Közel 35 kilogrammos agancsfogás volt Tolna vármegyében. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a Tamási Rendőrkapitányság összehangolt munkájával jelentős mennyiségű illegálisan gyűjtött agancs eltulajdonítását sikerült rajtaütéssel megakadályozni. A közel 35 kilogramm dámlapát visszakerült a Részvénytársaság birtokába, a hét elkövető ellen pedig büntetőeljárás indult. A hullajtott agancs tulajdonjoga a vadgazdálkodóé, eltulajdonítása már a kiesebb tételek esetén is bűncselekményi körbe eshet.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. adta hírül, hogy a társaság és a Tamási Rendőrkapitányság munkatársainak összehangolt tevékenységével jelentős mennyiségű illegálisan gyűjtött agancs eltulajdonítását sikerült megakadályozni. Ebben nagyon megköszönték a Rendőrség szigorú fellépését. A közösségi médiában közzétett posztban arra is felhívták a figyelmet, hogy a hullajtott agancs tulajdonjoga a vadgazdálkodóé, eltulajdonítása már a kiesebb tételek esetén is bűncselekményi körbe eshet. 

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a Tamási Rendőrkapitányság összehangolt munkájával jelentős mennyiségű illegálisan gyűjtött agancs eltulajdonítását sikerült rajtaütéssel megakadályozni - Fotó: FB - Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

A vadásztársaság ezt írta: A szakszemélyzetünk minden technikai eszközt bevet a területeinken, továbbá a rendőrséggel közösen összehangolt akciók zajlanak az elkövető tolvajok ellen. Mindezeken túl gyűjtjük az információkat a maffiaszerűen működő illegális hullajtott agancs felvásárlókról és a törvényeket kijátszó, adócsaló forgalmazókról, jól szervezett bűnözői körökről. Ezeket az információkat a Rendőrség és a NAV részére átadjuk - fogalmaztak.

A társaság történelmének egy részét felidéző szövegben is kitérnek a vadakhoz kapcsolódó illegális tevékenységekre, “Illegális Vadászatok a Múltban” alcímmel

A vadban való gazdagság óhatatlanul hozta magával az illegális vadászat gyakorlatát is - írták. Számos forrás megerősíti, hogy Tolna megye frekventált helye volt az orvvadászatnak már az akkori időkben is. 1804-ben Presser János felsőnánai erdőkerülő jelentette a következőnek az Apponyi- uradalom egyik tisztjének: „kötelessége szerént az erdőt kerűlvén, jelen lévén tapasztalt eleinte egy, azután másik puska lövéseket, mely lövések után amidőn vizsgálódott az erdőbe, látott egy embert puskájával ott járni, de mivel az erdőben lévő csapásról azon egy embernek társakat is gondolt lenni, azért közelebb nem ment azokhoz, hanem, hogy ezene észre vett tolvaj, puskásokat megfoghassa, egy véle lévő embert segítségért küldött Nánára, ahonnét is négyen segítségre ki is jöttek, s- ezután magokat két felé osztván lest álltak, hogy t.i. merre jönnének ki az tolvaj vadászok, amint ki is jöttek négyen, hoztak magukkal egy borjas őz tehenet”.

Egy másik eset

1826-ban orvvadászaton érték Schvarz Jánost, kinek vallomásában ez állt: „ Július 5-én Eisenman Simon urasági erdő csősze társaságában előszer a Teveli setét völgyben, annak utána én az Hőgyészi Cseföi Tilos erdő belsőbb részeiben két kutyámmal nagyobb vadakra vadászván az Hőgyészi Vadaskerti Nemecz nevezetű vadász harmadmagával reám ütöttek, futással sem tudván magam segétteni, társam a kutyákkal elillant, én pedig elfogatattván puskámmal, mely ficzkókkal volt töltve, Hőgyészre hajtattam”.  Az akkori kornak megfelelően az orvvadászok a határt szánnal, kocsival, vagy csónakon utazva járták, mert így könnyebben jutottak a figyelmes vadak közelébe - írták.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás