A vetések elnyúltak, sok volt a hideg, hol száraz, hol pedig vizes talaj. A napokban sok helyen megérkezett a várva várt csapadék, és az elmúlt hónapok vetései végre megindultak.

Hogyan tovább? Mit adjunk a napraforgónak, a kukoricának, a szójának, a cukorrépának és a többi növénynek?

Sorközművelés keserűsóval, mikroelemekkel

Növekszik a folyékony tápanyaggal – elsősorban UAN-oldattal – történő sorközművelés gyakorisága.

A növénynek szüksége van nitrogénre, de számos más tápanyagra is. A növény meghálálja, ha magnéziumot, ként, cinket, bórt, molibdént vagy foszfort, káliumot is kap ebben az időben. Ezért azt javasoljuk mindenkinek, hogy a sok nitrogént egészítse ki Vulcan Keserűsó oldattal. A növény fejlődése harmonikusabb lesz, lényegesen jobban dacol majd az aszállyal, és termésben is többet fog nyújtani.

Lombkezelések kénnel, magnéziummal

Közeledik a tavaszi vetésű növények növényvédelmi permetezésének időszaka. Ez pedig lehetőséget nyújt arra, hogy a növényt olyan tápanyagokkal segítsük, amelyekből a talajból már nem tud eleget felvenni. Gyakori a cink, a kén, a molibdén hiánya, de egyre többször látunk mangán, vas okozta terméskiesést. Fontos elem a bór, de önmagában már kevés ahhoz is, hogy szinten tartsuk a terméseredményeinket.

Fessük fehérre, hűtsük az állományt

A klíma rendkívül gyorsan és kíméletlenül változik. Hosszú, száraz időszakok jönnek, irtózatosan erős az UV-sugárzás, és lassan országos lesz a légköri aszály.

Az egyre nagyobb növények védekeznek, hűtik magukat, amihez vizet párologtatnak. Ezért a levélzet, az állomány melegedését kell csökkenteni, és a talajban lévő vizet a termés növelésére fordítani.

A kalcium–kén alapú szuszpenziók használatával a levélzet világosabb és így hűvösebb marad. Miközben tápanyagokat juttatunk ki, a növény életesélyei lényegesen növekednek. Nem vagyunk már tétlenségre ítélve a nyári, extrém meleg hónapokban.

www.vulcanagro.hu
Tel.: +36-70/905 5000

(x)

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás