Választhatunk NPK, magnézium, nitrogén, kén vagy mikroelemes változatból. Egy azonban fontos: kell a tápanyag, és sokkal több, mert a talajok súlyos tápanyaghiányban vannak!

Miért kell a lombtrágya?

A tavalyi hűvös és napsütés nélküli tavasz megmutatta, hogy ilyen időben miért fontos a magnézium, a réz vagy a kén használata.

Most pedig a sok nitrogén, a víz és a korai meleg húzza a növényeket, és nagyon félünk, hogy ne legyen egy erősebb fagy. Ezért „sókat” kellene adni a növénynek, fokozni a levélben a tápanyag (pl. keményítő, cukor) előállítását.

Vissza kellene fogni a növényt, szorítani lefelé, és nem hajtani a termésképzés felé. Ezeket lombon keresztül tudjuk elérni, biostimulátorokkal, tápanyagokkal.

Miért érezzük néha feleslegesnek őket?

Két nagy probléma van a lombtrágyázásoknál.

Az egyik, amikor nem megfelelő (a növénynek felesleges) tápanyaggal terheljük a levelet. Nincs ismeretünk a talajról, nem tudjuk, hogy valóban mire lenne szüksége a növénynek, és még „nyakon borítjuk” – mondjuk bórral, mangánnal.

A másik pedig, amikor olyan kis dózist használunk (mivel drága a lombtrágya), aminek sok eredményét nem tapasztaljuk. Lombon keresztül több alkalommal kell aránylag nagy mennyiségű tápanyagot adni a növénynek.

A meszes, lúgos talajon általában a kénre, a magnéziumra és fémekre (Mn, Cu, Fe, Zn) lesz nagyobb szükség, míg a savanyú talajon a foszforra, a magnéziumra, a molibdénre és a cinkre.

Mi a cél, és milyen eredményt hozhat?

A jól megválasztott lombtrágyázás 10–20%-os termésnövekményt tud eredményezni, miközben a költségének a termésre vetítve 5% alatt kell maradnia.

Mindezek mellett a lombtrágyáktól két elvárás is megfogalmazódik. Az egyik, hogy segítse a növényvédő szerek hasznosulását. A másik pedig, hogy lényegesen kevesebb alaptrágyával is többet és jó minőségben termeljünk. Ennek eredménye, hogy a 90 éves fejlesztésű MAS27%-os műtrágya az indító tápanyag, de a lombtrágyáknak szinte 2–3 évente meg kell újulniuk.

Melyiket válasszuk?

A jelenlegi 2 IBC után 1 IBC ingyenes akciónkban 3-féle termékcsoport érhető el.

A Vulcan KompleX lombtrágyák, amelyek NPK + magnézium túlsúlyos termékek, növényre specializált mikroelem-tartalommal.

A Keserűsó oldatok, foszforral és szintén növényspecifikus mikroelem-tartalommal és a nitrogén túlsúlyos Vulcan RapidN-termékek.

Ahol kevés NPK-alaptrágyával dolgozunk, ott Vulcan KompleX lombtrágya legyen a technológiában.

Ahol magnéziumigényes növény termelése folyik (pl. cukorrépa, szója, borsó, kukorica, cirok stb.), oda a Vulcan Keserűsó oldatokat javasoljuk.

A Rapid nitrogénekre pedig akkor lesz nagy szükség, ha már csak lombon keresztül akarunk nagy mennyiségben nitrogént pótolni.

www.vulcanagro.hu
Tel.: +36-70/905 5000

(x)

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás