Fontos nemzetközi kutatási és képzési együttműködésben állapodott meg az Egyesült Államokban tett látogatásán Nagy István agrárminiszter amerikai kollégájával, Tom Vilsack mezőgazdasági miniszterrel. A két politikus a klimatikus célkitűzések teljesítéséről, az állategészségügyi és az állatjóléti kérdésekről, valamint a John Deere vállalat hazai szerepvállalásának bővítési lehetőségéről is egyeztetett. “A megfelelő mezőgazdasági megoldások megtalálásához szükséges precíziós technológiák Magyarországon elterjednek, amiben "a John Deere-rel történő együttműködés új perspektívát jelenthet".

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció hivatalba lépése óta először jött létre amerikai-magyar miniszteri szintű találkozó, miután Nagy István az Egyesült Államok szövetségi fővárosában, Washingtonban tárgyalt hivatali partnerével. A találkozó után a magyar tárcavezető elmondta, hogy a globális éghajlati, gazdasági és társadalmi kihívásokra csakis közös erőfeszítéssel tudunk válaszokat adni. Nagy István szerint az amerikai kollégájával egyetértettek abban, hogy a mezőgazdaság fenntarthatósági kihívásaira a hatékony választ a technológia, az innováció és a képzés jelenti - írta az Agrárminisztérium.

Minisztertalálkozó: Magyarország együttműködhet a John Deere precíziós fejlesztéseiben? - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőkövesd

Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok mögött álló tudományos tapasztalat nagy segítség lehet Európa számára is, hogy "a jó utakat, a jó megoldásokat közösen megtaláljuk". A tárcavezető úgy fogalmazott: "a környezeti kihívásokra adandó válasz, a műtrágyafelhasználás csökkentése, a vegyszermennyiség csökkentése, a talaj tápanyagtartalmának javítása mind-mind nagyon komoly kérdés, amely előttünk áll és ezeket meg kell oldani." A miniszter szerint az ágazat "komoly állategészségügyi kihívásokkal küzd", ezért különösen jó hír, hogy az Egyesült Államokban már 7 olyan vakcina van kutatási fázisban, amely a sertéspestis kihívásaira adhat választ. "Jó hír ez az európai sertéstartók számára is" - tette hozzá.

Együttműködhet a John Deere és Magyarország a precíziós mezőgazdasági fejlesztésekben?

A találkozón szó esett arról is, hogy milyen további együttműködés jöhet létre Magyarország és a John Deere amerikai mezőgazdasági gépeket gyártó vállalat között. Nagy István amerikai kollégájának kifejtette, hogy "a megfelelő mezőgazdasági megoldások megtalálásához szükséges precíziós technológiákat" Magyarországon is szeretnék elterjeszteni, és ebben "a John Deere-rel történő együttműködés új perspektívát jelenthet". A magyar tárcavezető arról is beszélt, hogy hosszú távon elképzelhetőnek tartja, hogy az amerikai vállalat Magyarországon bővítse gyártókapacitását. 

Magyar meghívás több partnerrel történő egyeztetésre

A tárcavezető a tárgyaláson amerikai kollégáját magyarországi látogatásra hívta meg, hogy "folytassák az együttműködésüket, kiegészítve a V4-es tagországok agrárminisztereivel". Nagy István egy farmot is meglátogatott, ahol találkozott Joe Bartenfelderrel, Maryland állam agrárminiszterével.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Gyakori kérdések a termeléshez kötött támogatás (CIS) témájában

2024.06.19.

A termeléshez kötött támogatás egy olyan mezőgazdasági támogatási forma Magyarországon (és az Európai Unióban), amely közvetlenül a mezőgazdasági termelés volumenéhez kötődik. Ez a támogatás célzottan olyan ágazatokban vagy termékek esetében nyújtható, amelyek különös gazdasági vagy társadalmi jelentőséggel bírnak, vagy ahol a termelés fenntartása különösen fontos.

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás