Színvonalas és szakmailag is kiváló konferencián vettünk részt október közepén Herceghalmon, a Limagrain jóvoltából. Az egész napos eseményen a Holstein-fríz szarvasmarhákról, a megfelelő takarmányozásról és silókukoricáról hallhattunk, de érintettek olyan fontos és sokakat foglalkoztató területeket is, mint a tejkvóta kivezetésének következményei.

A túl finom, túl édes, nem túl jó

Elsőként Kőrösi Zsolt (tenyésztésvezető, Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete) beszélt a magyar, genetikailag a csúcson lévő holstein-fríz marhákról. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban egyértelmű javulást értek el a szarvasmarha állomány minőségét illetően, köszönhetően a termelők tudatosságának. És az 1 telepre jutó tehénállomány tekintetében is vezetünk. Új tulajdonságokat bíráló rendszert vezetnek be az egyesületnél, mely során a láb strapabíróságát és a tőgyállomány tulajdonságait vizsgálják. Előadásában kiemelte, hogy a magyar tejtermelők messze alulfizetettek, és a tejtermelési kvótánkat sem használjuk ki, pedig ki lehetne. A termelést ösztönözni, és a jelenleg rendkívül alacsony 155 kg/fő/év tejfogyasztást 200 kg/fő/évre kellene emelni. Hangsúlyozta, hogy a különböző elemzéseknél fontos lenne figyelembe venni, hogy másképp kell értékelni az árváltozást például egy sokkal magasabb áru máltai tej és egy alacsonyabb áru magyar tej esetében.

[gallery columns="2" link="file" ids="8892,8886"]
Lesz-e élet a tejkvóta kivezetése után?

„Igen, de nem mindenkinek” – folytatta a konferenciát Dr. Popp József (dékán-helyettes, egyetemi tanár, Debreceni Egyetem). Aki elmondta, hogy a tejkvóta megszűnésétől függetlenül lesz vége néhány gazdaságnak. Kitért arra is, hogy a szarvasmarha, mint húsforrás előtt azért vezet a baromfi és hal tenyésztés, mivel a legtöbben arra törekednek, hogy 1 kg élősúlyt a legkevesebb tápból elő lehessen állítani. Emellett a következő, érdekes tényekre is felhívta a figyelmet:

  • A fejlődő országokban nő leginkább a tejtermelés. Mégpedig azért, mert itt nem szabályozzák a termelést. Mivel a helyi termelési költségek szinte már semmit nem számítanak, és az EU-ban él a világon a legszigorúbb szabályozás, a magyar tejtermelők nincsenek könnyű helyzetben. Értékben továbbra is nettó importőrök vagyunk, és csak támogatással nem leszünk versenyképesek. Szükség lenne a szaktudásra is, azonban a fiatalok közül egyre kevesebben kívánnak mezőgazdasággal foglalkozni.
  • Itthon probléma az is, hogy míg például Hollandiában 80-100 tehénre, nálunk 25-30 tehénre jut 1 dolgozó. Emiatt a takarmányozási költségeken próbál mindenki spórolni. Viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen silókukoricát adunk az állatoknak, és mit teszünk mellé tömegtakarmányként.
  • Megdöbbentően nagy a különbség az export terén is Hollandia és Magyarország között. A magyar területek 40%-ának megfelelő területtel rendelkező Hollandia éves tejexportja 6 milliárd Ft értékű. Sokkal kisebb területen, csak tejexportból majdnem eléri a teljes magyar élelmiszerexport, 8 milliárd Ft-os értékét.
  • A statisztikákkal óvatosan kell bánni, nem szabad mindent egy az egyben egymással összehasonlítani. Általánosságban elmondható, hogy a tejtermelési statisztikákba például bekerül az indiai bivalytej is, és egyszerűsítve, tejként tűntetik fel. Illetve azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nem minden tejnek azonos a zsír- és fehérjetartalma sem.
A közönség figyelmesen hallgatta az előadásokat
 

Még egy kis piaci információ: 

  • Október 14-én jelentette be Oroszország, hogy Lengyelországból és a Balti államokból újra lehet sajtot importálni.
  • A következő 2 évben várhatóan csökken a zsebben lévő pénzek összege, és az olcsóbb afrikai, ázsiai importra szorulhatunk.
  • Az egyre csökkenő kukorica ára 3-6 hónap a takarmány árába is beépülhet.
Az a bizonyos 3 tényező

Az idei, közel 200 minta alapján elmondható, hogy jó éve lesz jövőre a silókukorica-szilázsnak, javulunk a szemroppantás terén is, de még mindig sok keményítő jut trágyával a földekre – összegezte a helyzetet Dr. Orosz Szilvia takarmányanalitikai igazgató (Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.). Hangsúlyozta, a 30-35%-os szárazanyag tartalmú silókukorica-szilázs ma már a cél. Ehhez, a jó takarmányhoz pedig 3 tényező szükséges:

  1. megfelelő időjárásDrámaian nő a jövőben a hőségriadós napok száma. Míg az aszály ellen öntözéssel lehet védekezni, a kukorica kisülése ellen nem. Viszont nem kell lemondani róla, cél a fenntarthatóság legyen.
  2. megfelelő hibridHa elég jó, akkor elég 20 cm-rel megemelni hozzá a tarlómagasságot.
  3. megfelelő tarlómagasságHa 40 cm-rel növeljük, 50 grammal növelhetjük a keményítőtartalmat.
Dr. Orosz Szilvia a jó takarmány ismérveiről tartott előadást
 

Tovább segíthetik magukat a gazdák azzal, ha megtanulják ugyanazt a takarmányt több lépcsőben betakarítani, és más-más helyen tárolni. A takarmányköltségeket pedig azzal is lehet optimalizálni, ha figyelembe vesszük, télen és nyáron másképp alakul az állatok étvágya.

A kávészünet után Bruno Pouzet mutatta be a Limagrain Europe tevékenységét és céljait Perczel Péter, a cég hazai ügyviteli- és LGAN projektvezetője tolmácsolásában. Az utolsó előadást Lehel László (tudományos munkatárs, NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet) tartotta egy olyan közép-magyarországi tejtermelő tehenészetében elvégzett kísérlet kapcsán, mely során az LG 34.90 silókukorica hibrid tejtermelésre kifejtett jótékony hatását bizonyították.

[gallery columns="2" link="file" ids="8893,8894"]

A konferencia szervezettsége és az előadók szakmai felkészültsége példaértékű volt, köszönjük a részvételi lehetőséget a Limagrainnek!

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás