Színvonalas és szakmailag is kiváló konferencián vettünk részt október közepén Herceghalmon, a Limagrain jóvoltából. Az egész napos eseményen a Holstein-fríz szarvasmarhákról, a megfelelő takarmányozásról és silókukoricáról hallhattunk, de érintettek olyan fontos és sokakat foglalkoztató területeket is, mint a tejkvóta kivezetésének következményei.

A túl finom, túl édes, nem túl jó

Elsőként Kőrösi Zsolt (tenyésztésvezető, Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete) beszélt a magyar, genetikailag a csúcson lévő holstein-fríz marhákról. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban egyértelmű javulást értek el a szarvasmarha állomány minőségét illetően, köszönhetően a termelők tudatosságának. És az 1 telepre jutó tehénállomány tekintetében is vezetünk. Új tulajdonságokat bíráló rendszert vezetnek be az egyesületnél, mely során a láb strapabíróságát és a tőgyállomány tulajdonságait vizsgálják. Előadásában kiemelte, hogy a magyar tejtermelők messze alulfizetettek, és a tejtermelési kvótánkat sem használjuk ki, pedig ki lehetne. A termelést ösztönözni, és a jelenleg rendkívül alacsony 155 kg/fő/év tejfogyasztást 200 kg/fő/évre kellene emelni. Hangsúlyozta, hogy a különböző elemzéseknél fontos lenne figyelembe venni, hogy másképp kell értékelni az árváltozást például egy sokkal magasabb áru máltai tej és egy alacsonyabb áru magyar tej esetében.

[gallery columns="2" link="file" ids="8892,8886"]
Lesz-e élet a tejkvóta kivezetése után?

„Igen, de nem mindenkinek” – folytatta a konferenciát Dr. Popp József (dékán-helyettes, egyetemi tanár, Debreceni Egyetem). Aki elmondta, hogy a tejkvóta megszűnésétől függetlenül lesz vége néhány gazdaságnak. Kitért arra is, hogy a szarvasmarha, mint húsforrás előtt azért vezet a baromfi és hal tenyésztés, mivel a legtöbben arra törekednek, hogy 1 kg élősúlyt a legkevesebb tápból elő lehessen állítani. Emellett a következő, érdekes tényekre is felhívta a figyelmet:

  • A fejlődő országokban nő leginkább a tejtermelés. Mégpedig azért, mert itt nem szabályozzák a termelést. Mivel a helyi termelési költségek szinte már semmit nem számítanak, és az EU-ban él a világon a legszigorúbb szabályozás, a magyar tejtermelők nincsenek könnyű helyzetben. Értékben továbbra is nettó importőrök vagyunk, és csak támogatással nem leszünk versenyképesek. Szükség lenne a szaktudásra is, azonban a fiatalok közül egyre kevesebben kívánnak mezőgazdasággal foglalkozni.
  • Itthon probléma az is, hogy míg például Hollandiában 80-100 tehénre, nálunk 25-30 tehénre jut 1 dolgozó. Emiatt a takarmányozási költségeken próbál mindenki spórolni. Viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen silókukoricát adunk az állatoknak, és mit teszünk mellé tömegtakarmányként.
  • Megdöbbentően nagy a különbség az export terén is Hollandia és Magyarország között. A magyar területek 40%-ának megfelelő területtel rendelkező Hollandia éves tejexportja 6 milliárd Ft értékű. Sokkal kisebb területen, csak tejexportból majdnem eléri a teljes magyar élelmiszerexport, 8 milliárd Ft-os értékét.
  • A statisztikákkal óvatosan kell bánni, nem szabad mindent egy az egyben egymással összehasonlítani. Általánosságban elmondható, hogy a tejtermelési statisztikákba például bekerül az indiai bivalytej is, és egyszerűsítve, tejként tűntetik fel. Illetve azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nem minden tejnek azonos a zsír- és fehérjetartalma sem.
A közönség figyelmesen hallgatta az előadásokat
 

Még egy kis piaci információ: 

  • Október 14-én jelentette be Oroszország, hogy Lengyelországból és a Balti államokból újra lehet sajtot importálni.
  • A következő 2 évben várhatóan csökken a zsebben lévő pénzek összege, és az olcsóbb afrikai, ázsiai importra szorulhatunk.
  • Az egyre csökkenő kukorica ára 3-6 hónap a takarmány árába is beépülhet.
Az a bizonyos 3 tényező

Az idei, közel 200 minta alapján elmondható, hogy jó éve lesz jövőre a silókukorica-szilázsnak, javulunk a szemroppantás terén is, de még mindig sok keményítő jut trágyával a földekre – összegezte a helyzetet Dr. Orosz Szilvia takarmányanalitikai igazgató (Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.). Hangsúlyozta, a 30-35%-os szárazanyag tartalmú silókukorica-szilázs ma már a cél. Ehhez, a jó takarmányhoz pedig 3 tényező szükséges:

  1. megfelelő időjárásDrámaian nő a jövőben a hőségriadós napok száma. Míg az aszály ellen öntözéssel lehet védekezni, a kukorica kisülése ellen nem. Viszont nem kell lemondani róla, cél a fenntarthatóság legyen.
  2. megfelelő hibridHa elég jó, akkor elég 20 cm-rel megemelni hozzá a tarlómagasságot.
  3. megfelelő tarlómagasságHa 40 cm-rel növeljük, 50 grammal növelhetjük a keményítőtartalmat.
Dr. Orosz Szilvia a jó takarmány ismérveiről tartott előadást
 

Tovább segíthetik magukat a gazdák azzal, ha megtanulják ugyanazt a takarmányt több lépcsőben betakarítani, és más-más helyen tárolni. A takarmányköltségeket pedig azzal is lehet optimalizálni, ha figyelembe vesszük, télen és nyáron másképp alakul az állatok étvágya.

A kávészünet után Bruno Pouzet mutatta be a Limagrain Europe tevékenységét és céljait Perczel Péter, a cég hazai ügyviteli- és LGAN projektvezetője tolmácsolásában. Az utolsó előadást Lehel László (tudományos munkatárs, NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet) tartotta egy olyan közép-magyarországi tejtermelő tehenészetében elvégzett kísérlet kapcsán, mely során az LG 34.90 silókukorica hibrid tejtermelésre kifejtett jótékony hatását bizonyították.

[gallery columns="2" link="file" ids="8893,8894"]

A konferencia szervezettsége és az előadók szakmai felkészültsége példaértékű volt, köszönjük a részvételi lehetőséget a Limagrainnek!

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás