Átadták a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport kapolyi telephelyén a modern szárítót és terménytároló telepet Somogy vármegyében, a Tabi járásban. A több mint 1 milliárd 200 millió forintos beruházás közel félmilliárd forintos támogatással épült fel. Meleg levegős, visszaforgatásos technológiával működő terményszárítóval, magtisztítóval, 6, egyenként 1500 tonna kapacitású silóval és több más eszközzel is bővült a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport kapolyi telephelye. 

Az eseményen Kőszegi László tulajdonos elmondta: a magas színvonalú technológia a korábbinál hatékonyabb, gazdaságosabb működést tesz lehetővé környezetkímélőbb módon. A Sonline beszámolóját szemléztük.

Gergácz Zoltán, a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport ügyvezető igazgatója (balra) beszélt a technológiai gyakorlatokról, a fejlesztések hatásairól és a jövőbeni lehetőségekről is Nagy István agrárminiszternek - Fotó: Fekete István

Kőszegi László beszédében kiemelte, a megtermelt jövedelmet visszaforgatják a termelésbe azért is, hogy a legmodernebb eszközökkel végezhessék munkájukat. Több ezer hektáron termelnek, ezért sokat fektetnek abba is, hogy biztosítsák a szükséges alapokat és megőrizzék a földterületeket.

Fontos számunkra a környezetünk és az, hogy a falvakban megmaradjon a népesség. Közel 100 embernek adunk munkát és átlagon feletti fizetést biztosítunk – közölte a cégcsoport tulajdonosa.

Céljuk az értékteremtés, ezért a megtermelt jövedelmet visszaforgatják. Invesztálnak a földterületek termőképességének megőrzésébe, közel 200 gazdával működnek együtt a térségben, és évente 550 millió forintot fizetnek be az államkasszába különböző adók révén - sorolta.

Bejáráson is beszéltek a technológiáról - Fotó: Fekete István

Így gazdálkodik felelősen a területeken a vállalkozás

Gergácz Zoltán, a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport ügyvezető igazgatója előadásában a talajpusztulásról és a helyes földművelésről is beszélt. Kiemelte, ha rosszul művelik a talajt, akkor nagyon gyorsítják a talajpusztulási folyamatokat. Beszélt a technológiai gyakorlatokról, a fejlesztések hatásairól és a jövőbeni lehetőségekről is.

Az ügyvezető az MTI-nek elmondta, a Kőszegi család tulajdonában álló Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport csaknem 7 ezer hektárnyi területen gazdálkodik Siófoktól délre, Somogy hátrányos helyzetű falvainak térségében. A 85 embert foglalkoztató vállalkozás 2022-ben 9,5 milliárd forintos árbevétel mellett több mint 1 milliárd forintos eredményt ért el, a tavalyi azonban "jó, ha nullára kijön" - fogalmazott. Az idén 17 növény, köztük cukorrépa, mák és ipari borsó betakarítására is készülnek - mondta az ügyvezető.

Nagy István agrárminiszter az eseményen hangsúlyozta, 2027-ig még van 2900 milliárd forint, melyet beruházásokra lehet elkölteni a mezőgazdasági vállalkozásoknak.

Maximális támogatás érkezik a beruházásokhoz

Az előadásában arról beszélt, az utóbbi időben az agrárium nagyon sok kihívással szembesült, azonban van kiút, de ehhez mindenkinek változnia kell, nyitottnak lenni és keresni a megoldásokat. Kiemelte, a nemzeti társfinanszírozás mértékét a közös Európai Uniós forrásokhoz – Európában egyedüliként – nem a minimális, hanem a maximális szintre állították be. Ez egy cikluson belül több mint háromszoros forrást tesz lehetővé – mondta. 

Jelentős beruházást hajtott végre a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport - Fotó: Fekete István

Amennyiben számszerűsítünk, 2027-ig még van 2900 milliárd forint, melyet beruházásokra lehet elkölteni. Ebből az uniós forrás 600 milliárd, a többit a nemzeti kormány teszi hozzá. Ennyivel növeljük meg a lehetőséget, mert érezzük, hogy nehézség van. Érezzük, hogy nem lehet a régi módszerekkel az új kihívásokra megtalálni a választ – mondta az agrárminiszter. Nagy István az ünnepségen megjelent gazdálkodókat, vállalkozókat arra biztatta, éljenek az új pályázati lehetőséggel, melyek a nyáron indulnak majd el -fogalmazott.

További híreink

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Rajt! Július 1-jétől indul a várva várt otthonfelújítási program

2024.06.18.

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg a palyazat.gov.hu oldalon. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön. A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú észrevételen alapuló módosítások szélesebb kör számára teszik elérhetővé a programot, amely így még jobban illeszkedik az otthonuk felújítását tervező családok igényeihez.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás