Hazánk éghajlata egyre kiszámíthatatlanabb. Az állattartók számára nem kis feladat ilyen körülmények között a rendelkezésre álló pár hónapban megtermelni az éves takarmányszükségletet. A lótartókra ez hatványozottan igaz, hiszen a szálastakarmány alapját a jó minőségű legelő és széna jelenti. Az előállításra két mód van: vásárlás útján vagy saját legelő/kaszáló területek fenntartásával.

Bármelyik lehetőséget választja a lótartó, tudnia kell, hogy melyek azok a növények, amelyek lovak számára (is) ideális takarmányt jelentenek. Hiszen nem minden takarmánynövény veszélytelen számukra. Valamint az is fontos, hogy minden lótulajdonos fel tudja mérni az előállított takarmány minőségét (akár veszi, akár kaszálja).

Hiába ugyanis a megfelelő növény, ha a helytelen betakarítás vagy tárolás következtében alkalmatlanná válik a fogyasztásra.

Milyen egy jó minőségű szálastakarmány? A szálastakarmány alapját a jó minőségű legelő és széna jelenti (Forrás: lovasok.hu)

Kiváló példa a 2022-es év, amikor az Alföldön a kevés csapadék miatt a kaszálók nem szolgáltattak elegendő szénát, így azt drágán a Dunántúlról és külföldről kellett beszerezni. Ez pedig igen nagy költséget jelentett, amellett, hogy még a minőség is elmaradt a várttól.

Milyen is akkor egy jó minőségű szálastakarmány, és melyek az értékmérő tulajdonságok?

Érzékszervi vizsgálat alapján

A jó széna ismérve a kiváló levél-szár arány, a friss szénaillat és az egészséges zöldes szín. Gyomnövényektől mentes, és földdel nem szennyezett, nem penészes.

Ezt eddig bárki könnyedén felismerheti, viszont egy gondos gazda ennél többre figyel.

Beltartalom alapján – szárazanyag (Sza)

Ideális esetben a széna nedvességtartalma 10-17% (Sza:83-90%) között van. A 10% alatti széna törékeny, száraz és poros lehet, 18% felett pedig a penészedés okozhatja a romlást. A szélsőséges 25% feletti nedvességtartalom tűzveszélyessé is teszi a bálát. A nedvességtartalom meghatározásához célszerű és megtérülő befektetés beszerezni egy jó minőségű bálanedvességmérőt.

Beltartalom – nyersfehérje (CP)

A széna fehérjetartalma széles határok között mozoghat, a széna típusától és a betakarítás időpontjától függően. Minél fiatalabb a kaszálandó fű vagy a pillangós, annál magasabb lesz a fehérjetartalma. A fűszéna fehérjetartalma 8-14% között mozog, a pillangós (lucerna) szénában pedig a 15-22%-ot is elérheti. Általánosságban elmondható, hogy egy fiatal lónak 12-18% közötti fehérjetartalmú szénára van szüksége a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez, míg a legtöbb kifejlett lónak elegendő az alacsonyabb fehérjetartalmú széna (10-12%).

Természetesen egy edzésben vagy nehéz munkában lévő lónak több fehérjére van szüksége a megfelelő izomfejlődés érdekében.

Beltartalom – nyersrost

A fenológiai fázis megállapítása döntően befolyásolja a takarmány emészthetőrost-tartalmát. Minél fiatalabban vágjuk le a növényeket, annál több az emészthető rost, és kevesebb a lignintartalom.

A megfelelő beltartalom elérésének és a hozam maximalizálásának érdekében a kultúrát (fű, pillangós) a virágzás kezdete előtt vágjuk le. Az optimális nyersrosttartalom a lovak számára a szárazanyag 15-35%-a.

A lucernaszéna rosttartalma alacsonyabb, míg a fűszénáé magasabb, ami lehetővé teszi a ló számára, hogy több szénát egyen anélkül, hogy súlyfeleslege lenne.

Beltartalom – energia (DE)

A pillangós és a fűszéna energiatartalma is eltérő. A lucernaszéna általában több kalóriát tartalmaz kilogrammonként, mint a fűszéna. Így, ha a lóval lucernaszénát etetnek, akkor kevesebbet kell fogyasztania belőle testsúlyának fenntartásához. Sok lótartó, aki csökkenteni akarja a ló kalóriabevitelét, fűszénát etet a lucernaszéna helyett.

Kalcium (Ca) és Foszfor (P)
A két ásványianyag kiegyensúlyozott aránya a széna típusától függően változik. Ideális esetben a kalcium-foszfor aránynak 3:1 és 1:1 között kell lennie a lovakban, más szóval egy lónak legalább annyi kalciumra van szüksége az étrendjében, mint foszforra és soha nem fordítva.

Minőségi elvárások

Vajon a hazai feltételek tükrében mennyire teljesülnek ezek a minőségi elvárások?
Sajnos a természetes gyepek elhanyagoltak, és amellett, hogy kis mennyiségű termést adnak, a minőségük is rossz. Megtalálhatók rajta pillangósok, pázsitfüvek, savanyúfüvek, gyomnövények, mérgező és gyógynövények egyaránt. 

A lovak pazarlóan legelnek, a legelő egyes részeit túllegelik, más részeit kihagyják, amivel elbillentik a számukra kevésbé kedvező növények irányába a legelő összetételét. Emiatt fokozottabban oda kell figyelni a lovak által használt legelők karbantartására, gondozására (például tisztító kaszálás), a megfelelő tartástechnológia kialakítása mellett (például szakaszos legeltetés, Paddock Paradise). Amennyiben lehetőség van rá, mindenképp érdemes a legelőket felújítani.

A kaszáló telepítésénél érdemes előnyben részesíteni a ló számára kedvelt füveket:

  • csomós ebír,
  • angol perje,
  • magyar rozsnok,
  • réti perje,
  • nádképű csenkesz,
  • réti-, vörös csenkesz
  • és zöld pántlikafű.

A takarmány jobb beltartalma érdekében célszerű pillangóssal vegyesen vetni, mint például lucerna (kúszó lucerna), fehér here, vöröshere, bíborhere (1 éves), baltacim, édes csillagfürt.

A fű domináljon a keverékben!

Fontos, hogy a vetőmagkeverékben a fű domináljon, és a pillangós csak kis arányban legyen jelen (15-25%) a válogatás miatt. Kiváló megoldás a Zöld Ász vetőmagkeverék. Összetevők (csíraarány) tekintetében a következőket tartalmazza: csomós ebír (42%), nádképű csenkesz (26%), fehér here (21%), angol perje (11%).

Azok a tenyésztők és lótulajdonosok, akik nem rendelkeznek elegendő legelővel és/vagy kaszálóval, más alternatívák után kell, hogy nézzenek.

A szudánifű nem éppen jó választás a lovak számára. Néhány példa az egynyári növények közül, amelyek biztonságosak, és jó minőségű takarmányt tudnak adni kisebb odafigyelés mellett is.

Indiai köles

Hazánkban egy pár éve került forgalomba az indiai köles, ezért újdonságnak számít a gazdák körében. Az indiai köles egy szubtrópusi növény, amely hozzászokott a nyári meleghez és klímához. Jobban bírja a szárazságot, mint a cirok, és jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. Sokkal levelesebb a szudánifűnél és 60 cm alatt is biztonsággal legeltethető.

A fiatal, 1 méter alatti növény jó minőségű takarmányt ad bugahányás előtt, azonban 1 méter fölött magas lignintartalmú szárakat növeszt, és gyorsan veszít a fehérjetartalmából. 

Kiváló széna készíthető belőle, a fiatal növény fehérjetartalma elérheti a 16%-ot is. Kaszálás és legeltetés után gyorsan újra sarjad, azonban figyelni kell az állomány túllegeltetésének elkerülésére, valamint arra, hogy kaszálásnál a tarló minimum 15-20 cm maradjon.

Fontos, hogy nem tartalmaz toxikus és antinutritív anyagokat, így kimondottan ajánlott lovak legeltetésére és egy nyári szezonban átlagosan kétszer kaszálható. Az elmúlt években a hazai változó nyári körülményekhez kiválóan alkalmazkodott.

Mohar

A mohar melegigényes, olcsó takarmánynövény kultúra. Rövid tenyészidőszakkal rendelkezik (60-80 nap), ami lehetőséget nyújt arra, hogy másodvetésként is hasznosítható legyen. Gyengén vagy egyéltalán nem sarjad újra, a várható hozam így egy kaszálásra maximalizálódik.

Finom, vékony szára nagyon könnyen szárad, ezért szénakészítésre kiválóan alkalmas kultúra. Nem tartalmaz toxikus anyagokat, így szakaszos legeltetésre is kitűnő választás. A bugahányás előtt érdemes lekaszálni, mert ekkor optimális a beltartalom a maximális hozam mellet. A növény fenológiai fázisától függően fehérjetartalma 10-16% közé tehető.

(Forrás: lovasok.hu)

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás