globális vezérigazgatója elmondta: „Dicsérjük a brit kormányt ennek a rendkívül fontos ígéretnek a teljesítéséért. Ez a régóta várt törvény biztosítja, hogy Nagy-Britannia soha nem tér vissza azokhoz a sötét napokhoz, amikor évente akár 2,5 millió juhot és borjút exportáltak Európába vagy azon túlra vágásra vagy hizlalásra.”

Az élő állatok exportja más konkrét körülmények között, például tenyésztés és versenyek céljából, továbbra is megengedett lesz, feltéve, hogy az állatokat a jogszabályi követelményeknek megfelelően szállítják, amelyek védik jólétüket - olvastuk a dairyglobal.net-en.

A jogszabály egy olyan konzultációt követ, amely az élő állatok exportjának megszüntetésére irányult, és amelyben a válaszadók 87%-a egyetértett abban, hogy a haszonállatokat nem szabad vágásra és hizlalásra exportálni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás