Nagy-Britannia lett az első régió Európában, amely betiltotta az élő állatok vágásra vagy hizlalásra történő exportját. Az új tilalom május 20-án lépett hatályba, amikor az Animal Welfare (Livestock Exports) Act megkapta a királyi jóváhagyást. Mindez csak a Brexit után vált lehetővé, amikor az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. A mezőgazdaság tekintetében ez a legújabb jogszabály betiltja az élő szarvasmarhák, juhok és sertések exportját vágásra és hizlalásra Angliából, Skóciából és Walesből, azaz Nagy-Britannia három országából. Nincs többé élő állat export.

Állatjólét

Az Egyesült Királyság kormánya szerint a lépés erősíti a régió állatjóléti vezető szerepét, mivel megakadályozza, hogy az állatok stresszt, kimerültséget és sérüléseket szenvedjenek el hosszú és szükségtelen exportutak során.

Pontos adatok arról, hogy ez hány élő állatot érint, nehezen beszerezhetők, de csúcsidőszakokban akár évi 2,5 millió élő állatot is exportálhattak Nagy-Britanniából. Az új törvény biztosítja, hogy az állatokat helyben, magas jóléti színvonalú brit vágóhidakon vágják le, ami növeli a brit hús presztízsét is. A törvény megszünteti a régóta fennálló juh- és bárányhús exportját vágásra és hizlalásra, valamint a borjak kontinentális Európába való szállítását borjúhúsfarmokra. Vonatkozik továbbá a kecskékre, sertésekre, vaddisznókra és lovakra is.

Forrás: Pixabay

Steve Barclay, az Egyesült Királyság környezetvédelmi minisztere elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a világ legmagasabb állatjóléti normái közé tartozunk. Az új törvényünk kihasználja a Brexit utáni szabadságokat, hogy teljesítsük egyik választási ígéretünket és tovább erősítsük ezeket a normákat az élő állatok vágásra és hizlalásra történő exportjának megakadályozásával, amelyről tudjuk, hogy szükségtelen stresszt és sérüléseket okoz az állatoknak.”

Egy ellentmondásos téma

Az élő állatok exportjának betiltása igen ellentmondásos téma, de sok ország világszerte kéri ennek betiltását. Új-Zéland és Ausztrália már betiltotta, vagy elkezdte a folyamatot az élő állatok exportjának betiltására.

Míg a gazdák csoportjai viszonylag csendesek maradtak a tilalommal kapcsolatban, az állatjóléti csoportok nagyon hangosan támogatták.

Chris Sherwood, az RSPCA vezérigazgatója elmondta: „Több mint 50 év kampányolás után rendkívül örülünk annak, hogy betiltották az élő állatok exportját Nagy-Britanniából. Ez azt jelenti, hogy a brit állatokat többé nem küldik külföldre kimerítő utazásokra további hizlalás és vágás céljából, zsúfolt és rossz körülmények között, kevés vagy semmilyen hozzáféréssel az élelemhez vagy vízhez.”

Globális üzenet

„Az egyik első országként a világon, amely eltörölte ezt a gyakorlatot, ez a fontos lépés az állatjólét terén globális üzenetet küld, és reméljük, hogy hamarosan más országok is követik a példát” – mondta Sherwood.

Philip Lymbery, a Compassion in World Farming globális vezérigazgatója elmondta: „Dicsérjük a brit kormányt ennek a rendkívül fontos ígéretnek a teljesítéséért. Ez a régóta várt törvény biztosítja, hogy Nagy-Britannia soha nem tér vissza azokhoz a sötét napokhoz, amikor évente akár 2,5 millió juhot és borjút exportáltak Európába vagy azon túlra vágásra vagy hizlalásra.”

Az élő állatok exportja más konkrét körülmények között, például tenyésztés és versenyek céljából, továbbra is megengedett lesz, feltéve, hogy az állatokat a jogszabályi követelményeknek megfelelően szállítják, amelyek védik jólétüket - olvastuk a dairyglobal.net-en.

A jogszabály egy olyan konzultációt követ, amely az élő állatok exportjának megszüntetésére irányult, és amelyben a válaszadók 87%-a egyetértett abban, hogy a haszonállatokat nem szabad vágásra és hizlalásra exportálni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás