Ha valaha is sétált valaki egy trópusi kertben, és meglátott egy fát fényes levelekkel és harang alakú gyümölcsökkel, amelyek rózsára emlékeztetnek, akkor valószínűleg találkozott a rózsaalmával, más néven vizes rózsaalmával vagy Syzygium aqueummal. Ez a trópusi finomság egyedi megjelenése, enyhe íze és sokoldalú kulináris felhasználása miatt kedvelt. Érdemes belemerülni e különleges növény, a rózsaalma eredetébe, jellemzőibe és termesztésébe.

Valószínűleg az éretten néhány fajtából áradó rózsaszerű illat, valamint a gyümölcs almára emlékeztető megjelenése miatt kapta rózsaalma nevet. (Fotó: Pixabay)

Eredet és név

A Syzygium aqueum Délkelet-Ázsiából származik, gyökerei Indonéziától és Malajziától a Fülöp-szigetekig és azon túl is nyúlnak. A „rózsaalma” elnevezés kissé félrevezető lehet, mivel hagyományos értelemben kevés köze van a rózsákhoz vagy almákhoz. Valószínűleg az éretten néhány fajtából áradó rózsaszerű illat, valamint a gyümölcs almára emlékeztető megjelenése miatt kapta ezt a nevet.

Növényi jellemzők

A rózsaalmafa akár 12 méter magasra is nőhet, de gyakran kisebb méretben tartják a kertekben és gyümölcsösökben a könnyebb betakarítás érdekében. Fényes, sötétzöld, hosszúkás és lándzsa alakú levelei buja, sűrű lombkoronát alkotnak. A fa nagy, illatos fehér vagy halvány rózsaszín virágokat hoz, amelyek vonzzák a beporzókat, például a méheket.

A gyümölcs

A rózsaalma gyümölcse az, ami igazán különlegessé teszi. Jellegzetes harang alakja van, vékony, viaszos héja pedig a fajtától függően a világoszöldtől a halványsárgáig vagy rózsaszínig terjedhet. Húsa ropogós, lédús és enyhén édes, egy kis fanyarsággal. A mag általában kicsi, és könnyen eltávolítható, így kedvelt rágcsálnivaló és salátákhoz való kiegészítés is.

Termesztési feltételek

Ha valaki fontolóra veszi a rózsaalmafa termesztését a kertjében, lényeges, hogy megpróbáljaad utánozni a növény természetes környezetét. A növény meleg, trópusi éghajlaton virágzik, magas páratartalommal és állandó csapadékkal. Jól vízelvezető talajt kedvel, sok szerves anyaggal. A fát teljes napfényben vagy részleges árnyékban kell ültetni, és rendszeres öntözést igényel, különösen száraz időszakokban. Erős szél elleni védelem is ajánlott, mivel az ágak törékenyek lehetnek.

Enyhe hőmérséklete kedvel

A sikeres növekedés érdekében a rózsaalmafát olyan helyeken ültessük, ahol az év során enyhe marad a hőmérséklet. Hűvösebb területeken lehetőség van a rózsaalmafák nagy edényekben vagy konténerekben történő termesztésére. Ezeket hidegebb időjárás esetén beltérbe lehet vinni. A megoldás rugalmasságot és védelmet nyújt a váratlan hidegfrontokkal szemben.

Hogyan szerezhető be a növény?

A rózsaalma gyakran kapható trópusi és szubtrópusi régiók faiskoláiban és kertészeti központjaiban. Magokat is találhatunk online vagy speciális növényszállítóknál. Ha magról kezdjük a termesztést, legyünk türelmesek, mivel több évig is eltarthat, amíg a fa eléri az érettséget, és gyümölcsöt hoz.

Érdekes tények

Hogy teljesek legyenek a rózsaalmáról nyert ismereteink, íme néhány érdekes tény erről az egyedülálló növényről:

Gyógyászati felhasználások: A hagyományos orvoslásban a rózsaalmafa egyes részeit, mint a kérget és a leveleket, különféle betegségek, például hasmenés, láz és légzőszervi problémák kezelésére használták.

Sokoldalú kulináris felhasználás: A gyümölcs fogyasztható frissen, használható lekvárokban és zselékben, vagy akár savanyítva is. Néhány kultúrában sós ételekben, például currykben és salátákban is felhasználják.

Alacsony kalóriatartalmú finomság: A rózsaalma alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, így kiváló választás azoknak, akik figyelnek a testsúlyukra, vagy egészséges nassolnivalókat keresnek.

Beporzóbarát: A nagy, illatos virágok vonzzák a méheket és más beporzókat, így hasznos kiegészítője lehet bármely kertnek, amely a helyi ökoszisztémák támogatására összpontosít.

Díszítő érték: Fényes leveleivel, vonzó virágaival és egyedi gyümölcseivel a rózsaalmafa lenyűgöző díszítőeleme lehet bármely kertnek vagy tájnak.

Szárazságtűrés: Ha egyszer megtelepedett, a rózsaalmafa viszonylag szárazságtűrő, így alkalmas választás az időszakos száraz periódusokkal rendelkező régiók számára.

Összefoglalva: a rózsaalma vagy Syzygium aqueum, csodálatos kiegészítője lehet bármely trópusi vagy szubtrópusi kertnek. Egyedi megjelenése, sokoldalú gyümölcse és számos előnye miatt kedvelt a kertészek és gyümölcsrajongók körében. Akár a gyümölcse miatt, akár díszfaként termesztjük, a rózsaalma biztosan szépséget és örömet hoz kertünkbe.

(Forrás: garden-guide.com)    

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás