Átadták a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport kapolyi telephelyén a modern szárítót és terménytároló telepet Somogy vármegyében, a Tabi járásban. A több mint 1 milliárd 200 millió forintos beruházás közel félmilliárd forintos támogatással épült fel. Meleg levegős, visszaforgatásos technológiával működő terményszárítóval, magtisztítóval, 6, egyenként 1500 tonna kapacitású silóval és több más eszközzel is bővült a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport kapolyi telephelye. 

Az eseményen Kőszegi László tulajdonos elmondta: a magas színvonalú technológia a korábbinál hatékonyabb, gazdaságosabb működést tesz lehetővé környezetkímélőbb módon. A Sonline beszámolóját szemléztük.

Gergácz Zoltán, a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport ügyvezető igazgatója (balra) beszélt a technológiai gyakorlatokról, a fejlesztések hatásairól és a jövőbeni lehetőségekről is Nagy István agrárminiszternek - Fotó: Fekete István

Kőszegi László beszédében kiemelte, a megtermelt jövedelmet visszaforgatják a termelésbe azért is, hogy a legmodernebb eszközökkel végezhessék munkájukat. Több ezer hektáron termelnek, ezért sokat fektetnek abba is, hogy biztosítsák a szükséges alapokat és megőrizzék a földterületeket.

Fontos számunkra a környezetünk és az, hogy a falvakban megmaradjon a népesség. Közel 100 embernek adunk munkát és átlagon feletti fizetést biztosítunk – közölte a cégcsoport tulajdonosa.

Céljuk az értékteremtés, ezért a megtermelt jövedelmet visszaforgatják. Invesztálnak a földterületek termőképességének megőrzésébe, közel 200 gazdával működnek együtt a térségben, és évente 550 millió forintot fizetnek be az államkasszába különböző adók révén - sorolta.

Bejáráson is beszéltek a technológiáról - Fotó: Fekete István

Így gazdálkodik felelősen a területeken a vállalkozás

Gergácz Zoltán, a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport ügyvezető igazgatója előadásában a talajpusztulásról és a helyes földművelésről is beszélt. Kiemelte, ha rosszul művelik a talajt, akkor nagyon gyorsítják a talajpusztulási folyamatokat. Beszélt a technológiai gyakorlatokról, a fejlesztések hatásairól és a jövőbeni lehetőségekről is.

Az ügyvezető az MTI-nek elmondta, a Kőszegi család tulajdonában álló Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport csaknem 7 ezer hektárnyi területen gazdálkodik Siófoktól délre, Somogy hátrányos helyzetű falvainak térségében. A 85 embert foglalkoztató vállalkozás 2022-ben 9,5 milliárd forintos árbevétel mellett több mint 1 milliárd forintos eredményt ért el, a tavalyi azonban "jó, ha nullára kijön" - fogalmazott. Az idén 17 növény, köztük cukorrépa, mák és ipari borsó betakarítására is készülnek - mondta az ügyvezető.

Nagy István agrárminiszter az eseményen hangsúlyozta, 2027-ig még van 2900 milliárd forint, melyet beruházásokra lehet elkölteni a mezőgazdasági vállalkozásoknak.

Maximális támogatás érkezik a beruházásokhoz

Az előadásában arról beszélt, az utóbbi időben az agrárium nagyon sok kihívással szembesült, azonban van kiút, de ehhez mindenkinek változnia kell, nyitottnak lenni és keresni a megoldásokat. Kiemelte, a nemzeti társfinanszírozás mértékét a közös Európai Uniós forrásokhoz – Európában egyedüliként – nem a minimális, hanem a maximális szintre állították be. Ez egy cikluson belül több mint háromszoros forrást tesz lehetővé – mondta. 

Jelentős beruházást hajtott végre a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport - Fotó: Fekete István

Amennyiben számszerűsítünk, 2027-ig még van 2900 milliárd forint, melyet beruházásokra lehet elkölteni. Ebből az uniós forrás 600 milliárd, a többit a nemzeti kormány teszi hozzá. Ennyivel növeljük meg a lehetőséget, mert érezzük, hogy nehézség van. Érezzük, hogy nem lehet a régi módszerekkel az új kihívásokra megtalálni a választ – mondta az agrárminiszter. Nagy István az ünnepségen megjelent gazdálkodókat, vállalkozókat arra biztatta, éljenek az új pályázati lehetőséggel, melyek a nyáron indulnak majd el -fogalmazott.

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás