Az enyhe időjárásnak köszönhetően az idei évben korábban indult el a kullancsszezon. Hazánk sajnos a súlyos betegségeket terjesztő vérszívók által legfertőzöttebb országok közé tartozik, ennek ellenére a magyarok még mind a mai napig sok esetben fittyet hánynak az elővigyázatosságra. Pedig a kullancs csípése súlyos következményekkel járhat.

Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint fontos lenne a megelőzésben a kullancsveszélyes területek elkerülése, a kullancsriasztó szer használata. A szakember a HelloVidéknek adott interjúban beszélt arról is, hogy milyen új kullancsfajok bukkantak fel Magyarországon.

A nyári néhány hetet eddig a kirándulók és a strandolók alapvetően úgy kezelték, hogy  nem nagyon kell számítaniuk a kullancs jekenlétére. (Fotó: Pixabay)

Nincs hideg tél – egész évben itt vannak

Kapiller Zoltán elmondta, hogy mivel megszűnt a tél, megszűntek a talajmenti fagyok, ezért a kullancsok egész évben itt vannak már. Régebben a talajmenti fagyok voltak hivatottak a kullancsok létszámát regurálni, ám a helyzet az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott.

A szakember szerint amikor kimegyünk a természetbe, kisebb-nagyobb számban találkozhatunk már kullanccsal. A nagy felívelő szaporodási rajzás február végétől eltart egészen a nyár közepéig. A tetőzés május-júniusban van, aztán amikor jön a forróság, úgy csökken a kullancsok száma is.

Mostanság van az első nagy rajzásuk, egy nagy szaporodási időszak, majd augusztus közepétől szeptember elejéig és szeptember elejétől egészen december elejéig egy kisebb szaporodási időszak következik.

Stratégiát váltottak

A nyári néhány hetet eddig a kirándulók és a strandolók alapvetően úgy kezelték, hogy  nem nagyon kell számítaniuk a kullancs jekenlétére. A kullancsok azonban életmódstratégiát váltottak, és a füves strandokon órákon át napozók fürdőruhájába másznak már be – hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán.

Rendkívül fontos ezért kirándulás és strandolás közben is óránkénti kullancsvizitet tartani. Ha lehet, nézzük át magunkat tetőtől-talpig. Magyarországon kétféle, a Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancs bukkant fel eddig. Ezzel kapcsolatban a Magyar Kullancsszövetség elnöke elmondta: ennek az az oka, hogy a Földközi-tenger régiójából a klímaváltozás okán az aranysakál feljött hazánkba.

Ez a ragadozó, évszázadokig kihalt volt, de most újra benépesíti az országot. A Földközi-tenger térségéből ezek azok az aranysakálok, amelyek behurcolták az országba ezt a Hyalomma nemzetségbeli kullancstársaságot – mondta.

Terjeszthetik a krími-kongói vérzéses láz (CCHF) vírusát

A szakember szerint ez azért veszélyes, mert ezek a kullancsfajok terjeszthetik a krími-kongói vérzéses láz (CCHF) vírusát. A szakember emlékeztet rá, hogy a nemrég elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, ezeket a kullancsfajokat és a kórokozókat megtalálta már korábban a Mecsekben, a Balaton nyugati medencéjében, a Bakonyban is, sőt: ilyen kullancsokat korábban már a Margitszigeten is találtak.

Az, hogy a bomba mikor robban, egyelőre nem tudni. Mindenesetre országszerte kellene monitorozni járványtanilag az aranysakálokat, mivel nemcsak ezt a két kullancsfajt hozták be az országba, hanem egyéb bajokat is – magyarázta.

Kapiller Zoltán sajnálatosnak tartja, hogy manapság az emberek keveset tesznek a megelőzésért. Mint mondta, a magyar lakosság preventív gondolkodása egyenlő a nullával. A szakember azt javasolja, hogyha a természetbe szeretnénk indulni, akkor vegyünk a gyógyszertárban kullancsriasztó készítményt. Illetőleg legyen nálunk mindig kullancseltávolító kanál. A szakember azt javasolja, hogy ne körömmel és csipesszel próbáljuk meg eltávolítani a kullancsokat, mivel bármilyen furcsán is hangzik, a kullancs is érző lény.

Nagy esély lehet arra is, hogy még nem köpött fertőzött nyálat az áldozatára a kullancs. Ezért egy ilyen hirtelen mozdulat, akár nem várt következményekkel is járhat. A kullancseltávolító kanál pont ezért jó, mert nem szorongatja meg a kullancs testét – tette hozzá.

Összetettek a kórképek

Arra a kérdésre, hogy évente hány megbetegedés fordul elő Magyarországon, a szakember azt mondta, idehaza a kullancsok egy tucat kórokozócsalád tagjait terjesztik. Ebben vannak vírusok, baktériumok, egysejtű élősködők egyaránt. Mivel nagyon összetettek a kórképek, ezért a kezelés dzsungelében a betegek javarészt elvesznek.

A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegségek többsége nem halálos, de azok számára gyötrelmes lehet, akik szenvednek benne. Ma Magyarországon több százezerre tehető a krónikus Lyme-kórban szenvedők száma. Mivel nagyon sokféle kórkép van, ezért konkrét tüneteket nagyon nehéz felsorolni, mivel mindenkinél más-más hatások figyelhetők meg. Van, aki lesántul, van, akinek agyvelőgyulladása lesz.

Akit már megcsípett a kullancs, az minden esetben jegyezze fel a csípés dátumát, valamint azt, hogy melyik testrészén érte a csípés, mivel ha bármiféle tünete jelentkezik, akkor ezt a fontos információt közölnie kell a kezelőorvosával – javasolta.

Az egyik legveszélyesebb megbetegedés a vírusos agyvelőgyulladás

A kullancsok csípésével terjedő egyik legveszélyesebb megbetegedés az FSME vírus okozta vírusos agyvelőgyulladás, vagy más néven kullancsencephalitis. Kapiller Zoltán szerint ezzel a fajta vírussal Kőszegtől egészen Nyíregyházáig bárhol találkozhatunk idehaza.

Természetesen joggal merül fel az a kérdés, hogy mivel tudjuk megelőzni a bajt. Ezzel kapcsolatban a szakértő fontosnak tartotta leszögezni, hogy a természetben tanúsított magatartással tudjuk elejét venni a kullancscsípéseknek, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha lehet, akkor csakis a kijelölt útvonalakon túrázzunk.

Ha lehet, kerüljük a bozótos részeket, kirándulás előtt ruházatunkat mindig fújjuk be kullancsriasztóval, a pihenőhelyeken pedig óránként tartsunk kullancsvizitet – zárta a  tanácsok sorát Kapiller Zoltán.

(Forrás: hellovidek.hu)

Megosztás

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás