Ha valaha is sétált valaki egy trópusi kertben, és meglátott egy fát fényes levelekkel és harang alakú gyümölcsökkel, amelyek rózsára emlékeztetnek, akkor valószínűleg találkozott a rózsaalmával, más néven vizes rózsaalmával vagy Syzygium aqueummal. Ez a trópusi finomság egyedi megjelenése, enyhe íze és sokoldalú kulináris felhasználása miatt kedvelt. Érdemes belemerülni e különleges növény, a rózsaalma eredetébe, jellemzőibe és termesztésébe.

Valószínűleg az éretten néhány fajtából áradó rózsaszerű illat, valamint a gyümölcs almára emlékeztető megjelenése miatt kapta rózsaalma nevet. (Fotó: Pixabay)

Eredet és név

A Syzygium aqueum Délkelet-Ázsiából származik, gyökerei Indonéziától és Malajziától a Fülöp-szigetekig és azon túl is nyúlnak. A „rózsaalma” elnevezés kissé félrevezető lehet, mivel hagyományos értelemben kevés köze van a rózsákhoz vagy almákhoz. Valószínűleg az éretten néhány fajtából áradó rózsaszerű illat, valamint a gyümölcs almára emlékeztető megjelenése miatt kapta ezt a nevet.

Növényi jellemzők

A rózsaalmafa akár 12 méter magasra is nőhet, de gyakran kisebb méretben tartják a kertekben és gyümölcsösökben a könnyebb betakarítás érdekében. Fényes, sötétzöld, hosszúkás és lándzsa alakú levelei buja, sűrű lombkoronát alkotnak. A fa nagy, illatos fehér vagy halvány rózsaszín virágokat hoz, amelyek vonzzák a beporzókat, például a méheket.

A gyümölcs

A rózsaalma gyümölcse az, ami igazán különlegessé teszi. Jellegzetes harang alakja van, vékony, viaszos héja pedig a fajtától függően a világoszöldtől a halványsárgáig vagy rózsaszínig terjedhet. Húsa ropogós, lédús és enyhén édes, egy kis fanyarsággal. A mag általában kicsi, és könnyen eltávolítható, így kedvelt rágcsálnivaló és salátákhoz való kiegészítés is.

Termesztési feltételek

Ha valaki fontolóra veszi a rózsaalmafa termesztését a kertjében, lényeges, hogy megpróbáljaad utánozni a növény természetes környezetét. A növény meleg, trópusi éghajlaton virágzik, magas páratartalommal és állandó csapadékkal. Jól vízelvezető talajt kedvel, sok szerves anyaggal. A fát teljes napfényben vagy részleges árnyékban kell ültetni, és rendszeres öntözést igényel, különösen száraz időszakokban. Erős szél elleni védelem is ajánlott, mivel az ágak törékenyek lehetnek.

Enyhe hőmérséklete kedvel

A sikeres növekedés érdekében a rózsaalmafát olyan helyeken ültessük, ahol az év során enyhe marad a hőmérséklet. Hűvösebb területeken lehetőség van a rózsaalmafák nagy edényekben vagy konténerekben történő termesztésére. Ezeket hidegebb időjárás esetén beltérbe lehet vinni. A megoldás rugalmasságot és védelmet nyújt a váratlan hidegfrontokkal szemben.

Hogyan szerezhető be a növény?

A rózsaalma gyakran kapható trópusi és szubtrópusi régiók faiskoláiban és kertészeti központjaiban. Magokat is találhatunk online vagy speciális növényszállítóknál. Ha magról kezdjük a termesztést, legyünk türelmesek, mivel több évig is eltarthat, amíg a fa eléri az érettséget, és gyümölcsöt hoz.

Érdekes tények

Hogy teljesek legyenek a rózsaalmáról nyert ismereteink, íme néhány érdekes tény erről az egyedülálló növényről:

Gyógyászati felhasználások: A hagyományos orvoslásban a rózsaalmafa egyes részeit, mint a kérget és a leveleket, különféle betegségek, például hasmenés, láz és légzőszervi problémák kezelésére használták.

Sokoldalú kulináris felhasználás: A gyümölcs fogyasztható frissen, használható lekvárokban és zselékben, vagy akár savanyítva is. Néhány kultúrában sós ételekben, például currykben és salátákban is felhasználják.

Alacsony kalóriatartalmú finomság: A rózsaalma alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, így kiváló választás azoknak, akik figyelnek a testsúlyukra, vagy egészséges nassolnivalókat keresnek.

Beporzóbarát: A nagy, illatos virágok vonzzák a méheket és más beporzókat, így hasznos kiegészítője lehet bármely kertnek, amely a helyi ökoszisztémák támogatására összpontosít.

Díszítő érték: Fényes leveleivel, vonzó virágaival és egyedi gyümölcseivel a rózsaalmafa lenyűgöző díszítőeleme lehet bármely kertnek vagy tájnak.

Szárazságtűrés: Ha egyszer megtelepedett, a rózsaalmafa viszonylag szárazságtűrő, így alkalmas választás az időszakos száraz periódusokkal rendelkező régiók számára.

Összefoglalva: a rózsaalma vagy Syzygium aqueum, csodálatos kiegészítője lehet bármely trópusi vagy szubtrópusi kertnek. Egyedi megjelenése, sokoldalú gyümölcse és számos előnye miatt kedvelt a kertészek és gyümölcsrajongók körében. Akár a gyümölcse miatt, akár díszfaként termesztjük, a rózsaalma biztosan szépséget és örömet hoz kertünkbe.

(Forrás: garden-guide.com)    

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás