A Metalwolf Kft. kínálatában eddig is megtalálható volt a hagyományos gyűrűs henger és a Cambridge henger, számos méretben. Idén azonban már csillaghengert is választhatnak vásárlóik. A csillaggyűrűs henger alkalmas szántás elmunkálására, vetést követő magágytömörítésre, de tarlóhántással egybekapcsolt talajlezárásra is. A gyepek talajának felületi tömörítésére gyepápolásra is megfelelő eszköz. A kalászos növények esetében a kiszáradást jól meg lehet előzni a megfelelő időben végzett hengerezéssel, és ez a növény bokrosodását is elősegíti. Losonczy Sándor és ifj. Losonczy Sándor gazdák saját és bérelt földjei a Metalwolf Kft. vonzáskörzetében, Fülöpszálláson terülnek el. A Magro.hu által forgatott videóban most az eddigi tapasztalataikról beszéltek.

-Itt születtem, mindig is itt gazdálkodtam. Zömmel legelőre alapozott állattenyésztéssel foglalkozunk, de emellett növénytermesztéssel is. A Kiskunsági Nemzeti Parktól 250 hektár körüli gyepterületet, egyéb helyeken 20-30 hektárt bérelünk, amik a 100 hektár körüli saját területünket egészítik ki.

https://www.youtube.com/watch?v=mPskUJQLouE

Nagyon kicsi a talajainknak termőrétege, hamar kiszáradnak, és ezért gondoltunk arra, hogy vásárolunk egy ilyen gyűrűshengert. Nagy súlya miatt nagyon jó rögtörő, jó magágyak készíthetők vele. Egy kiállításon találkoztunk vele először – beszélt a kezdetekről Losonczy Sándor.

Fia, ifjabb Losonczy Sándor eképpen foglalta össze a tapasztalatait a csillaggyűrűs henger előnyeiről, működési elvéről:

-Szerettünk volna egy olyan univerzális hengert vásárolni, amit egyaránt tudunk használni szántás elmunkálására, vetés lezárására, tavaszi bokrosító hengerezésre az őszi gabonák esetében, illetve száraz, aszályos időben a műtrágya bedolgozására is. Csak a magyar gyártókban gondolkodtunk, mivel a Metalwolftól van már egy gyűrűshengerünk, amit még 2003-ban vásároltunk. A mai napig üzemel, teljes mértékben meg vagyunk vele elégedve, így ár-érték arányban most is az ő gépüket találtuk megfelelőnek. A gép működtetése egyszerűnek tűnik. Számunkra nagy előnyt jelentett a hidraulikus csukási, illetve nyitási lehetőség, mert a versenytársaknál csak mechanikus megoldások érhetők el. A Metalwolf terméke viszont teljesen hidraulikusan működik. Simítóval szerelt, ami lezárja a talajt, így az nem szárad tovább, de elég jónak tűnik a rögtörő hatása is.

-A talajaink összetétele meglehetősen heterogén, az agyagtalajtól kezdve, a homoktalajon és a sívó homokon keresztül, a nagyon kötött feketeföldig, mindenféle megtalálható, ezért fontos számunkra, hogy az eszköz univerzális legyen.

Fotó: Magro.hu

A Metalwolf Kft. csillaggyűrűs hengerei hidraulikusan csukhatók, nem kényszercsukásosak, futóművüket hidraulika mozgatja, így munkahelyzetben is kerékre emelhetők. A csillaghenger tagok lemezgrafitos öntöttvasból készülnek 450 mm átmérővel, 4,8 méterestől egészen 6,2 méteres művelési szélességig elérhetőek. Rendelhető a henger, rugóztatott simítólapokkal is, a még egyenletesebb talajfelszín érdekében.

-Sokkal könnyebb vele, kompakt méretei vannak, nem kell hozzá se rakodógép, sem más gép, hidraulikusan csukjuk és nyitjuk – folytatta ifj. Losonczy Sándor.

A cég szoros kapcsolatot ápol a vásárlóival, és mindig figyel a tőlük érkező visszajelzésekre, kérésekre.

-A gyártó telephelyétől 30 kilométerre találhatók a földjeink, részben ezért is esett rájuk a választásunk. Mivel ők fejlesztették ki a terméket, ha bármi konstrukciós probléma merülne fel, a gyártóval könnyen fel tudjuk venni a kapcsolatot, és akár maga a termék fejlesztője is ki tud jönni a helyszínre és ki tudja vizsgálni az esetet – fejezte be mondandóját a gazda.

A csillaggyűrűs hengertípus nagyon jól aprítja a rögöket, de emellett porhanyítja és keveri is a talajt. Természetesen tömörítő hatása mellett. A hátrahagyott talajfelszín hullámos barázdákból áll, ezért a csapadék befogadására alkalmasabb, továbbá a szél szárító hatásával szemben is ellenállóbb.

(x)

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás