Az enyhe időjárásnak köszönhetően az idei évben korábban indult el a kullancsszezon. Hazánk sajnos a súlyos betegségeket terjesztő vérszívók által legfertőzöttebb országok közé tartozik, ennek ellenére a magyarok még mind a mai napig sok esetben fittyet hánynak az elővigyázatosságra. Pedig a kullancs csípése súlyos következményekkel járhat.

Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint fontos lenne a megelőzésben a kullancsveszélyes területek elkerülése, a kullancsriasztó szer használata. A szakember a HelloVidéknek adott interjúban beszélt arról is, hogy milyen új kullancsfajok bukkantak fel Magyarországon.

A nyári néhány hetet eddig a kirándulók és a strandolók alapvetően úgy kezelték, hogy  nem nagyon kell számítaniuk a kullancs jekenlétére. (Fotó: Pixabay)

Nincs hideg tél – egész évben itt vannak

Kapiller Zoltán elmondta, hogy mivel megszűnt a tél, megszűntek a talajmenti fagyok, ezért a kullancsok egész évben itt vannak már. Régebben a talajmenti fagyok voltak hivatottak a kullancsok létszámát regurálni, ám a helyzet az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott.

A szakember szerint amikor kimegyünk a természetbe, kisebb-nagyobb számban találkozhatunk már kullanccsal. A nagy felívelő szaporodási rajzás február végétől eltart egészen a nyár közepéig. A tetőzés május-júniusban van, aztán amikor jön a forróság, úgy csökken a kullancsok száma is.

Mostanság van az első nagy rajzásuk, egy nagy szaporodási időszak, majd augusztus közepétől szeptember elejéig és szeptember elejétől egészen december elejéig egy kisebb szaporodási időszak következik.

Stratégiát váltottak

A nyári néhány hetet eddig a kirándulók és a strandolók alapvetően úgy kezelték, hogy  nem nagyon kell számítaniuk a kullancs jekenlétére. A kullancsok azonban életmódstratégiát váltottak, és a füves strandokon órákon át napozók fürdőruhájába másznak már be – hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán.

Rendkívül fontos ezért kirándulás és strandolás közben is óránkénti kullancsvizitet tartani. Ha lehet, nézzük át magunkat tetőtől-talpig. Magyarországon kétféle, a Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancs bukkant fel eddig. Ezzel kapcsolatban a Magyar Kullancsszövetség elnöke elmondta: ennek az az oka, hogy a Földközi-tenger régiójából a klímaváltozás okán az aranysakál feljött hazánkba.

Ez a ragadozó, évszázadokig kihalt volt, de most újra benépesíti az országot. A Földközi-tenger térségéből ezek azok az aranysakálok, amelyek behurcolták az országba ezt a Hyalomma nemzetségbeli kullancstársaságot – mondta.

Terjeszthetik a krími-kongói vérzéses láz (CCHF) vírusát

A szakember szerint ez azért veszélyes, mert ezek a kullancsfajok terjeszthetik a krími-kongói vérzéses láz (CCHF) vírusát. A szakember emlékeztet rá, hogy a nemrég elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, ezeket a kullancsfajokat és a kórokozókat megtalálta már korábban a Mecsekben, a Balaton nyugati medencéjében, a Bakonyban is, sőt: ilyen kullancsokat korábban már a Margitszigeten is találtak.

Az, hogy a bomba mikor robban, egyelőre nem tudni. Mindenesetre országszerte kellene monitorozni járványtanilag az aranysakálokat, mivel nemcsak ezt a két kullancsfajt hozták be az országba, hanem egyéb bajokat is – magyarázta.

Kapiller Zoltán sajnálatosnak tartja, hogy manapság az emberek keveset tesznek a megelőzésért. Mint mondta, a magyar lakosság preventív gondolkodása egyenlő a nullával. A szakember azt javasolja, hogyha a természetbe szeretnénk indulni, akkor vegyünk a gyógyszertárban kullancsriasztó készítményt. Illetőleg legyen nálunk mindig kullancseltávolító kanál. A szakember azt javasolja, hogy ne körömmel és csipesszel próbáljuk meg eltávolítani a kullancsokat, mivel bármilyen furcsán is hangzik, a kullancs is érző lény.

Nagy esély lehet arra is, hogy még nem köpött fertőzött nyálat az áldozatára a kullancs. Ezért egy ilyen hirtelen mozdulat, akár nem várt következményekkel is járhat. A kullancseltávolító kanál pont ezért jó, mert nem szorongatja meg a kullancs testét – tette hozzá.

Összetettek a kórképek

Arra a kérdésre, hogy évente hány megbetegedés fordul elő Magyarországon, a szakember azt mondta, idehaza a kullancsok egy tucat kórokozócsalád tagjait terjesztik. Ebben vannak vírusok, baktériumok, egysejtű élősködők egyaránt. Mivel nagyon összetettek a kórképek, ezért a kezelés dzsungelében a betegek javarészt elvesznek.

A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegségek többsége nem halálos, de azok számára gyötrelmes lehet, akik szenvednek benne. Ma Magyarországon több százezerre tehető a krónikus Lyme-kórban szenvedők száma. Mivel nagyon sokféle kórkép van, ezért konkrét tüneteket nagyon nehéz felsorolni, mivel mindenkinél más-más hatások figyelhetők meg. Van, aki lesántul, van, akinek agyvelőgyulladása lesz.

Akit már megcsípett a kullancs, az minden esetben jegyezze fel a csípés dátumát, valamint azt, hogy melyik testrészén érte a csípés, mivel ha bármiféle tünete jelentkezik, akkor ezt a fontos információt közölnie kell a kezelőorvosával – javasolta.

Az egyik legveszélyesebb megbetegedés a vírusos agyvelőgyulladás

A kullancsok csípésével terjedő egyik legveszélyesebb megbetegedés az FSME vírus okozta vírusos agyvelőgyulladás, vagy más néven kullancsencephalitis. Kapiller Zoltán szerint ezzel a fajta vírussal Kőszegtől egészen Nyíregyházáig bárhol találkozhatunk idehaza.

Természetesen joggal merül fel az a kérdés, hogy mivel tudjuk megelőzni a bajt. Ezzel kapcsolatban a szakértő fontosnak tartotta leszögezni, hogy a természetben tanúsított magatartással tudjuk elejét venni a kullancscsípéseknek, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha lehet, akkor csakis a kijelölt útvonalakon túrázzunk.

Ha lehet, kerüljük a bozótos részeket, kirándulás előtt ruházatunkat mindig fújjuk be kullancsriasztóval, a pihenőhelyeken pedig óránként tartsunk kullancsvizitet – zárta a  tanácsok sorát Kapiller Zoltán.

(Forrás: hellovidek.hu)

Megosztás

További híreink

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Kreinbacher nagyköveti minősítést kapott a győri Apátúr Sörház

2024.07.20.

Győrben először a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonában lévő Apátúr Sörház nyerte el a Kreinbacher nagyköveti minősítést, és ezzel csatlakozott a Kreinbacher Ambassador Programhoz.

Kedvezményeket kapnak a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodók az eÁFA-rendszerben

2024.07.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is.

Egyszerre támogatják a méhek és a biodiverzitás megőrzését a mikorrhiza gombák

2024.07.19.

A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét.

A szokásosnál hosszabb lesz a magyar kajszibarack szezon

2024.07.19.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése ugyanakkor 15-17 ezer tonna között mozgott.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás